Descoperă beneficiile sucului de castravete - Doza de Sănătate
 

Descoperă beneficiile sucului de castravete

Sucul de castravete îmbunătățește aspectul pielii, reglează tensiunea arterială și ajută la slăbit. 
Descoperă beneficiile sucului de castravete

Ultima actualizare: 18 iunie, 2018

Sucul de castravete este o băutură sănătoasă, hrănitoare și versatilă. Datorită conținutului bogat de nutrienți, acest lichid oferă multe avantaje organismului. Printre beneficiile sucului de castravete se numără: îmbunătățirea semnelor vitale ale corpului, abilitatea de a elimina calculii renali și reducerea riscului de obezitate.

Castravetele este printre cele mai cunoscute și utilizate plante tropicale în întreaga lume. Acesta este consumat cu precădere murat, însă sub această formă își pierde o mare parte din nutrienți.

Dezavantajul nutrițional al sucului de castravete comparativ cu fructul întreg este pierderea conținutului de fibre. Prin urmare, dacă bei acest lichid zilnic, ai grijă să mănânci legume întregi pentru a-ți asigura aportul necesar de fibre

Totodată, poți folosi chiar fibrele rămase din castravete după prepararea sucului. Ia pulpa din blender și pune-o la congelator. Ulterior, o poți adăuga în piureuri, supe și sosuri.

Valoarea nutrițională a castravetelui

Castravetele conține o cantitate impresionantă de apă distilată naturală (aproximativ 96%), care este mai benefică decât apa obișnuită. Coaja acestui aliment este bogată în vitamina A, drept pentru care nu trebuie să decojești fructul.

Totodată, castravetele este bogat în minerale care creează un mediu alcalin în organism, ajutând în lupta împotriva bacteriilor și a bolilor. Acest aliment este o sursă excelentă de vitamine A și C (antioxidanți), mangan, molibden, potasiu, siliciu, sulf și conține cantități mai mici de vitamine din complexul B, sodiu, calciu și fosfor.

Probabil cunoști deja și imaginea trucului de înfrumusețare cu feliile de castravete pe ochi. Beneficiile oferite în acest sens se datorează conținutului bogat de acid cafeic, care previne retenția de apă și, dacă este aplicat local, ajută la diminuarea pungilor de sub ochi.

Beneficiile sucului de castravete pentru sănătate

Multe persoane nu cunosc minunatele beneficii ale castravetelui pentru sănătate, iar altele evită să îl mănânce. Chiar dacă unii îl găsesc „plictisitor”, acest aliment este foarte răcoritor. Iată câteva dintre beneficiile sucului de castravete proaspăt stors:

Aciditate

Beneficiile sucului de castravete pentru stomac

Mineralele alcaline din sucul de castravete reglează pH-ul din sânge, neutralizând aciditatea. Totodată, această băutură ajută la tratarea ulcerului gastroduodenal.

Tensiune arterială

La fel ca țelina, sucul de castravete contribuie la reglarea tensiunii arteriale datorită conținutului său de minerale și sodiu.

Țesuturi conjunctive

Sucul de castravete este o sursă excelentă de siliciu, care ajută la dezvoltarea corectă a țesuturilor conjunctive din corp, cu ar fi oasele, mușchii, cartilajele, ligamentele și tendoanele.

Răcoritor

Beneficiile sucului de castravete bogat în nutrienți

În zilele fierbinți și uscate de vară, un pahar de suc de castravete și țelină ajută la reglarea temperaturii corpului. 

Diuretic

Unul dintre beneficiile sucului de castravete este și eliminarea deșeurilor din corp prin urină. În plus, această băutură ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi.

Febră

Așa cum am menționat deja, sucul de castravete reglează temperatura corpului, drept pentru care este un bun remediu pentru febră.

Inflamații

Beneficiile sucului de castravete precum reducerea inflamațiilor

Sucul de castravete reduce acidul uric, care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor. Consumată zilnic, această băutură curăță articulațiile, ameliorând durerea. Prin urmare, sucul de castravete ajută la tratarea artritei, a astmului și a gutei. 

Creșterea părului

Siliciul și sulful din castravete stimulează creșterea părului. Pentru a obține beneficii maxime, amestecă acest lichid cu suc de morcovi, salată verde sau spanac.

Afecțiuni ale pielii

Datorită conținutului bogat de vitamina C și antioxidanți, castravetele este folosit ca ingredient în creme de înfrumusețare sau tratamente pentru eczeme, psoriazis, acnee, etc.

Retenție de apă

Beneficiile sucului de castravete în combaterea retenției de apă

Sucul de castravete reface echilibrul electrolitic al corpului, hidratând organismul și contribuind la combaterea retenției de apă.

Vitamina K

Consumul de suc de castravete combate deficitul de vitamina K, o problemă care poate cauza sângerări nazale, vânătăi și sângerări gingivale.

Sfaturi pentru consumatori

Cumpără castraveți de culoare verde închis și tari. Evită-i pe cei îngălbeniți sau moi la capete. Castraveții subțiri au mai puține semințe decât cei groși.

Ține castraveții în frigider pentru a-i menține proaspeți. Castraveții tăiați trebuie înfășurați în folie de plastic sau puși într-un recipient închis ermetic și ținuți în frigider. Consumă-i în maxim două zile.

Pe lângă servirea sucului de castravete în sine, poți adăuga acest ingredient în alte smoothie-uri sănătoase. Pentru a prepara o băutură răcoritoare delicioasă, amestecă-l cu bucăți de pepene congelat și mentă proaspătă sau cu căpșune și busuioc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bernardini, C., Zannoni, A., Bertocchi, M., Tubon, I., Fernandez, M., & Forni, M. (2018). Water/ethanol extract of Cucumis sativus L. fruit attenuates lipopolysaccharide-induced inflammatory response in endothelial cells. BMC complementary and alternative medicine18(1), 194.
  • Sánchez-del-Castillo, Felipe, González-Molina, Lucila, Moreno-Pérez, Esaú del C., Pineda-Pineda, Joel, & Reyes-González, C. Efraín. (2014). Dinámica nutrimental y rendimiento de pepino cultivado en hidroponía con y sin recirculación de la solución nutritiva. Revista fitotecnia mexicana37(3), 261-269. Recuperado en 18 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802014000300013&lng=es&tlng=es.
  • Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of ethnopharmacology114(1), 1-31.
  • Zhang, L., Zhang, T., Ding, L., Xu, J., Xue, C., Yanagita, T., … & Wang, Y. (2018). The Protective Activities of Dietary Sea Cucumber Cerebrosides Against Atherosclerosis Through Regulating Inflammation and Cholesterol Metabolism in Male Mice. Molecular nutrition & food research, 1800315.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.