Învinge retenția de lichide cu apă cu castravete!

· 26 ianuarie 2016

Deseori se întâmplă ca fluidele din sânge să ajungă în țesuturi. Sistemul limfatic este o rețea de tuburi ce se întinde în întreg organismul, al cărei rol este să scurgă fluidele (numite și limfă) din țesuturi și să le verse înapoi în circuitul sanguin. Retenția de lichide (edemul) este provocată de acele fluide ce nu sunt eliminate cu succes din țesuturi.

Există două mari tipuri de edeme: edemul generalizat (atunci când inflamația afectează întregul corp) și edemul localizat (atunci când doar o anumită regiune este afectată). Acestea fiind spuse, haideți să aflăm cum putem folosi apa cu castravete pentru a combate retenția de fluide.

Cauzele apariției edemului sunt diverse, incluzând reacțiile corpului nostru la căldură, consumul mare de sare și secreția hormonilor asociați menstruației. Îți recomandăm să-ți consulți medicul și să nu te tratezi singură. Edemul poate fi simptomul unor boli foarte grave, cum ar fi cele cardiace, renale sau hepatice.

Simptomele retenției de lichide

Printre simptomele retenției de lichide se numără:

  • Inflamații ale zonelor afectate
  • Inflamații la nivelul picioarelor, gleznelor și mâinilor
  • Dureri la nivelul zonelor afectate
  • Rigiditatea articulațiilor
  • Câștig subit în greutate(în câteva zile sau săptămâni)
  • Fluctuații de greutate inexplicabile
  • Denivelare a pielii ce persistă timp de câteva secunde după apăsarea acesteia cu degetele
  • Sângerări ale pielii

Cum să combați retenția de lichide cu apă cu castravete

Nimic nu este mai sănătos decât un castravete

Datorită faptului că un castravete conține doar 45 de calorii (inclusiv coaja), un pahar de apă cu o felie de castravete este un înlocuitor minunat pentru băuturile răcoritoare și cele energizante. În acest mod îți reduci aportul energetic zilnic cu circa 150 de calorii.

Imediat ce felia de castravete atinge apa,  nutrienții săi încep să se amestece cu acest lichid. Castraveții conțin puține calorii, dar sunt foarte bogați în apă, ceea ce face ca aceștia să fie un instrument util în combaterea retenției de lichide. Poți folosi castraveții ca ingredient principal pentru a-ți aroma apa, în același timp scăpând de toate lichidele acumulate în exces în organism.

Apa cu castravete are și proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că aceasta poate împiedica retenția de lichide, una dintre principalele cauze ale luării în greutate. Castraveții conțin și vitamina C. Aceasta întărește sistemul imunitar și oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare, a problemelor prenatale, oculare și chiar a ridurilor.

În plus, castraveții conțin și vitamina K. Aceasta ajută la coagularea sângelui și îți întărește oasele. Castraveții mai conțin și vitamina A, importantă pentru a-ți îmbunătăți vederea, a-ți întări sistemul imunitar și a-ți ajuta celulele să crească; potasiu ce reduce nivelul de colesterol și hipertensiunea arterială; fier ce ajută la oxigenarea celulelor; calciu ce îți ajută oasele să crească, și multe altele.

O felie de castravete poate fi folosită în numeroase remedii naturiste

Desigur, obținerea acestor beneficii depinde de câte felii de castravete pui în acel pahar cu apă. Cu cât pui mai multe, cu atât vei obține mai mulți nutrienți. Pentru a lupta împotriva retenției de lichide în mod eficient, cel mai bine este să folosești un castravete lung la fiecare doi litri de apă—cantitate de apă pe care te sfătuim să o bei zilnic.

Apa este un aliat de nădejde dacă vrei să elimini toxinele din organismul tău. În plus, apa cu castravete este foarte bogată în fibre, elemente benefice pentru digestie și care reduc pofta de mâncare, astfel încât să nu simți nevoia să mănânci în exces. O digestie mai bună poate ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate.