Menopauza precoce: semne și simptome - Doza de Sănătate
 

Menopauza precoce: semne și simptome

Pe lângă schimbările fizice, menopauza precoce are și urmări la nivel psihologic. Prin urmare, este important să știi cum să faci față cu brio acestei perioade dificile. 
Menopauza precoce: semne și simptome
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Menopauza precoce, dar și cea obișnuită, este stadiul vieții unei femei în care menstruația încetează și au loc o serie de schimbări hormonale care nu îi mai permit acesteia să rămână însărcinată.

După cum știm deja, menopauza se instalează, în general, după împlinirea vârstei de 45 de ani, iar în anii premergători, apar anumite simptome asociate cu un nivel redus de estrogen și de progesteron. Este o perioadă dificilă pentru multe femei, deoarece provoacă anumite schimbări fizice și psihologice care le afectează în viața de zi cu zi.

Din fericire, toate neplăcerile cauzate de menopauză pot fi diminuate cu ajutorul unui stil de viață sănătos și a unor suplimente care țin sub control simptomele.

Ce este menopauza precoce?

Menopauza precoce are loc atunci când ovarele își stopează activitatea, iar menstruația încetează, la femeile cu vârste de sub 45 sau 40 de ani. În teorie, la început apar menstre neregulate, iar apoi acestea dispar complet.

Problema este că femeile în cauză se confruntă cu schimbări hormonale majore mult prea curând, drept pentru care sunt supuse unui risc mai mare de boli cronice și probleme emoționale.

Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății arată că 1% dintre femei au parte de o menopauză precoce. 

Care sunt cauzele menopauzei precoce?

Menopauza precoce produce bufeuri

În cele mai multe cazuri, menopauza precoce nu are o cauză bine definită. Totuși, există anumiți factori care ar putea influența acest proces:

  • Modificări genetice sau la nivelul cromozomilor
  • Agenți infecțioși
  • Boli autoimune
  • Expunerea la un mediu toxic
  • Obezitate
  • Tratamente agresive, precum radiațiile și chimioterapia
  • Îndepărtarea ovarelor pe cale chirurgicală

Simptomele menopauzei precoce

Semnele care indică instalarea menopauzei precoce diferă la fiecare femeie în parte, în funcție de propriile schimbări în plan hormonal.

Scăderea nivelului de estrogen din ovare provoacă o serie de simptome care intervin în funcțiile organelor femeiești, stopând menstruația și abilitatea de a concepe un copil.

Iată care sunt semnele cele mai importante:

1. Menstre neregulate

Menstre neregulate apar la menopauza precoce

Ca urmare a scăderii  nivelului de estrogen, menstrele devin neregulate, apărând uneori chiar și după câteva luni de pauză. În plus, fluxul menstruației poate scădea și pot apărea modificări de culoare și miros.

2. Bufeuri

Bufeurile care te trezesc noaptea din somn reprezintă un indiciu clar al menopauzei. Dacă ai sub 40 de ani, cel mai probabil te confrunți cu o menopauză precoce.

3. Palpitații

Menopauza precoce induce palpitații

Schimbările hormonale asociate cu menopauza precoce pot altera ritmul cardiac, provocând palpitații neplăcute. O altă problemă pe care o pot genera acestea sunt afecțiunile cardiovasculare, drept pentru care este indicat să te prezinți la consulturi medicale regulate. 

4. Uscăciune vaginală

Acest simptom este destul de îngrijorător, deoarece poate afecta viața intimă a unei femei. Din cauza nivelului scăzut de estrogen, vaginul își pierde umiditatea naturală și nu se mai lubrifiază așa cum ar trebui. Astfel, relațiile sexuale pot deveni incomode sau dureroase.

5. Pierderea apetitului sexual

Menopauza precoce scade libidoul

Scăderea libidoului nu este neapărat un semn al menopauzei premature, putând fi pus pe seama multor altor factori. Totuși, dacă apare brusc și aparent fără niciun motiv, este posibil să se datoreze anumitor schimbări hormonale asociate menopauzei.

6. Infecții urinare

Creșterea frecvenței infecțiilor urinare este unul dintre primele semne ale menopauzei precoce. Dezechilibrele pH-ului din  zona intimă creează mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor, mărind riscul de cistită.

Este bine de știut că și sistemul imunitar este afectat, drept pentru care organismul luptă mai greu împotriva virusurilor, a bacteriilor și a altor agenți infecțioși.

7. Schimbări bruște de dispoziție

Iritabilitatea, schimbările bruște de dispoziție și dificultățile de concentrare sunt alte semne ale menopauzei premature.

Dezechilibrele hormonale afectează sistemul nervos, provocând diverse fluctuații.

8. Pierderea densității osoase

Menopauza precoce scade densitatea osoasă

 

Nivelul scăzut de estrogen atrage după sine o altă problemă care nu trebuie ignorată: pierderea densității osoase. Organismul își pierde abilitatea  de a absorbi calciul și alți nutrienți esențiali pentru rezistența oaselor.

Menopauza precoce poate fi prevenită?

În prezent, nu există tratament pentru a preveni menopauza precoce la femeile cu riscul de a se găsi în această situație.

Specialiștii recomandă terapia cu hormoni, suplimentele cu calciu și alte medicamente pentru a ține sub control simptomele.

În general, cel mai important este să faci față menopauzei cu optimism și să ai grijă de tine. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cano, A. (2009). La menopausia. Acta Ginecologica.

  • ATRIA, A. (1950). La menopausia precoz y su tratamiento hormonal. Revista m??Dica de Chile.

  • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.