8 tratamente naturiste pentru călcâiele crăpate
 

8 tratamente naturiste pentru călcâiele crăpate

Călcâiele crăpate sunt rezultatul uscăciunii. Merită să acordăm mai multă atenție îngrijirii picioarelor dacă dorim să prevenim acest tip de problemă.
8 tratamente naturiste pentru călcâiele crăpate
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Călcâiele crăpate sunt un semn clar al lipsei de îngrijire a picioarelor. Totuși, sunt și un simptom al deshidratării și, uneori, al unor probleme de sănătate. Din fericire, există tratamente naturiste pentru călcâiele crăpate!

Această problemă se caracterizează prin faptul că afectează mai ales stratul exterior al pielii, deși uneori poate pătrunde adânc în derm și provoca dureri intense.

De obicei, apare atunci când pielea din jurul călcâielor se usucă, nu este hidratată corespunzător și este supusă presiunii. În cazuri minore, această problemă poate indica și o deficiență de zinc și acizi grași omega-3. Indiferent de cauza călcâielor crăpate, acestea sunt adesea inestetice și, în unele cazuri, chiar dureroase.

9 tratamente naturiste pentru călcâiele crăpate

1. Tratament cu lămâie și glicerină

Cele mai bune tratamente naturiste pentru călcâiele crăpate

Se spune că acest tratament naturist ajută la catifelarea pielii de pe călcâie și reduce semnificativ uscăciunea.

Ce trebui să faceți?

 • Turnați apă caldă, sare grunjoasă, glicerină, suc de lămâie și apă de trandafiri într-un recipient mare. Apoi, înmuiați picioarele timp de 15 până la 20 de minute.
 • Utilizați o piatră ponce pentru a înmuia pielea uscată de pe călcâie și pentru a facilita îndepărtarea calusurilor.

De asemenea, puteți prepara amestecul doar cu glicerină, suc de lămâie și apă de trandafiri. Se aplică direct pe pielea întărită a călcâielor. Lăsați amestecul să acționeze toată noaptea. Repetați același tratament patru sau cinci zile la rând.

2. Uleiuri vegetale

Utilizarea uleiurilor vegetale (cum ar fi uleiul de cocos, migdale sau argan) poate ajuta la hidratarea pielii. Hidratarea ajută la combaterea uscăciunii și a crăpăturilor.

Ce trebui să faceți?

 • Utilizați o cantitate generoasă de ulei de cocos sau ulei de măsline pentru a hidrata în profunzime pielea uscată de pe călcâie.
 • Purtați șosete de bumbac toată noaptea, astfel încât uleiul să acționeze în timp ce dormiți.
 • Spălați-vă dimineața și repetați tratamentul în fiecare zi.

3. Mască pe bază de banane și avocado

Prepararea de tratamente naturiste pentru călcâiele crăpate

 

Această mască cu banane și avocado ajută la hidratarea pielii, catifelează și îmbunătățește vizibil aspectul călcâielor crăpate.

 • Trebuie doar să pregătiți o pastă dintr-o banană coaptă și avocado. Aplicați acest amestec pe pielea călcâielor crăpate, lăsați-l să acționeze o jumătate de oră și clătiți.

4. Tratament cu vaselină

Vaselina poate ajuta la hidratarea pielii și înmoaie calusurile, reducând în același timp problema călcâielor crăpate, așa cum subliniază acest studiu publicat în Canadian Family Physician.

Ce trebui să faceți?

 • Înmuiați-vă călcâiele în apă sărată fierbinte timp de 15-20 de minute.
 • Uscați bine picioarele și apoi frecați-le cu o lingură de vaselină.
 • Acoperiți-vă picioarele cu șosete de bumbac și lăsați vaselina să acționeze peste noapte.
 • A doua zi dimineața, scoateți șosetele.

5. Tratament cu parafină și ulei de cocos

Recipient cu ulei de cocos

 

Acest remediu natural este ideal atunci când călcâiele crăpate provoacă durere și diverse neplăceri.

Ce trebui să faceți?

 • Amestecați puțină parafină cu ulei de cocos, încălziți totul la bain-marie și așteptați să se răcească ușor.
 • Puneți remediul pe călcâie și lăsați-l să acționeze peste noapte.

6. Miere pentru călcâie crăpate

Mierea este un ingredient cu proprietăți benefice pentru piele, care ajută la hidratarea și înmuierea eficientă. Trebuie doar să amestecați o cană de miere cu o găleată cu apă caldă și să vă înmuiați picioarele timp de 15 până la 20 de minute. Apoi, faceți un masaj.

7. Scrub cu făină de orez

Tratamente naturiste pentru călcâiele crăpate cu orez

 

Pentru călcâiele crăpate, amestecul de făină de orez cu puțină miere și oțet de mere este perfect, deoarece ajută la exfolierea pielii moarte, dar fără a maltrata tegumentul. Trebuie menționat că acest preparat nu trebuie utilizat mai mult de o dată pe săptămână sau conform indicațiilor medicului dermatolog, pentru a evita lezarea pielii.

Ce trebui să faceți?

 • Amestecați 2 sau 3 linguri de făină de orez, oțet de miere și miere.
 • Scufundați picioarele timp de 20 de minute în apă caldă și apoi aplicați această pastă exfoliantă cu masaje circulare blânde.

8. Scrub cu fulgi de ovăz pentru călcâie crăpate

Acest exfoliant natural cu fulgi de ovăz ajută la catifelarea pielii de pe călcâie.

Ce trebui să faceți?

 • Amestecați pudra de fulgi de ovăz și puțin ulei de jojoba, până obțineți o pastă.
 • Aplicați tratamentul cu masaje circulare ușoare pe zona afectată, lăsați-l să acționeze 10 minute și îndepărtați-l cu apă caldă.

Toate aceste tratamente sunt foarte simple și vă vor ajuta să îmbunătățiți aspectul picioarelor dacă aveți călcâiele crăpate. Alegeți-l pe cel care vă place cel mai mult și încercați-l!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.