Telefonul mobil - dormi lângă el? - Doza de Sănătate
 

Telefonul mobil - dormi lângă el?

Dacă nu vreți să vă închideți telefonul mobil noaptea, cel puțin închideți conexiunea la internet și puneți-l la măcar un metru distanță.
Telefonul mobil - dormi lângă el?

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2018

În ziua de astăzi, să ai telefonul mobil mereu la îndemână este absolut esențial.  Îl luăm cu noi oriunde mergem și, dacă îl uităm acasă, simțim că ne lipsește ceva. Nu-l închidem deloc ziua, iar când dormim, îl ținem pe noptieră.

Dar, acest obicei poate fi dăunător pentru sănătate. Vrei să ști dacă este dăunător sau nu să dormi lângă telefonul mobil? Haide să aflăm răspunsul în cele ce urmează.

Dispozitivele electronice sunt dăunătoare pentru organism

Dacă și tu te numeri printre miliardele de oameni care dorm cu telefonul mobil lângă pat, trebuie să ști că acest lucru poate cauza multe probleme de sănătate. Radiațiile pe care un telefon mobil le emite sunt foarte periculoase, deloc recomandate.

Acest lucru este valabil în orice moment al zilei, dar mai ales noaptea, în timp ce dormim. Dacă ținem telefonul mobil lângă noi, putem avea coșmaruri, insomnii sau ne putem trezi de mai multe ori. Cauza? Aceste radiații provoacă anumite dereglări în procesele auto-reglatoare, precum ritmul biologic sau cardiac.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că dispozitivele electronice sunt dăunătoare pentru organism și pot provoca apariția cancerului. Au efecte toxice pe care oamenii de știință nu le cunosc. Tocmai de aceea, trebuie să știți că telefonul mobil se bazează pe radiație ionizantă și pe lungimi de undă.

Un studiu realizat în Australia a arătat că există o legătură importantă între folosirea telefonului mobil și sterilitatea la bărbați, precum și reducerea calității spermei. În ambele cazuri s-a constatat un nivel mare de stres.

Ar trebui să închidem telefonul mobil pe timpul nopții, cu toate că probabil îi folosim funcția de alarmă. Vă recomandăm acest lucru deoarece, chiar dacă nu-l folosim, telefonul comunică cu stațiile de bază prin unde radio.

Telefonul mobil emite unde electromagnetice în permanență, nu doar când îl folosim. Iar dacă îl și ținem aproape de cap în timp ce dormim, aceste raze dăunătoare nu ne fac nici un bine.

Insomnie din pricina telefonului mobil

Cum și unde ar trebui să lăsăm telefonul mobil când dormim?

Există două modalități: prima ar fi să-l închideți și să-l puneți în același loc unde îl țineți de obicei. A doua modalitate ar fi să-l lăsați deschis dar să-l puneți în altă cameră. Totuși, această variantă este mai puțin agreată.

Și dacă nu vreți să închideți telefonul pentru eventualitatea în care apare ceva urgent, puteți să închideți măcar conexiunea la internet sau WiFi, mai periculoasă decât undele radio. Experții vă recomandă să țineți telefonul mobil la cel puțin un metru distanță de corp, în timpul somnului.

Un alt aspect important, ar fi să nu lăsați telefonul la încărcat noaptea, ținându-l sub pernă. Există multe cazuri în care oamenii și-au provocat arsuri pe față și pe mâini din cauza supraîncărcării și exploziei aparatelor. Majoritatea pernelor sunt făcute din materiale ușor inflamabile, punându-ne în mare pericol.

Un alt factor de risc este acela că, în cazul în care lăsați telefonul mobil pe noptieră, crește nivelul de anxietate, ne trezim în mijlocul nopții ca să ne verificăm mesajele sau rețelele de socializare. Aceasta duce, în cele din urmă, la stres, insomnie, lipsa puterii de concentrare, apar coșmarurile, durerile de cap.

Alte obiceiuri “mai sănătoase” când folosiți un telefon mobil

  • Scurtați durata convorbirilor, iar dacă sunt mai lungi, schimbați locul la cealaltă ureche după câteva minute.
  • Dacă este posibil, folosiți un dispozitiv “hands freepentru a nu ține telefonul aproape de cap.
  • Nu lăsați telefonul mobil la îndemâna copiilor, nici măcar drept jucărie.
  • Nu folosiți telefonul mobil într-o zonă unde aveți semnal slab, deoarece va emite mai multe unde electromagnetice.
  • Nu țineți telefonul mobil asupra voastră, evitând contactul cu pielea.
  • Țineți-l la distanță pe birou sau pe masă.

Putem, așadar, să mai lăsăm telefonul deoparte și să ne relaxăm și noi. În timpul nopții, ar trebui să ne impunem să dormim și să ne odihnim, să ne reîncărcăm bateriile pentru următoarea zi. Cel mai bine ar fi să închidem telefoanele până ne trezim, sau până plecăm la muncă.

Tineri cu telefon mobil

În acest mod, evităm producerea unor dezechilibre la nivel neurologic, în privința somnului sau a nivelului de stres. Rezultatele studiilor efectuate în acest sens sunt încă neclare. Totuși, ceea ce s-a publicat deja sună alarmant. Și nu uitați că și celelalte aparate electronice pot fi dăunătoare sănătății.

Încercați să nu țineți calculatorul sau televizorul în dormitor. Dar, dacă nu, puteți măcar să le scoateți din priză în timpul nopții. Închideți router-ul când mergeți la culcare și încercați să nu folosiți telefonul mobil chiar până în clipa în care adormiți cu el în mână.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.