Motive pentru care sexul poate fi neplăcut pentru femei - Doza de Sănătate
 

Motive pentru care sexul poate fi neplăcut pentru femei

Chiar dacă multe dintre problemele de natură sexuală pot fi tratate cu ajutorul terapiei sau al alimentației, este bine să mergi la medic pentru a afla dacă nu suferi de afecțiuni mai grave.
Motive pentru care sexul poate fi neplăcut pentru femei
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sexul este una dintre nevoile biologice fundamentale ale omului care, indiferent de forma luată, generează plăcere și o stare generală de bine. Însă există situații în care sexul poate fi neplăcut pentru femei.

După cum știm deja, sexul este unul dintre stâlpii de bază ai unei relații, nu numai pentru că fortifică legăturile emoționale, ci și pentru că întărește încrederea între cei doi parteneri, comunicarea și alte elemente care consolidează o relație.

Din păcate, activitatea sexuală poate fi influențată de foarte mulți factori care scad libidoul sau care te împiedică să te bucuri de acest act intim.

În cazul femeilor, există afecțiuni care pot provoca durere, disconfort și alte simptome neplăcute. Chiar dacă aceste probleme nu sunt grave și se tratează ușor, este important să știi să le identifici pentru a nu le lăsa să-ți afecteze viața sexuală.

Multe persoane nu știu încă despre ce este vorba, așa că îți prezentăm mai jos cele mai frecvente 6 motive pentru care sexul poate fi neplăcut pentru femei.

1. Uscăciune vaginală, un motiv pentru care sexul poate fi neplăcut

Sexul poate fi neplăcut pentru femei

Una dintre cele mai comune probleme de natură intimă pentru femei este o modificare a pH-ului de la nivelul vaginului care provoacă o uscăciune deranjantă.

Acest simptom apare în urma unui dezechilibru al hormonilor feminini, în special al estrogenului. Dacă nivelul de estrogen scade considerabil, acest lucru afectează lubrifierea naturală din vagin care are un rol esențial pentru un act sexual plăcut și nedureros. Lipsa fluidelor duce la o fricțiune dureroasă care, printre altele, poate provoca usturimi.

Care este soluția?

 • Ia tratamentele cu hormoni prescrise de medic și îmbunătățește-ți dieta. În plus, îți recomandăm să folosești un lubrifiant cu un conținut ridicat de apă.

2. Probleme dermatologice

Dezechilibrele de la nivelul pH-ului florei vaginale pot crește riscul de dermatită sau reacții alergice. Aceste afecțiuni dermatologice pot provoca mici ulcerații pe pielea vulvei, cauzând iritații, durere și mâncărimi.

Care este soluția?

 • În primul rând, este bine să verifici cu atenție săpunurile sau alte produse de igienă intimă pe care le folosești. Unele dintre ingrediente acestora pot fi cauza problemelor dermatologice.
 • Încearcă să folosești întotdeauna produse naturale.

3. Vaginită

Vaginita înseamnă că sexul poate fi neplăcut

Vaginita este un tip de inflamație vaginală cauzată de înmulțirea ciupercilor și a bacteriilor.

Pe lângă faptul că îți afectează calitatea relațiilor sexuale, această afecțiune poate provoca și alte simptome neplăcute, precum usturimi și disconfort în timpul urinării.

Care este soluția?

 • În primul rând, este bine să mergi la medic pentru ca acesta să-ți prescrie un tratament. Totuși, îți recomandăm să iei și probiotice și să consumi alimente cu proprietăți antibiotice pentru a combate infecția.
 • Alte obiceiuri sănătoase sunt îmbunătățirea igienei și folosirea lenjeriei intime din bumbac.

4. Alergii

Mii de femei simt durere și disconfort în timpul actului sexual dacă partenerul folosește prezervativ, deoarece sunt alergice la latex. Această alergie diminuează plăcerea și poate cauza simptome neplăcute, precum iritații, mirosuri neplăcute și urticarie.

Care este soluția?

 • În primul rând, trebuie să recunoști simptomele unei alergii.
 • După ce ai confirmat alergia, vorbește cu medicul tău pentru a găsi cea mai bună soluție.

5. Vaginism

Femeie care a descoperit că sexul poate fi neplăcut

Când mușchii din jurul vaginului se contractă în mod involuntar și nu permit penetrarea, cauza este de obicei o disfuncție sexuală numită vaginism. Aceasta nu este o problemă frecventă, putând fi cauzată de o traumă sau de leziuni la nivelul vaginului, precum și de anumite dereglări hormonale.

Care este soluția?

 • Specialiștii recomandă fizioterapia bazată pe exerciții de contracție și de relaxare a mușchilor pelvieni.

6. Cistită

Inflamația vezicii urinare sau cistita este o afecțiune comună în rândul femeilor, care le afectează viața sexuală deoarece provoacă durere și usturimi.

Cistita este o infecție bacteriană caracterizată prin nevoia constantă de a urina, chiar și atunci când nu ai nimic în vezică.

Care este soluția?

 • Doctorii recomandă, în general, un tratament cu antibiotice pentru a ucide microorganismele care provoacă infecția.
 • În plus, este indicat să îți schimbi obiceiurile alimentare și să consumi mai multe lichide.
 • Bea ceaiuri și sucuri cu proprietăți diuretice.

Este important ca o femeie să cunoască toate aceste afecțiuni și disfuncții, precum și rolul lor în obținerea satisfacției sexuale. Dacă observi că sexul poate fi neplăcut pentru tine, cel mai bine este să te adresezi medicului ginecolog înainte să apară diverse complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.