9 alimente pentru hidratare corespunzătoare a corpului
 

9 alimente pentru hidratare corespunzătoare a corpului

Pe lângă consumul zilnic de apă, putem consuma și alimente bogate în apă pentru a ne hidrata. Un bun exemplu este pepenele verde.
9 alimente pentru hidratare corespunzătoare a corpului
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2021

Știți cât de important este să fim bine hidratați? În timpul zilei, este esențial să bem suficientă apă, mai ales pe vreme caldă sau în timpul exercițiilor fizice. Trebuie sa consumam și alimente care conțin apă, vitamine și minerale. Descoperiți 9 alimente pentru hidratare corespunzătoare a corpului!

9 alimente pentru hidratare corespunzătoare a corpului

Apa este esențială pentru metabolism, transportul nutrienților prin membrane, homeostazia celulară, reglarea temperaturii și funcția circulatorie. Deși recomandarea de a bea doi litri de apă pe zi este cunoscută, nicio cercetare nu oferă răspunsuri definitive și nu există un consens general cu privire la nevoile de apă ale ființei umane, deoarece fiecare individ este diferit.

Pepene roșu

Pepenele verde este un fruct foarte suculent care conține licopen, un carotenoid responsabil pentru culoarea sa intensă. Consumul său a crescut datorită profilului său nutrițional și beneficiilor pentru sănătate.

Unele studii sugerează că pepenele verde are efecte pozitive asupra organismului și că ar putea reduce riscul de tulburări cardiovasculare, diabet și boli maculare.

O modalitate originală de a-l consuma este să-l batem cu semințele incluse, deoarece acestea sunt foarte benefice. Nu este necesar să adăugați apă sau să-l îndulciți și îl puteți lua cu voi oriunde doriți.

Pepene roșu tăiat

Pepene galben

Pepenele galben, mai ales dacă este dulce, este o adevărată delicatesă. În plus, conține doar 20 – 30 de calorii la 100 grame, așa că ne va permite să ne săturăm fără a face excese. De asemenea, conține beta-caroten și vitamine din grupul B.

Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Nutriție și Științe Alimentare din California, pepenii pot avea beneficii nutriționale, inclusiv activități antioxidante, anti-colesterol și antidiabetice. De asemenea, contribuie la stimularea funcției tiroidiene.

Castravete

Castravetele este o legumă foarte răcoritoare ideală în orice salată. Putem prepara gazpachos, o mâncare ușoară care va servi drept antreu.

Castravetele ne ajută să eliminăm excesul de lichide din organism. În plus, sucul său este folosit și pentru a hrăni pielea. Are efect calmant împotriva iritațiilor pielii și reduce balonarea, relaxează și ameliorează durerea provocată de arsurile solare.

Castravetele pe lista de alimente pentru hidratare

 

Roșie

Vreți să urmați o dietă care să vă ajute să vă hidratați? Atunci nu puteți rata roșia. La fel ca pepenele, conține licopen. Se poate adăuga în salate, gazpacho sau sosuri de casă.

Grapefruit

Grapefruitul este unul dintre cele mai puțin consumate citrice. Cu toate acestea, consumul său poate promova pierderea în greutate, deși sunt necesare mai multe cercetări. Dacă ne este greu să-l mâncăm, îl putem stoarce și îndulci sau îl putem tăia în felii subțiri și consuma cu miere și scorțișoară.

Portocale

Portocala este unul dintre fructele cele mai hidratante. Pe lângă conținutul ridicat de vitamina C, care ne ajută să ne întărim imunitatea, ne oferă și energie. Prin urmare, trebuie consumată pe tot parcursul dimineții.

Noaptea, vom alege grapefruitul, deoarece portocala ne poate îngreuna somnul. În plus, vă recomandăm să alegeți portocale organice, astfel încât să puteți folosi și coaja.

Citricele sunt alimente pentru hidratare

Struguri

Strugurii sunt un fruct căruia i se atribuie mai multe proprietăți. Conțin flavonoide care sunt considerate a avea activitate antioxidantă, antiinflamatoare, cardioprotectoare și hepatoprotectoare.

Cel mai sănătos mod de a-i mânca este cu tot cu coajă și semințe. Putem găsi și extracte și siropuri pe bază de semințe de struguri.

Salată verde

Salata verde, bogată în apă și fibre, este un aliment esențial pentru a vă menține bine hidratați. În plus, este folosită în curele de slăbire, deoarece este sățioasă.

Potrivit unor cercetări, salata verde conține antioxidanți (vitamina C, E și carotenoide) care pot avea efect benefic asupra metabolismului lipidelor și oxidării țesuturilor.

Alimente pentru hidratare: concluzie

Amintiți-vă că este necesar să beți suficientă apă pe tot parcursul zilei, ținând cont de stilul de viață. Dacă aveți nelămuriri, consulți medicul sau nutriționistul.

Evitați, pe cât posibil, să ieșiți afară la orele cu cea mai mare radiație solară. Dacă faceți sport în mod regulat, creșteți-vă aportul de apă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Rivero, R. M., Ruiz, J. M., García, P. C., López-Lefebre, L. R., Sánchez, E., & Romero, L. (2001). Resistance to cold and heat stress: Accumulation of phenolic compounds in tomato and watermelon plants. Plant Science. https://doi.org/10.1016/S0168-9452(00)00395-2
 • Huang, S., Li, R., Zhang, Z., Li, L., Gu, X., Fan, W., … Li, S. (2009). The genome of the cucumber, Cucumis sativus L. Nature Genetics. https://doi.org/10.1038/ng.475
 • Pech, J. C., Bernadac, A., Bouzayen, M., Latche, A., Dogimont, C., & Pitrat, M. (2007). Melon. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-49161-3_9
 • Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MMN, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014;
 • Armstrong LE, Johnson EC. Water intake, water balance, and the elusive daily water requirement. Nutrients. 2018.
 • Ganji SM, Singh H, Friedman M. Phenolic Content and Antioxidant Activity of Extracts of 12 Melon (Cucumis melo) Peel Powders Prepared from Commercial Melons. J Food Sci. 2019;
 • Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013.
 • Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;
 • Dow CA, Going SB, Chow HHS, Patil BS, Thomson CA. The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism. 2012;
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and immune function. Nutrients. 2017.
 • Georgiev V, Ananga A, Tsolova V. Recent advances and uses of grape flavonoids as nutraceuticals. Nutrients. 2014;
 • Nicolle C, Cardinault N, Gueux E, Jaffrelo L, Rock E, Mazur A, et al. Health effect of vegetable-based diet: Lettuce consumption improves cholesterol metabolism and antioxidant status in the rat. Clin Nutr. 2004;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.