Routerul wireless - de ce să îl oprești noaptea?
Noile tehnologii au revoluționat întreaga lume, punând la dispoziție numeroase posibilități de comunicare, de lucru și de ocupare a timpului liber. Printre acestea se numără și routerul wireless, un dispozitiv esențial în viețile multor oameni dornici de acces la internet.
Internetul fără fir (WiFi) este un instrument indispensabil în locuințele noastre, la serviciu și în multe alte locuri. Routerul wireless oferă posibilitatea de a ne conecta la rețea și de a profita de informațiile disponibile pe paginile web.
Din păcate, există și unele dezavantaje ale utilizării WiFi-ului care, printre altele, îți pot afecta sănătatea. Mulți specialiști numesc tehnologia wireless un „inamic tăcut”. Astfel, se face referire la nivelurile de radiații emise de aceasta.
Te-ar putea interesa și:
În articolul de azi îți oferim mai multe informații cu privire la pericolele acestor dispozitive. Îți arătăm de asemenea una dintre modalitățile prin care poți minimiza riscurile: oprirea routerului pe timpul nopții!
Care sunt pericolele ascunse ale tehnologiei wireless?
Au existat numeroase studii care au dezvăluit pericolele radiațiilor emise de dispozitivele mobile. Multe persoane însă continuă să fie dezinformate sau să ignore acest aspect.
Acest tip de tehnologie a apărut cu decenii în urmă și continuă să se dezvolte și în ziua de azi. Va dura însă mult timp până vom înțelege în totalitate influența sa asupra organismului uman.
Până acum, s-au efectuat doar câteva cercetări bazate pe analiza efectelor undelor electromagnetice asupra activității cerebrale și a sistemelor organismului uman.
Există dovezi care atestă asocierea sa cu dezvoltarea cancerului și a altor boli greu de tratat.
Un raport public numit BioIniatiative a rezumat în jur de două mii de studii la nivel internațional. Acestea leagă expunerea pe termen lung la radiațiile electromagnetice cu dezvoltarea de tumori. Pot cauza de asemenea dureri de cap cronice, hiperactivitate și o calitate proastă a somnului.
Persoanele care lucrează în preajma acestui tip de echipament respectă un set reguli stricte. Acestea sunt menite să reducă efectele negative ale radiațiilor.
Se manifestă o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la expunerea copiilor la aceste dispozitive. Ei sunt cei mai predispuși la aceste pericole, fiind în perioada de creștere.
Te-ar putea interesa și:
Țări precum Marea Britanie, Franța și Suedia au început deja să elimine dispozitivele WiFi din școli, muzee, biblioteci și alte spații publice. Scopul este reducerea utilizării acestor tehnologii. Mai mult, se încurajează folosirea unor variante alternative, cum ar fi internetul prin cablu.
Pași de urmat: oprește routerul wireless
Pentru a reduce impactul negativ al tehnologiei wireless, poți să iei mai multe măsuri:
- Oprește routerul wireless noaptea sau atunci când nu îl folosește nimeni.
- Dacă îl ții în bucătărie sau în dormitor, încearcă să îl muți într-o zonă în care nu petreci foarte mult timp.
- Cere distribuitorului de internet să-ți instaleze și o conexiune prin cablu, inclusiv pentru telefon. Deși telefonul fără fir este mai comod de utilizat, și acesta emite radiații dăunătoare.
- Folosește dispozitivele mobile sau laptopul pentru perioade scurte de timp. Nu le ține în dormitor.
- Încearcă să petreci mai mult timp afară, să faci mișcare și să citești materiale și cărți tipărite, nu în format electronic.
Pericolele expunerii la radiații electromagnetice
Decomandată, nu există niciun sistem prin care consumatorii să fie informați cu privire la pericolele la care sunt expuși în urma radiațiilor electromagnetice.
Și mai frustrant este faptul că nivelul acestor radiații crește considerabil în intervale scurte de timp. Așadar, nu putem ști la cel nivel va ajunge peste câțiva ani.
În Japonia și Statele Unite, specialiștii încearcă deja să creeze noi tehnologii mobile. Se dorește ca acestea să nu implice utilizarea radiațiilor electromagnetice. Este posibil să treacă în jur de 30 de ani până ce toți oamenii vor fi avertizați cu privire la efectele acestor dispozitive.
Expunerea în exces la radiații electromagnetice trebuie evitată cu orice preț. Chiar dacă ai impresia că nu poți face mare lucru în acest sens, încearcă să respecți indicațiile enumerate mai sus.
În calitate de consumatori, este important să folosim tehnologia cu atenție și cu responsabilitate. Oprește routerul sau alte dispozitive electronice atunci când nu ești acasă.
Internetul fără fir îți permite să îndeplinești numeroase sarcini zilnice. Nu uita însă că aceste beneficii vin la pachet cu o serie de urmări.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kramarenko AV, Tan U. Effects of high-frequency electromagnetic fields on human EEG: a brain mapping study. Int J Neurosci. 2003;113(7):1007‐1019. doi:10.1080/00207450390220330
- Cindy Sage. 2012. Bioinitiative: resumen para el público (suplemento 2012). http://www.apdr.info/electrocontaminacion/Documentos/Investigacion/bioinititive/2012/Bioinitiative.2012.Resumen.Publico.pdf