Care sunt diferențele dintre cremă și loțiune de corp?
 

Care sunt diferențele dintre cremă și loțiune de corp?

Atât crema, cât și loțiunea de corp sunt ideale pentru sănătatea pielii, dar există anumite diferențe. Vă explicăm ce rol are fiecare!
Care sunt diferențele dintre cremă și loțiune de corp?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 02 octombrie, 2022

Există creme și loțiuni pentru fiecare tip de piele. Deși cele două alternative au practic aceleași obiective, caracteristicile pielii sunt cele care definesc varianta care trebuie utilizată. Care sunt diferențele dintre cremă și loțiune de corp?

Fundația Healthy Skin subliniază importanța pielii ca barieră mecanică cu proprietăți imunitare. Dacă această barieră este slăbită, pot apărea uscăciune sau bolile dermatologice.

Atunci intră în joc atât cremele, cât și loțiunile de corp, deoarece sunt produse care oferă un strat suplimentar de protecție împotriva uscăciunii și poluanților. Aflați cum acționează aceste substanțe!

Care sunt diferențele dintre cremă și loțiune de corp?

Ce este o cremă de corp și care sunt avantajele acesteia?

Cremele de corp sunt formule preparate dintr-un amestec de uleiuri, apă și emolienți. Consistența lor este mai densă în comparație cu alte opțiuni; acest lucru se datorează conținutului de apă, care variază între 60% și 70%.

Cremele au putere de hidratare asupra pielii, pătrunzând în profunzime pentru a bloca pierderea de apă. Formula este concepută pentru pielea corpului, nu pentru țesuturile delicate, cum ar fi tenul.

În general, ingredientele cremelor de corp provin din natură. Uleiul de cocos, florile și ierburile se remarcă printre ingredientele selectate pentru a hidrata, înmuia și ameliora afecțiunile pielii. Cremele pot reține uleiurile naturale ale pielii sau pot adăuga uleiuri pe pielea deteriorată de uscăciune.

Următoarele sunt avantajele cremelor de corp:

 • Previn iritația: mâncărimea sau erupțiile cutanate pot fi tratate prin aplicarea cremelor de corp de câteva ori pe zi.
 • Oferă strălucire și vitamine: la fel ca tenul, pielea corpului necesită elemente nutritive.
 • Protejează de razele ultraviolete (UV): multe mărci de creme de corp includ protecție solară pentru a ajuta la prevenirea petelor și daunelor cauzate de radiații. Cu toate acestea, ele nu sunt un înlocuitor pentru cremele de protecție solară.
 • Tratează zonele cu probleme: picioarele, mâinile și coatele tind să se crape mai mult decât alte zone ale corpului. În perioadele reci, cremele dense previn crăparea.
Femeie care se dă cu cremă
Cremele sunt mai vâscoase și mai puțin apoase. Acest lucru le oferă o capacitate mai mare de a genera bariere pentru piele.

Ce este o loțiune de corp și care sunt avantajele acesteia?

Loțiunile de corp sunt substanțe cu vâscozitate mai mică decât cremele. Pielea absoarbe rapid aceste amestecuri, care oferă revigorare, catifelare și calmare.

Loțiunile sunt destinate hidratării. Au între 70% și 80% apă, fiind potrivite pentru orice tip de piele.

Principalele ingrediente ale acestei clase de produse dermatologice sunt emolienții, uneori combinați cu substanțe ocluzive, cum ar fi uleiurile. Acidul hialuronic, acidul lactic și scualenul sunt ingrediente active în loțiunile de corp.

Iată și alte beneficii ale loțiunilor:

 • Sunt destinate uzului zilnic: datorită ușurinței de utilizare, se pot aplica în fiecare zi.
 • Hidratează: loțiunile au ingrediente puternice, care rețin umiditatea.
 • Extind durabilitatea autobronzantelor: prin hidratare, loțiunile ajută la prelungirea bronzului artificial.
 • Sunt ideale pentru pielea grasă: nu sunt lipicioase, deci pot fi folosite pe pielea grasă. De fapt, puteți să puneți loțiune pe o parte a corpului care nu necesită multă hidratare și cremă pe alta.

Recomandări pentru efecte mai bune ale cremelor și ale loțiunilor de corp

Pielea este mai sănătoasă atunci când este tratată din interior spre exterior. Nu lăsați toată treaba pe seama cremelor sau loțiunilor; beți între 1,5 și 2 litri de apă în fiecare zi. Unii oameni fug de acest obicei, dar nu este benefic.

De asemenea, odihniți-vă suficient, cel puțin 8 ore pe zi.

Urmați o dietă echilibrată, astfel încât organismul să primească vitaminele și mineralele care influențează sănătatea pielii. Printre alimentele necesare pentru sănătatea pielii se remarcă următoarele:

 • Castravete
 • Somon
 • Papaya
 • Portocale
 • Avocado
 • Spanac
 • Morcov
 • Fructe uscate
 • Alimente bogate în acizi grași omega-3
Alimente bogate în omega
Alimentele bogate în acizi grași omega-3 contribuie la sănătatea cardiovasculară și la vitalitatea pielii.

Diferențele dintre cremă și loțiune: ce să alegeți?

Atât crema, cât și loțiunea de corp tratează pielea uscată, oferindu-i catifelare. Pentru hidratarea zilnică, este indicat să folosiți loțiuni; cremele sunt rezervate cazurilor care necesită hidratare intensă. Este important să subliniem că aceasta nu este o regulă sau o limitare.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, trebuie să consultați un specialist cu privire la substanța potrivită pentru tipul vostru de piele. Atunci când alegeți un produs, luați în considerare severitatea uscăciunii pe care o experimentați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.