Cuptorul cu microunde – 9 utilizări incredibile - Doza de Sănătate
 

Cuptorul cu microunde – 9 utilizări incredibile

Cuptorul cu microunde nu este util doar pentru a încălzi și decongela alimentele. Citește în continuare pentru a descoperi 9 moduri interesante de a utiliza acest dispozitiv, care îți vor face viața mai ușoară.
Cuptorul cu microunde – 9 utilizări incredibile

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pe lângă încălzitul sau decongelatul diverselor alimente, cuptorul cu microunde prezintă și alte utilizări incredibile, datorită versatilității sale.

Principalul avantaj al acestui dispozitiv este faptul că poate încălzi anumite alimente mult mai repede decât un cuptor obișnuit. În articolul de azi îți prezentăm câteva utilizări uimitoare pentru a profita la maxim de cuptorul tău cu microunde.

9 utilizări incredibile pentru cuptorul cu microunde

1. Gătirea porumbului

Gătitul porumbului în cuptorul cu microunde

În loc să pui apă la fiert pe ochiul aragazului pentru a găti știuleții de porumb, ce-ar fi să folosești cuptorul tău cu microunde? Iată ce trebuie să faci:

 • Pentru ca acest truc să funcționeze, este indicat să nu decortichezi știuleții de porumb. Coaja acestora captează umezeala și căldura, promovând gătirea uniformă a porumbului.
 • Setează cuptorul cu microunde la putere maximă pentru 3-5 minute, astfel încât să fie mai ușor să îndepărtezi coaja.
 • Lasă știuleții să se răcească pentru câteva minute deoarece riști să îți arzi degetele.

2. Tăierea cepei fără să îți lăcrimeze ochii

Dacă ochii îți lăcrimează de fiecare dată când toci ceapă, vei adora următorul truc. Încălzește ceapa la cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde și apoi o vei putea tăia fără a lăcrima.

De ce funcționează acest truc? Este foarte simplu: când încălzești ceapa înainte să o tai, stopezi acțiunea enzimelor responsabile de emanarea gazelor sulfuroase care irită ochii.

Îți recomandă și acest articol:

7 trucuri pentru curățarea suprafețelor dificile

3. O a doua viață pentru chipsurile vechi

Dacă lași o pungă de chipsuri deschisă, acestea se vor înmuia și vor deveni ușor râncede. Ca să remediezi problema, pune chipsurile pe o farfurie și încălzește-le la cuptorul cu microunde pentru 30-45 de secunde.

Apoi, scoate-le din dispozitiv și lasă-le să stea pentru câteva minute. Când le guști, vei vedea că au devenit din nou crocante și delicioase.

4. Deshidratarea plantelor

Deshidratarea plantelor - utilizări pentru cuptorul cu microunde

Câteodată nu este bine să utilizezi plantele de îndată ce le culegi din grădină sau când încă sunt oarecum proaspete. Dacă însă ai nevoie de ele imediat sau nu ai timp să aștepți să se usuce, cuptorul cu microunde îți poate fi de mare ajutor.

Încălzește plantele la putere maximă pentru 2-3 minute pentru a le deshidrata. Nu uita să le usuci bine și să îndepărtezi orice exces de umezeală înainte de a le pune în cuptorul cu microunde. În caz contrar, dispozitivul nu le va deshidrata, ci le va fierbe!

5. Facilitarea stoarcerii sucului de citrice

Acest truc te ajută să profiți la maxim de citrice. Stoarcerea sucului unor citrice precum grepfrutul, lămâia, limeta și portocala poate fi o sarcină foarte dificilă.

Dacă însă încălzești aceste fructe la cuptorul cu microunde pentru 20 de secunde și apoi le storci, vei obține mult mai mult suc decât de obicei. Acest proces înmoaie interiorul fructelor, facilitând stoarcerea sucului.

6. Înmuierea pâinii vechi

Cuptorul cu microunde prezintă numeroase utilizări alternative interesante

Ca să eviți să arunci la gunoi o pâine întreagă care s-a întărit, pur și simplu încălzește acest aliment la cuptorul cu microunde.

Înfășoară pâinea într-un prosop umed și încălzește-o la putere maximă pentru 10-12 secunde. Apoi, verifică dacă pâinea a devenit din nou moale. Dacă trucul nu a funcționat, repetă-l până obții rezultatul dorit.

7. Prepararea ouălor jumări imediat

Pune tigaia înapoi în dulap și profită de puterea cuptorului tău cu microunde pentru a prepara un mic dejun simplu și rapid. Urmează pașii de mai jos:

 • Bate ouăle cu puțin lapte.
 • Adaugă sare și piper după gust și încălzește la cuptorul cu microunde (la putere maximă) pentru 45 de secunde.
 • Scoate preparatul din dispozitiv, bate bine cu o furculiță, apoi încălzește-l din nou la cuptorul cu microunde pentru încă 30-45 de secunde.
 • Repetă acest proces până obții ouăle jumări ideale.

8. Prepararea cartofilor pai

Prepararea cartofilor pai în cuptorul cu microunde

Probabil ai impresia că nu poți găti cartofi pai la cuptorul cu microunde, însă e posibil și e unul dintre cele mai inedite utilizări ale acestuia. Iată ce trebuie să faci:

 • Începe prin a tăia cartofii în felii cât mai subțiri posibil. Apoi, pune feliile de cartofi pe o farfurie care poate fi introdusă în cuptorul cu microunde.
 • Timpul de gătire variază în funcție de marca cuptorului cu microunde. În general, 3-5 minute ar trebui să fie de ajuns.
 • De îndată ce cartofii sunt prăjiți și aurii, pur și simplu scoate-i din cuptorul cu microunde, adaugă puțină sare și servește-i.

9. Prepararea ouălor ochiuri

Ouăle ochiuri tradiționale nu sunt ușor de preparat, dar cuptorul cu microunde poate simplifica acest proces.

 • Umple un recipient care poate fi introdus în cuptorul cu microunde cu o jumătate de cană de apă și un strop de sare.
 • Sparge oul și toarnă conținutul acestuia în recipient. Asigură-te că este complet scufundat.
 • Acoperă recipientul cu o farfurie mică și încălzește la cuptorul cu microunde la putere maximă pentru doar un minut. O să fii surprins!

Nu ezita să încerci aceste utilizări interesante pentru cuptorul tău cu microunde prezentate în acest articol și împărtășește-le prietenilor tăi!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.