Beneficiile castraveților pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile castraveților pentru sănătate

Castraveții au un conținut scăzut de calorii și de carbohidrați, însă sunt bogați în fibre și vitaminele A, B, C și E, dar și minerale, precum potasiu, fier, calciu, fosfor și magneziu.
Beneficiile castraveților pentru sănătate

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Castraveții sunt un aliment de vară cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate, în special grație conținutului bogat de apă. Fiind săraci în calorii, revigoranți și bogați în nutrienți, aceștia sunt incluși frecvent în curele de slăbire. Iată care sunt mai exact beneficiile castraveților!

Câteva informații despre castraveți

Castraveții au un conținut scăzut de calorii și de carbohidrați, însă sunt bogați în fibre și vitaminele A, B, C și E. Acest aliment este o sursă incredibilă de apă, iar o porție de 100 g de castraveți nu conține decât 13 calorii și este alcătuită din lichide în proporție de 97%.

În ceea ce privește mineralele, castraveții sunt foarte bogați în potasiu, fier, calciu, fosfor și magneziu.

Beneficiile castraveților consumați în stare crudă

Castraveții cruzi pot fi incluși în salate. Multor persoane le place să îi taie în felii și să-i săreze pentru a le diminua gustul amărui. Poți servi castraveți murați în oțet sau ulei. Dacă îi incluzi în salate, îi poți rade și îi poți chiar folosi ca ingredient pentru a prepara sandvișuri.

În Spania, castraveții sunt unul din principalele ingrediente pentru unul din cele mai celebre preparate culinare tradiționale: gazpacho (celelalte ingrediente includ roșii, ardei, usturoi și ulei de măsline).

Se spune că acest aliment își are originea în India, însă acest fapt nu este cert. A fost cultivat în vestul Asiei timp de milenii, iar romanii sunt probabil cei care l-au introdus în Europa.

Castraveții fac parte din aceeași familie ca pepenii, dovleceii și dovlecii. Deși multe persoane îi consideră o legumă, castraveții sunt de fapt un fruct.

Beneficiile castraveților se datorează conținutului bogat de nutrienți

Beneficiile castraveților pentru sănătatea organismului

Valoarea nutritivă ridicată a castraveților îi transformă într-un „super-aliment”, aceștia oferind diverse beneficii pentru sănătate în general. Iată câteva dintre avantajele consumului regulat de castravete:

Proprietăți benefice pentru sănătatea pielii

Coaja de castravete este utilizată ca ingredient în numeroase tratamente cosmetice, deoarece această componentă a castravetelui conține cele mai mari concentrații de acid cafeic, acid ascorbic și vitamina C.

Castraveții îți mențin pielea sănătoasă, ameliorează iritațiile și reduc inflamațiile. Din acest motiv, aceștia pot fi aplicați direct pe piele, fiind un ingredient „clasic” în centrele de înfrumusețare și în tratamentele cosmetice pentru zona ochilor.

Mai mult, castraveții sunt utili împotriva unor boli ca eczema și psoriazisul. Pe lângă utilizarea cojii de castravete în tratamente externe, acest component poate fi utilizat pentru a prepara un smoothie.

Rade coaja și amestec-o cu puțină apă și zeama obținută dintr-o jumătate de lămâie și vei obține o băutură cu efecte detoxifiante.

Castraveții sunt considerați un super aliment

Proprietăți benefice pentru țesuturi

Unul din principalele componente ale castraveților este dioxidul de siliciu, compus cu numeroase beneficii pentru sănătate. Acest mineral întărește țesuturile conjunctive din corp, mai exact mușchii, ligamentele, tendoanele, cartilajele și chiar oasele.

Beneficiile castraveților pentru sănătatea pielii sunt deja cunoscute, motiv pentru care aceștia sunt folosiți deseori ca ingredient în numeroase creme împotriva acneei și a bolilor cutanate.

Proprietăți benefice pentru sistemul cardiovascular

Castraveții au un conținut semnificativ de magneziu, fibre și potasiu. Aceste trei componente contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Proprietăți benefice pentru digestie

Dacă suferi de probleme digestive, cum ar fi hiperaciditate gastrică sau balonare, nu ezita să mănânci un castravete. Acest aliment îți oferă fibre, apă, potasiu și magneziu, ingrediente prezente în coaja sa.

Castraveții se remarcă prin proprietățile lor diuretice

Alte beneficii ale castravetelui

  • Fiind alcătuit aproape în totalitate din apă, acest aliment este un diuretic incredibil. Profită de beneficiile castraveților pentru a elimina lichidele și grăsimea acumulate în organism.
  • Castravetele reglează nivelul de acid uric din organism, fiind indicat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau retenție de apă (problemă ce poate afecta gleznele).
  • Acest fruct este bogat în celuloză, motiv pentru care trebui să îl mesteci bine pentru a-l digera corespunzător.
  • Castravetele este foarte benefic pentru mucoasa intestinală, protejând stomacul.
Salată de castraveți hrănitoare și sănătoasă
  • Are un conținut caloric scăzut, ajutându-te să îți menții vitalitatea și să îți reduci aportul de grăsimi.
  • Stimulează eliminarea toxinelor acumulate în organism.
  • Grație conținutului de vitamina B (în special B3, B5 și B9), carbohidrați, grăsimi și colesterol „bun”, castravetele întărește sistemul imunitar.
  • Bogat în vitamina C, acest aliment apără organismul împotriva răcelilor și facilitează vindecarea rănilor.
  • Castravetele încetinește îmbătrânirea celulară și a pielii, datorită conținutului de vitaminele A, C și E.
  • Oferă protecție împotriva toxinelor din componența alimentelor și din mediul înconjurător.
Beneficiile castraveților sunt datorate și conținutului de vitamine

Contraindicații ale consumul de castraveți

Chiar dacă beneficiile castraveților sunt numeroase, există anumite situații când nu este indicat să-i consumăm. De pildă, din cauza unui component numit cucurbitacină, castraveții pot cauza indigestie și gaze intestinale, motiv pentru care cei predispuși acestor probleme ar trebui să evite să îi consume.

Alte persoane pot fi alergice la ingredientele din componența castraveților. În acest caz, consumul de castravete poate cauza inflamația limbii, a gâtului și a cavității bucale.

Consumat în exces, castravetele provoacă deshidratare din cauza proprietăților sale diuretice. Acest efect nedorit este însă rar – ar fi nevoie să consumi kilograme întregi de castravete în decursul unei zile ca să te deshidratezi.

Îți recomandăm să citești și:

Descoperă beneficiile sucului de castravete

Nu este indicat să consumi castraveți în exces

Sursele imaginilor: Stacy Spensley, Karen și Brad Emerson, Windell Oskay, Andy Melton, theilr, natalycolodi, Peter Oelschlaeger și liz west.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.