Durerile de cap matinale – cele mai frecvente cauze - Doza de Sănătate
 

Durerile de cap matinale – cele mai frecvente cauze

Ca să previi durerile de cap matinale, este esențial să știi ce factori le provoacă. Dacă această problemă este recurentă și niciuna din cauzele posibile de mai jos nu ți se aplică, consultă un medic imediat.
Durerile de cap matinale – cele mai frecvente cauze

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Durerile de cap matinale și migrenele sunt deranjante oricând. Cauza acestora depinde de momentul exact când începem să experimentăm disconfort. Dacă te simți de parcă cineva ar bate o tobă lângă tâmplele tale, ești amețit sau nu ești capabil să deschizi ochii, este indicat să ceri ajutorul unui cadru medical.

În articolul de azi te invităm să descoperi mai multe despre durerile de cap matinale și factorii care le provoacă.

11 cauze posibile pentru durerile de cap matinale

Când durerile de cap matinale devin atât de intense încât nu mai pot fi tolerate, multe persoane apelează la autorul unui cadru medical. Chiar dacă luăm analgezice, este posibil ca durerea să nu se amelioreze și să dureze toată ziua. Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale sunt:

Inflamarea pasajelor nazale

Dacă pasajele din spatele nasului, al ochilor sau al pomeților sunt inflamate, este posibil să experimentăm o durere de cap foarte intensă. În acest caz, alergia sau infecția care a provocat inflamația reprezintă cauza durerii de cap și trebuie tratată pentru a ameliora acest simptom.

Apneea în somn

Apneea și durerile de cap matinale

Această tulburare presupune o întrerupere temporară a respirației în timpul somnului. Deoarece creierul tău nu primește oxigen în aceste momente, este posibil să te trezești cu o durere de cap.

Simptomele clasice ale apneei în somn includ cearcănele și oboseala excesivă, în ciuda faptului că ai dormit suficient. Dacă dormi împreună cu o altă persoană, întreab-o dacă sforăi în somn. Sforăitul este unul dintre simptomele posibile ale acestei probleme de sănătate.

Tulburările de somn

Pe lângă apneea în somn, care este o boală cronică, și factorii emoționali și psihologici ne pot împiedica să ne odihnim corespunzător.

Stresul, grijile de zi cu zi și anxietatea ne pot altera calitatea somnului. Mulți dintre noi tindem să ne culcăm foarte târziu, deși trebuie să ne trezim devreme dimineața următoare. Dacă nu obținem cel puțin opt ore de somn în fiecare noapte, nu ne vom odihni suficient.

Emoțiile negative și coșmarurile recurente pot, de asemenea, să provoace migrene. Luminile care pătrund în încăpere prin fereastră și zgomotele (un robinet care picură, televizorul, sforăitul altei persoane, etc.) ne pot strica somnul. Durerile de cap matinale pot fi consecința tuturor acestor factori.

Tensiunea musculară

În cazul în care nu obții suficientă odihnă, ești încordat sau dormi într-o poziție incorectă, este posibil să experimentezi coșmaruri sau insomnie. Mușchii gâtului și ai umerilor sunt tensionați și exercită presiune asupra craniului, provocând dureri de cap.

Optează pentru o saltea de calitate și o pernă adecvată. Pe lângă faptul că vei dormi mai bine, coloana ta vertebrală va primi toată susținerea necesară, în special vertebra cerebrală.

Abuzul de medicamente

Este vorba despre acele medicamente destinate ameliorării durerilor de cap. Când durerile de cap matinale survin de două sau mai multe ori pe săptămână, mulți dintre noi recurgem la medicamente (atât prescrise de medic, cât și fără rețetă).

Abuzul de analgezice provoacă efecte secundare contraproductive. Practic, medicamentele pe care le iei pentru a ameliora durerile de cap matinale pot fi, în realitate, cauza acestei probleme. Ca să previi sau să reduci frecvența durerilor de cap matinale, evită sau redu-ți aportul de următoarele medicamente:

Deshidratarea

Durerile de cap matinale și deshidratarea

Este indicat să te hidratezi corespunzător înainte de lăsarea serii. Deși organismul nu este la fel de activ în această perioadă ca în timpul zilei, el trebuie în continuare să fie bine hidratat.

Când nu bei apă suficientă, vasele sanguine de la nivelul capului se contractă pentru a echilibra fluidele din organism. Astfel, sângele nu este oxigenat în mod corect și se declanșează dureri de cap.

Bruxismul

Bruxismul este foarte frecvent în rândul copiilor, dar și adulții pot fi afectați. Cunoscut și ca scrâșnitul din dinți în timpul ce dormi, acest obicei inconștient tensionează mușchii maxilarelor, cauzând durere și disconfort dimineața.

O poziție de dormit inadecvată

Una dintre cele mai frecvente greșeli când vine vorba de un somn odihnitor este să dormim într-o poziție nefirească.

Dacă dormi „ghemuit” sau într-o altă poziție asemănătoare, durerile de cap matinale nu vor fi singura problemă cu care te vei confrunta. De asemenea, vei experimenta dureri de spate, cervicale, de umeri și nu numai.

Menține-ți gâtul drept și încearcă să dormi pe spate sau pe o parte. Evită să dormi pe burtă. Nu uita, o poziție de dormit adecvată facilitează circulația sanguină și previne durerile de cap matinale.

Hipertensiunea arterială și diabetul

Ambele tulburări pot cauza migrene matinale deoarece presupun constricția vaselor sanguine, creșterea tensiunii arteriale și tensionarea musculaturii, în special cea de la nivelul capului.

Orientarea în pat

Durerile de cap matinale și poziția corpului

Trebuie să ții seama de învățăturile practicii antice feng shui. Conform acestei filozofii, capul patului ar trebui îndreptat spre nord, astfel încât să ai un somn odihnitor și să te relaxezi peste noapte. Este posibil ca această învățătură să aibă și un fundament științific.

Picioarele „neliniștite”

Acest sindrom presupune existența unui impuls incontrolabil de a-ți mișca extremitățile inferioare. Sindromul picioarelor neliniștite poate cauza tulburări de somn, spasmele musculare menținând creierul într-o stare de alertă constantă. Drept consecință, este posibil să te trezești cu o durere de cap.

Dacă pe lângă durerile de cap matinale, experimentezi greață, vomă sau viziune tulbure, te sfătuim să consulți un medic!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.