Protejarea părului, pielii și unghiilor împotriva clorului din piscină
 

Protejarea părului, pielii și unghiilor împotriva clorului din piscină

Clorul este folosit pentru a menține piscinele libere de bacterii, dar provoacă daune părului, pielii și unghiilor. Cum trebuie să vă protejați?
Protejarea părului, pielii și unghiilor împotriva clorului din piscină

Ultima actualizare: 18 iunie, 2023

Protejarea părului, pielii și unghiilor împotriva clorului din piscină este de o importanță majoră. Amintiți-vă că nu există nicio piscină care să nu conțină această substanță chimică, așa că este bine să știți cum să preveniți daunele.

DCSI Dermatology menționează faptul că expunerea la apă clorurată poate provoca uscăciune, mâncărime, eczemă, decolorare și semne de îmbătrânire prematură. Cum să preveniți aceste efecte? Aflați mai jos!

Protejarea părului când mergeți la piscină

Clorul prezent în piscine ca agent dezinfectant are efecte negative asupra părului. Potrivit publicației Hair Professionals Career College, clorul absoarbe uleiurile naturale din păr, ducând la uscare și deteriorare.

Clorul usucă firele și le face casante. De asemenea, în cazul părului vopsit sau blond, îi conferă o nuanță verzuie și îl face să-și piardă mai repede culoarea.

Dar ce să faceți pentru a evita aceste efecte negative? Răspunsul este simplu. Trebuie să aveți grijă de păr, menținându-l hidratat. În continuare, vă oferim câteva sfaturi care vă vor permite să aveți un păr frumos fără a vă sacrifica pasiunea pentru înot:

  • Hidratați părul: faceți acest lucru înainte și după practicarea înotului. Folosiți produsul preferat.
  • Folosiți o cască de înot: clorul nu va mai ajunge în păr.
  • Clătiți-vă foarte bine: după ce practicați sportul preferat, trebuie să vă spălați cu multă apă, asigurându-vă că nu vă rămâne clor în păr.
  • Aplicați protecție solară: există produse speciale pentru a vă proteja părul de razele UV. Acest lucru este important, deoarece soarele tinde să sporească efectele clorului.
  • Folosiți un șampon special pentru par uscat: folosiți acest tip de șampon preventiv și pentru a evita deteriorarea ulterioară.
  • Aplicați balsam în fiecare zi: acest produs ajută la hidratarea părului după spălarea normală.
  • Tundeți-vă vârfurile în mod regulat: acest lucru se face pentru a preveni deteriorarea suplimentară. Tundeți-vă vârfurile la fiecare două sau trei luni.

Protejarea pielii împotriva clorului din piscină

După cum arată cercetările publicate în Journal of Sport and Health Research, una dintre problemele pe care înotătorii profesioniști le raportează des este pielea uscată. Din acest motiv, este necesar să vă protejați pielea înainte, în timpul și după înot.

Următoarele sfaturi vor face ca pielea să nu fie afectată de această substanță chimică:

  • Faceți un duș înainte de înot: în acest fel, produsele pe care le folosiți zilnic — precum cremele, loțiunile și deodorantele — nu vor genera reacții adverse la contactul cu clorul, iritându-vă pielea.
  • Nu purtați bijuterii sau metale: acestea tind să reacționeze cu clorul din apă și pot elibera substanțe toxice si iritante.
  • Hidratați-vă pielea: așa veți contracara efectele clorului din piscină. Ideal este să folosiți o cremă ultra hidratantă, care ajută la controlul pH-ului natural al pielii.
  • Utilizați întotdeauna protecție solară: după cum au indicat experții, acest produs ajută la protejarea pielii de efectele nocive ale expunerii la soare. Dacă înotați des, folosiți un produs hipoalergenic.
  • Faceți duș imediat după înot: acest lucru elimină toate urmele de clor. La început, nu folosiți săpunuri sau alte produse.

Protejați-vă unghiile de clorul din piscină

Deși sunt tari, unghiile sunt delicate. Offarm explică faptul că unghiile, pe lângă cheratină, conțin între 7 și 16% apă. Când sunt expuse la o valoare mai mare de 30%, unghiile se înmoaie și se pot rupe ușor. În schimb, atunci când expunerea la apă este mai mică de 7%, unghiile devin fragile și uscate.

Atunci când stați mult timp în piscină, în primă instanță unghiile devin moi, dar ulterior, din cauza efectului clorului, se usucă. Unele dintre sfaturile pe care le puteți urma pentru a le proteja sunt următoarele:

  • Nu neglijați hidratarea: să nu credeți că a sta în apă este suficient pentru a vă hidrata unghiile. Ideal este să folosiți creme care conțin uleiuri precum cel de argan, pentru a contracara uscăciunea.
  • Folosiți lacuri de protecție: aceste produse creează o peliculă ce împiedică clorul să pătrundă direct în unghii.
  • Mâncați sănătos: din interior spre exterior, puteți întări unghiile astfel încât să fie rezistente la efectele clorului. Consumați fructe, legume, leguminoase, ouă și lactate, printre alte produse bogate în vitaminele A, B, C și D.

Protejarea pielii, părului și unghiilor împotriva clorului este simplă

Protejați-vă părul, pielea și unghiile împotriva clorului de fiecare dată când intrați în piscină! După cum puteți vedea, aceste sfaturi sunt simple și pot fi incluse în rutină foarte ușor, mai ales dacă înotați des sau petreceți ocazional multe ore în apă.

Chiar dacă sunteți persoane ocupate, faceți-vă timp pentru a urma aceste instrucțiuni. Numai așa veți evita daunele produse de clor asupra pielii, părului și unghiilor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.