Cum să tai ceapă fără să-ți lăcrimeze ochii - Doza de Sănătate
 

Cum să tai ceapă fără să-ți lăcrimeze ochii

Cu toții cunoaștem acea senzație de usturime a ochilor ce apare atunci când tăiem ceapă în bucătărie. În asemenea situații, cei mai mulți dintre noi nu se pot abține și izbucnesc în lacrimi. Dacă avem ghinionul ca cineva să intre peste noi în bucătărie, va trebui să oferim tot felul de explicații pentru a dovedi că de fapt nu suntem supărați.
Cum să tai ceapă fără să-ți lăcrimeze ochii

Ultima actualizare: 08 februarie, 2019

Și tu cunoști acea senzație de usturime a ochilor ce apare atunci când tai ceapă în bucătărie. În asemenea situații, cei mai mulți dintre noi nu se pot abține și izbucnesc în lacrimi. Cum poți să tai ceapă fără să lăcrimezi?

Este foarte neplăcut—și de-a dreptul exasperant—să începi să plângi doar pentru că tai puțină ceapă.

De ce ne lăcrimează ochii atunci când tăiem ceapă?

Atunci când îl tai, bulbul de ceapă eliberează o substanță numită alliinase, ce la rândul ei emite molecula iritantă numită tiopropanal sulfoxid, responsabilă de iritarea și lăcrimarea ochilor. Această moleculă este un ulei esențial sulfurat, ce poate ajunge cu ușurință în nas, unde va irita mucoasa nazală.

Acțiunea iritantă a tiopropanalului sulfoxid provoacă apariția acelei senzații de usturime, iar ochii încep să lăcrimeze. Această senzație poate fi foarte intensă și deranjantă, deseori obligându-ne să părăsim bucătăria în grabă.

În cele ce urmează îți prezentăm câteva sfaturi despre cum să tai ceapă. Trucurile se axează pe prevenirea sau reducerea emisiei de tiopropanal sulfoxid, dar și pe minimizarea efectelor provocate de această substanță.

13 sfaturi despre cum să tai ceapă fără să-ți lăcrimeze ochii

Cum să tai ceapă fără să lăcrimezi
  • Primul truc pe care ți-l recomandăm este să ungi tocătorul cu o felie de lămâie înainte să te apuci de treabă. Dacă faci asta, vei putea tăia ceapă cu ușurință, ochii tăi fiind protejați împotriva iritării. În plus, mirosul puternic al cepei nu va impregna tocătorul.
  • Pune cuțitul în congelator și lasă-l acolo timp de 15 minute înainte să tai ceapă. Așteaptă ca lama cuțitului să devină foarte rece.
  • Asigură-te că ai la dispoziție un cuțit bun pentru a tăia ceapa. Lama acestui cuțit trebuie să fie netedă și ascuțită.
  • Un alt truc foarte util atunci când tai ceapă este să ții hota pornită până termini.
  • Atunci când vrei să tai ceapă în bucățele, ai grijă că bucătăria ta să fie bine ventilată, astfel încât să dispersezi acizii eliberați ce îți irită ochii.
  • Pune ceapa în congelator și las-o acolo timp de cel puțin o jumătate de oră înainte să o tai. Ceapa rece emite o cantitate mai mică de tiopropanal sulfoxid atunci când este tăiată.

Mai multe idei despre cum să tai ceapă fără să lăcrimezi

  • În timp ce tai ceapa, scufundă cuțitul în apă rece sau oțet de câteva ori. Trucul este foarte simplu, iar ochii tăi vor lăcrima mai puțin.
  • Folosește numai cuțite de calitate pentru a tăia această legumă. Evită cuțitele zimțate, deoarece acestea îngreunează procesul tăierii și sporesc cantitatea de enzime emise.
  • Apa te poate ajuta să îndepărtezi gazele eliberate. Te sfătuim să umpli un recipient cu apă și să-l ții aproape de tocător până termini de tăiat.
  • Ține o oală cu apă fierbinte în bucătărie. Aburul emis de aceasta va dispersa gazele emise.
  • Deși probabil ți se va părea amuzant, poți încerca să porți ochelari de soare sau de protecție atunci când tai ceapă. Acest truc îți va proteja ochii împotriva senzației de usturime. Anumite magazine vând ochelari de protecție creați special în acest scop (costă în jur de 20 de euro).
  • Un alt truc pe care îl poți încerca este să tai mai întâi leguma în bucăți mari, după care să o pui în apă clocotită timp de câteva minte. Taie aceste bucăți în felii mai subțiri fără ca ochii tăi să lăcrimeze.
  • Dacă niciunul dintre trucurile pe care tocmai ți le-am prezentat nu funcționează, încearcă să folosești cepe verzi în locul celor normale (gustul mâncării pe care o gătești va fi diferit, din păcate).

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.