Sindromul de oboseală cronică – 9 simptome frecvente - Doza de Sănătate
 

Sindromul de oboseală cronică – 9 simptome frecvente

Oare suferi de oboseală cronică? Dacă nu reușești să adormi deși te simți obosit și experimentezi dureri de cap și epuizare extremă pentru mai mult de 6 luni de zile, consultă un specialist pentru a afla dacă ești sau nu afectat de această problemă de sănătate.
Sindromul de oboseală cronică – 9 simptome frecvente
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bănuiești că suferi de oboseală cronică? Știi care sunt simptomele acesteia? Sindromul de oboseală cronică este o problemă caracterizată prin stări extreme de moleșeală fizică și mentală, care nu dispar nici măcar dacă pacientul se odihnește sau obține suficiente ore de somn.

Un alt aspect negativ al oboselii cronice este faptul că se poate intensifica de fiecare dată când te implici în orice fel de activitate fizică. Încă nu există niciun consens cu privire la cauzele sindromului de oboseală cronică. Pacienții sunt nevoiți să reducă numărul de activități în care se implică, iar viața lor de zi cu zi este afectată.

Din păcate, sindromul de oboseală cronică este deseori trecut cu vederea sau confundat cu alte tulburări. Drept consecință, cei afectați se simt neînțeleși și izolați. Știm însă cu certitudine că oricine poate fi suferi de această problemă de sănătate, indiferent de vârstă, etnie, mediu sau alte caracteristici personale.

În articolul de azi dorim să te ajutăm să înțelegi mai bine sindromul de oboseală cronică. Citește în continuare pentru a descoperi principalele simptome ale acestei boli!

9 simptome cauzate de sindromul de oboseală cronică

1. Epuizare excesivă

Sindromul de oboseală cronică îți va afecta rutina zilnică

Acest simptom nu trebuie confundat cu oboseala obișnuită care survine în urma unei zile dificile la locul de muncă. Epuizarea cauzată de sindromul de oboseală cronică este mult mai intensă.

  • Este vorba despre o senzație de epuizare totală, care pare să cuprindă fiecare os și mușchi al corpului.
  • Când experimentezi acest simptom, ești incapabil să te implici în activități fizice sau mentale.

Dacă îi permiți sindromului de oboseală cronică să îți controleze viața, vei ajunge să te confrunți și cu diverse probleme asociate, cum ar fi obezitatea.

2. Dificultăți în a adormi și somn întrerupt

Deși acest sindrom te va face să te simți foarte obosit, el îți va crea și dificultăți când te bagi în pat. Mai exact, vei fi într-o stare de alertă care te va împiedica să ai un somn odihnitor. În plus, când te trezești vei avea impresia că nu ai dormit deloc.

Ai la dispoziție numeroase trucuri pentru a adormi, dar acestea nu te vor ajuta dacă suferi de sindromul de oboseală cronică.

3. Dificultăți de concentrare

Epuizarea nu este doar fizică, ci și mentală. Sindromul de oboseală cronică te transformă într-o persoană uitucă și neatentă și cele mai simple acțiuni devin provocări. Dacă acest simptom îți îngreunează viața, verifică dacă nu cumva ți se aplică și celelalte semnale de alarmă prezentate în acest articol.

4. Izolare socială

Sindromul de oboseală cronică îți afectează relațiile cu ceilalți

Sindromul de oboseală cronică transformă obligațiile sociale zilnice (întâlnirile cu familia sau prietenii, de pildă) într-un calvar. Cei afectați evită deseori, amână sau anulează aceste obligații. Asta poate cauza tulburări emoționale adiționale, deoarece izolarea promovează depresia.

5. Inabilitatea de a sta în picioare pentru perioade lungi de timp

Un alt simptom al sindromului de oboseală cronică este faptul că epuizarea experimentată se poate intensifica. Totodată, când pacientul se ridică în picioare, fluxul sanguin spre creierul său este redus. Acest simptom le va cauza mari probleme celor care trebuie să stea în picioare la locul de muncă.

6. Durere recurentă

Sindromul de oboseală cronică poate cauza dureri de cap intense

Unul dintre cele mai deranjante simptome ale sindromului de oboseală cronică este reprezentat de declanșarea unei dureri recurente la nivelul uneia sau al mai multor părți ale corpului. Printre altele, această tulburare poate cauza:

Durerea cauzată de sindromul de oboseală cronică nu este niciodată asociată unei inflamații sau traume.

7. Slăbiciune musculară

Sindromul de oboseală cronică poate cauza și oboseală musculară, de obicei la nivelul picioarelor și al brațelor. Mersul pe jos și chiar ridicarea anumitor obiecte devin activități imposibile.

8. Febră

Nu toți pacienții care suferă de sindromul de oboseală cronică vor experimenta acest simptom. Însă unii dintre aceștia vor avea febră. Nu uita, febra mereu indică existența unei probleme în organism, chiar dacă nu o poți identifica imediat.

9. Modificări ale dispoziției

Sindromul de oboseală cronică provoacă modificări de dispoziție

Irascibilitatea și confuzia se numără, de asemenea, printre simptomele posibile ale sindromului de oboseală cronică. Celelalte semnale de alarmă prezentate anterior te pot enerva sau copleși, cauzând astfel modificări ale dispoziției.

Diagnosticarea sindromului de oboseală cronică

Simptomele sindromului de oboseală cronică sunt foarte generale, fiind asemănătoare cu cele cauzate de alte probleme de sănătate. Așadar, specialistul va începe prin a elimina boli ca fibromialgia sau depresia înainte de a lua în considerare sindromul de oboseală cronică.

Din acest motiv, ai mare grijă când discuți cu medicul tău. Prezintă simptomele cât mai detaliat posibil. Acordă o atenție specială duratei acestora, deoarece ele trebuie să fie prezente cel puțin 6 luni de zile înainte ca medicul să te poată diagnostica cu sindromul de oboseală cronică.

Deoarece cauzele acestei boli nu sunt deocamdată cunoscute, tratamentul presupune remedierea simptomelor experimentate de pacientul în cauză.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. Síndrome de la fatiga crónica. [Internet] (Consultado el 27/10/2018). Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/chronicfatiguesyndrome.html.
  • Medicinas Alternativas. Estrés y fatiga crónica: Terapias naturales para la curación integral. Ediciones LEA.
  • Miguel Ángel Almodovar Martín. Fibromialgia y síndrome de fatiga crónica. Ediciones Nowtilus S.L., 2011.
  • Ferré A. Síndrome de fatiga crónica y los trastornos del sueño: relaciones clínicas y dificultades diagnósticas. Neurología. 2018;
  • Lehman AM, Lehman DR, Hemphill KJ, Mandel DR, Cooper LM. Illness experience, depression, and anxiety in chronic fatigue syndrome. J Psychosom Res. 2002;52(6):461-465. doi:10.1016/s0022-3999(02)00318-5

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.