Care este diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă pentru piele?
 

Care este diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă pentru piele?

Atunci când alegeți cremele de corp, diferența dintre un produs hidratant și unul sigilant creează confuzie. Care sunt funcțiile acestor produse?
Care este diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă pentru piele?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 28 octombrie, 2022

Sănătatea pielii are foarte mult de-a face cu hidratarea. De obicei, credem că numai pielea cu aspect uscat are nevoie de atenție, când de fapt orice piele necesită hidratare. Pe piață, există multe produse concepute în acest scop. Care este diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă pentru piele?

Ambele produse au același efect, dar diferența o face compoziția. Ingredientele variază, ceea ce schimbă atât consistența, cât și funcțiile produsului. Ce vi se potrivește cel mai bine? Descoperiți mai jos!

Obiectivele cremelor hidratante și ale cremelor sigilante pentru piele

Pielea acționează ca un scut împotriva agenților patogeni. Ea ne protejează de procesele alergice și infecțioase, după cum relatează Catedra Internațională de Studii Avansate în Hidratare.

Aceeași entitate subliniază faptul că hidratarea adecvată favorizează sănătatea țesuturilor corpului și contribuie la elasticitatea, catifelarea și uniformizarea nuanței pielii.

Cremele hidratante și sigilante păstrează apa în piele și previn uscarea acesteia. Deshidratarea creează trei simptome enumerate de Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie:

  • Opacitate
  • Riduri
  • Lipsa elasticității
Femeie care folosește un ser pentru piele
Utilizarea simultană a cremelor hidratante și a cremelor sigilante este cea mai bună modalitate de a menține pielea umedă și elastică.

Care este diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă pentru piele?

Nu există nicio diferență majoră, dar modul de acțiune este distinct. Crema sigilantă reține apa în celulele pielii, iar crema hidratantă aduce un aport suplimentar de apă în țesuturi.

Dacă stratul cornos pierde apă ca urmare a refacerii epidermice accelerate sau deteriorării funcției de barieră, atunci pielea se usucă, așa cum subliniază jurnalul Offarm.

Umectanții sunt formule pe bază de uleiuri și esteri ocluzivi și emolienți, ideali pentru a înmuia pielea și a împiedica evaporarea apei. Uleiurile minerale și vegetale și vaselina se încadrează în această categorie.

Potrivit articolului Hidratarea pielii. Estetică și sănătate, umectanții sunt substanțe higroscopice, capabile să absoarbă apa din mediu. De asemenea, contracarează efectele razelor solare, ale vântului și ale frigului.

Compoziția cremelor hidratante include emolienți, agenți ocluzivi și agenți formatori de peliculă. De exemplu, glicerina, ureea și acidul hialuronic (HA) sunt emulsii apoase care creează o peliculă ce întârzie pierderea transepidermică de apă.

Aveți nevoie de o cremă hidratantă sau sigilantă pentru piele?

După cum recomandă Academia Americană de Dermatologie (AAD), atunci când alegeți hidratarea topică este esențial să cunoașteți proprietățile produsului și tipul de piele.

Asociația Columbiană de Dermatologie și Chirurgie Dermatologică (AsoColDerma) propune mersul la dermatolog pentru excluderea eventualelor patologii ale pielii și recomandarea ingredientelor potrivite în funcție de tipul pielii. Și AsoColDerma promovează aceeași abordare.

Piele uscată

Pentru pielea uscată, se recomandă aplicarea de seruri sau creme hidratante. Pentru corp, se recomandă creme dense sau balsamuri hidratante cu conținut ridicat de acid hialuronic și derivați naturali precum uleiurile de cocos, jojoba și nuci.

Revista Ars Pharmaceutica afirmă faptul că ingredientele vegetale sunt considerate sigure și tind să fie folosite ca materie primă în producția de produse cosmetice.

Piele grasă

Dacă doriți să hidratați pielea corpului fără a lăsa în urmă o peliculă grasă, sunt potrivite cremele ușoare, emulsiile și loțiunile. Tenul gras necesită geluri sau creme hidratante pe bază de apă.

Din cauza predispoziției la acnee, alegeți ingrediente precum propolisul, niacinamida și acidul salicilic.

Piele sensibilă

În cazul pielii cu răni sau uscăciune severă, AsoColDerma sugerează unguentele. Dacă suferiți de descuamare, se recomandă utilizarea cremelor sau a loțiunilor cu uree și a cremelor hidratante dense, emoliente. Acestea sigilează suprafața pielii și nu permit pierderea apei.

În caz de psoriazis sau dermatită, pielea asimilează bine cremele sau balsamurile care nu provoacă mâncărimi.

O investigație publicată de revista AAD a demonstrat faptul că pielea sensibilă necesită produse de hidratare care ameliorează slăbiciunea stratului cornos. După testarea unei creme pentru piele sensibilă, realizată din glicerină și un complex hidroscopic de carbohidrați, studiul a concluzionat că semnele uscăciunii au fost ameliorate pe termen lung.

Pielea mixtă poate folosi loțiunile sau cremele hidratante apoase care se absorb rapid.

Femeie ce aplică o cremă de corp
Atunci când alegeți un produs hidratant sau sigilant, este necesar să luați în considerare tipul de piele.

Cum se aplică o cremă hidratantă și o cremă sigilantă?

Pentru a optimiza hidratarea, aplicați creme dimineața și seara, de preferință după duș pentru a reține umiditatea. Hidratați pielea, apoi sigilați-o.

Puteți aplica un singur produs care îndeplinește ambele funcții. Nu folosiți produsul de corp pe față. Datorită delicateții tenului, pielea feței are nevoie de ingrediente speciale. Acum că știți diferența dintre o cremă sigilantă și una hidratantă, ce veți alege pentru pielea voastră?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.