5 probleme cauzate de somnul insuficient

· 25 octombrie 2015

Somnul insuficient este una dintre cele mai frecvente probleme în rândul adulților și poate fi cauzată de mai mulți factori. Mai mult, somnul insuficient poate fi foarte dăunător pentru sănătate. În acest articol îți prezentăm cinci simptome comune care apar în urma faptului că nu dormi suficient sau somnul tău nu este odihnitor.

1. Predispoziție mai mare la îmbolnăvire

Unul dintre cele evidente semne care indică faptul că nu dormi suficient sau nu te bucuri de un somn de calitate îl reprezintă slăbirea sistemului imunitar. Astfel, devii mult mai predispus la îmbolnăvire, mai ales la afecțiunile cauzate de diverși viruși sau bacterii, cum ar fi gripa.

În realitate, sistemul imunitar este cel mai afectat de lipsa somnului. Atunci când dormi mai bine, suferi de mai puține boli și ai o stare generală mult mai bună.

2. Modificări ale programului de somn

Somnul insuficient

Atunci când dormi prost, ciclul și programul de somn se modifică. Prin urmare, un indiciu clar al somnului insuficient este dificultatea de a adormi. De asemenea, se poate întâmpla și să te trezești cu ceva timp înainte de a-ți suna alarma, ceea ce înseamnă că nu ai dormit atâtea ore câte îi sunt necesare organismului. Evident, acest lucru are și alte efecte negative asupra sănătății, drept pentru care trebuie să fii foarte atent la cantitatea și calitatea somnului tău.

3. Oboseală cronică

Oboseala cronică este o altă consecință sau simptom al somnului insuficient. Aceasta se manifestă printr-o senzație de oboseală care se întinde pe o perioadă lungă de timp și care se intensifică treptat. Starea de oboseală te împiedică să desfășori anumite activități sau să le duci la bun sfârșit cu succes. Astfel, ajungi să nu mai dai randament la locul de muncă sau să nu fii în stare să îndeplinești nici cele mai simple sarcini. Dacă ești mereu obosit atunci când lucrezi, este posibil să cauzezi diverse accidente și să-ți pui chiar viața în pericol.

4. Somnul insuficient poate provoca probleme cu stomacul

Somnul insuficient provoacă balonări

Somnul insuficient are consecințe și asupra aparatului digestiv, mai ales în cazul femeilor. În urma modificării ciclului digestiv, te poți confrunta cu probleme precum constipația sau diareea. Poți de asemenea să suferi de balonare sau de o digestie proastă. Unele boli precum gastrita sau colita sunt asociate la rândul lor acestei probleme.

5. Tendința de a consuma mai mult zahăr

Din cauza lipsei de energie cauzată de somnul insuficient organismul simte nevoia de a consuma mai multe alimente bogate în zahăr, mai ales dulciuri. Prin urmare, dacă mănânci astfel de produse în exces și, cel mai   probabil, crești în greutate fără să îți dai seama, atunci înseamnă că este posibil să nu dormi suficient sau să nu te bucuri de un somn de calitate.