5 simptome frecvente ale retenției de apă - Doza de Sănătate
 

5 simptome frecvente ale retenției de apă

Știai că oboseala acută, senzația de lene și inflamațiile de la nivelul extremităților pot fi cauzate de retenția de apă? 
5 simptome frecvente ale retenției de apă
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Retenția de apă este o afecțiune foarte des întâlnită. Această problemă metabolică constă în acumularea de lichide în țesuturile de sub piele sau în alte zone din interiorul corpului. În general, afecțiunea este prezentă la nivelul extremităților, însă pot fi afectate și mâinile, brațele, fața și abdomenul. Citește mai departe pentru a descoperi 5 simptome frecvente ale retenției de apă.

Deși nu este considerată o boală în sine, retenția de apă poate semnala alte afecțiuni mai grave,cum ar fi dificultăți circulatorii, obstrucții în sistemul limfatic sau dezechilibre hormonale. Deși uneori trece neobservată, această problemă generează aproape întotdeauna anumite reacții în organism odată cu dereglarea proceselor inflamatorii.

Pentru a preveni complicațiile, este important să știi cum debutează această problemă și ce obiceiuri o pot ține sub control. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva simptome frecvente ale retenției de apă și trucuri pentru a o combate.

Simptome frecvente ale retenției de apă care nu trebuie ignorate

Cazurile ușoare de retenție de apă trec neobservate sau sunt confundate cu o creștere ușoară în greutate. Însă atunci când problema se agravează, apar simptome care împiedică pacientul să își desfășoare activitățile zilnice.

1. Inflamații la nivelul extremităților

Simptome frecvente ale retenției de apă precum picioarele umflate

Umflăturile din zona extremităților superioare și inferioare pot fi de ajuns pentru a diagnostica retenția de apă. Extremitățile par mai mari decât de obicei și pot prezenta probleme circulatorii din cauza presiunii exercitate asupra valvei cardiace ca urmare a excesului de apă.

Alte zone inflamate pot fi:

2. Senzație de lene și delăsare

Dacă suferi de retenție de apă, este posibil să ai o senzație de lene în tot corpul, sesizabilă mai ales atunci când practici activități fizice.

Lichidele acumulate se adaugă la greutatea corporală, afectând sănătatea sistemului muscular, limfatic și circulator.

3. Celulită

Celulita pe lista de simptome frecvente ale retenției de apă

Există mai mulți factori care pot duce la apariția celulitei pe fese și picioare. Însă, dacă această problemă este cauzată de retenția de apă, este mai vizibilă și mai greu de tratat.

Deși există multe tratamente externe pentru diminuarea celulitei, este foarte important să combați retenția de apă pentru a observa o îmbunătățire considerabilă.

4. Oboseală și disconfort general

Din cauza consecințelor acestei afecțiuni asupra sistemului circulator, oboseala fizică și disconfortul general sunt simptome frecvente ale retenției de apă. Neținută sub control, această problemă îngreunează transportul oxigenului către celule, afectând performanțele fizice și mintale.

5. Scăderea cantității de urină

Simptome frecvente ale retenției de apă precum scăderea cantității de urină

Dacă suferi de retenție de apă, rinichii nu mai pot procesa corect lichidele din corp. Astfel, cantitatea de urină se diminuează, fapt care te predispune la infecții urinare.

Cum să previi retenția de apă?

Există multe obiceiuri și remedii care combat retenția de lichide. Chiar dacă apariția sa poate fi influențată de mai mulți factori, un stil de viață sănătos diminuează considerabil riscul.

Limitează consumul de sare

Consumul excesiv de sare produce dezechilibre în corp care provoacă retenție de apă în țesuturi. Prin urmare, este important să reduci aportul acestui ingredient. Nu este de ajuns să adaugi mai puțină sare de bucătărie în mâncare, ci să eviți consumul următoarelor alimente:

  • Mezeluri
  • Conserve
  • Brânzeturi
  • Semipreparate
  • Băuturi carbogazoase

Mărește consumul de apă

Consumul de apă combate simptome frecvente ale retenției de apă

Consumul insuficient de apă și băuturi sănătoase este una dintre principalele cauze ale retenției de apă. Apa reglează circulația și optimizează funcțiile renale, eliminând deșeurile din organism.

Consumă alimente diuretice

Există multe alimente diuretice care contribuie la eliminarea retenției de apă. Cele mai recomandate sunt:

  • Ananasul
  • Anghinarea
  • Sfecla
  • Sparanghelul
  • Pepenele verde
  • Pepenele galben
  • Coada-calului
  • Ghimbirul

Evită hainele strâmte

Simptome frecvente ale retenției de apă cauzate de hainele strâmte

Hainele strâmte îngreunează circulația sanguină, astfel încât pot duce la apariția edemului, a varicelor și a altor probleme.

Practică exerciții fizice

Sedentarismul sau obiceiul de a petrece mult timp în aceeași poziție pot produce dezechilbre inflamatorii în organism, provocând probleme circulatorii și retenție de apă.

Exercițiile fizice practicate regulat, timp de 20 – 30 de minute pe zi, activează circulația sanguină, îmbunătățesc procesul de oxigenare a celulelor și mențin organismul curat și echilibrat.

Te confrunți și tu cu aceste simptome frecvente ale retenției de apă? Schimbă-ți obiceiurile și ia măsurile necesare pentru a ține problema sub control. Dacă afecțiunea persistă sau se agravează, mergi la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De Micheli, Alfredo. “Miguel Servet y la circulación sanguínea pulmonar.” Archivos de cardiología de México 73.3 (2003): 171-174.
  • Echevarría, Miriam, and Rafael Zardoya. “Acuaporinas: los canales de agua celulares.” Investigación y ciencia 12 (2006): 60-67.
  • Figueroa-Damián, Ricardo, et al. “Consumo de agua en el embarazo y la lactancia.” Acta Pediátrica de México 34.2 (2013): 102-108.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.