Câmpurile electromagnetice – cum ne afectează? - Doza de Sănătate
 

Câmpurile electromagnetice – cum ne afectează?

Cu toate că trăim înconjurați de dispozitive electrice și este foarte greu să evităm undele electromagnetice, există totuși metode de a scăpa de acele radiații zilnice.
Câmpurile electromagnetice – cum ne afectează?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 05 februarie, 2019

Câmpurile electromagnetice sunt generate de toate dispozitivele electronice al căror rol este să ne facă viața mai ușoară. Calculatoarele, telefoanele mobile, prizele, cuptoarele cu microunde, rețelele WiFi și nu numai produc unde ce ne pot altera sănătatea, cauzând probleme ca insomnia, anxietatea, alergiile sau pielea uscată.

În articolul de azi îți vom explica ce sunt câmpurile electromagnetice, cum te afectează și ce poți să faci pentru a le evita. Dacă vrei să afli cum poți să folosești dispozitive electronice fără a-ți pune în pericol sănătatea, nu ezita să citești în continuare.

Ce sunt câmpurile electromagnetice?

În prezent, câmpurile electromagnetice sunt prezente peste tot. Chiar dacă se întâmplă să nu ai dispozitive electronice în casă, vecinii tăi probabil au, iar undele emise de acestea se propagă până la tine.

Numai cei care locuiesc izolați de societate nu sunt înconjurați de câmpuri electromagnetice. Din cauza faptului că undele ce alcătuiesc aceste câmpuri sunt invizibile pentru ochiul uman, multe persoane nu acordă foarte multă importanță acestui fenomen.

Câmpurile electromagnetice sunt prezente în birou

Câmpurile electromagnetice sunt produse în urma acumulării de sarcini electrice emise de dispozitivele electronice și conexiunile din jurul nostru (antene TV, stații de radio și telefonice, prize sau aparate cu raze X). Pur și simplu privește în jur și vei descoperi zeci de dispozitive ce emit unde. Atunci când conectezi un aparat la priză, acesta devine înconjurat de un câmp electromagnetic. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât câmpul emis va fi mai intens. Dacă conectezi un calculator la internet prin intermediul unei rețele WiFi, undele emise îți înconjoară tot corpul.

Câmpurile electromagnetice pot fi emise și de energia planetei pe care trăim. Acestea sunt naturale, însă au un anumit impact asupra stării noastre de sănătate. Efectele nocive produse de aceste câmpuri pot fi prevenite cu ajutorul sfaturilor pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.

Cum ne afectează câmpurile electromagnetice?

Până în prezent, nu a fost realizat niciun studiu pe termen lung asupra efectelor nocive ale expunerii continue la câmpuri electromagnetice, în ciuda faptului că acest fenomen devine mai pregnant în fiecare an. Persoanele care își petrec majoritatea zilei expuse la aceste câmpuri pot începe să resimtă anumite efecte negative. Cei care lucrează într-un birou sunt în mod special vulnerabili.

Iată câteva efecte posibile:

  • Afecțiuni ale sistemului nervos (depresie, anxietate, iritabilitate, etc.)
  • Insomnie
  • Alergii
  • Hipertensiune arterială
  • Probleme oculare
  • Piele uscată
  • Dificultăți de concentrare, vertij, dezorientare
  • Migrene
  • Stres
  • Infertilitate și probleme în timpul sarcinii
  • Boli autoimune
  • Aritmie

Diverse studii sugerează că, pe termen lung, câmpurile electromagnetice pot promova dezvoltarea cancerului.

Cum să eviți efectele nocive produse de câmpurile electromagnetice

În acest sens, ideal ar fi să te muți în mijlocul naturii, într-o locuință „eco” lipsită de conexiuni electronice. Din păcate, majoritatea dintre noi nu avem la dispoziție această opțiune.

Câmpurile electromagnetice pot fi evitate în natură

Putem însă încerca să evităm dispozitivele electronice și utilizarea conexiunilor la internet. Acești factori trebuie îndepărtați din dormitor și din spațiile în care petrecem foarte mult timp. Există diverse trucuri pe care le poți încerca pentru a preveni poluarea cu unde electromagnetice în viața de zi cu zi:

  • Plimbă-te desculț pe iarbă sau pe plajă timp de cel puțin o oră.
  • Îmbrățișează un copac timp de cel puțin 15 minute.
  • Dormi cu o pătură din lână de oaie naturală sub tine, deoarece aceasta va acționa ca un izolator.
  • Achiziționează produse ce izolează undele electromagnetice (există produse speciale pentru telefoanele mobile, de exemplu).
  • Creează niște izolatoare naturale folosind cupru (haine cu fire de cupru, brățări din cupru, etc.), deoarece acest metal te poate proteja împotriva undelor.

Un truc pe care îl poți încerca chiar acum

Scepticii pot încerca următorul experiment. Timp de o lună, fierbe zilnic puțină apă în cuptorul cu microunde. Lasă apa să se răcească, apoi folosește-o pentru a uda o plantă. Udă o plantă asemănătoare cu apă de la robinet. La sfârșitul experimentului vei putea vedea cum a evoluat fiecare.

Este posibil ca una dintre plante să nu supraviețuiască sau să nu se dezvolte la fel de armonios. Bănuiești care?

Sursa fotografiilor: Paladin27 și phototouring.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.