Beneficiile castravetelui pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile castravetelui pentru sănătate

Pe lângă faptul că are puține calorii, castravetele este compus în principal din apă, ajutând la controlarea poftelor alimentare. În plus, acesta combate retenția de apă și are proprietăți antiinflamatorii.
Beneficiile castravetelui pentru sănătate
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Castravetele este o legumă populară în întreaga lume și aparține aceleiași familii din care face parte și pepenele roșu (cucurbitacee). Există mai multe motive pentru care ar trebui să consideri castravetele un aliment indispensabil. Știi care sunt beneficiile castravetelui pentru sănătate?

Castravetele este compus din 90-95% apă, fiind sărac în calorii. În plus, acesta conține și cantități mici de vitamine (B, K, C), cupru, potasiu și magneziu. Acestea contribuie la îmbunătățirea sănătății și previn carențele nutriționale cauzate de o dietă precară.

Beneficiile castravetelui pentru sănătate și pentru creier

Beneficiile castravetelui pentru sănătate și pentru creier

Castraveții conțin fisetină, un flavonoid antiinflamator ce joacă un rol important în menținerea sănătății cerebrale.

Datorită acestui compus, castravetele este considerat o legumă ideală pentru îmbunătățirea memoriei și protejarea celulelor nervoase împotriva deteriorării cauzate de procesul de îmbătrânire.

Reduce riscul de cancer

Deși castravetele este compus în cea mai mare parte din apă, acesta este bogat și în antioxidanți, cum ar fi polifenolii, ce sunt asociați unui risc redus de dezvoltare a cancerului mamar, endometrial, ovarian și de prostată.

Potrivit Fundației George Mateljan, fitonutrienții din conținutul castraveților, numiți cucurbitacine, au proprietăți anticancerigene puternice.

Beneficiile castravetelui pentru sănătate și pentru reducerea inflamațiilor

Beneficiile castravetelui pentru sănătate și pentru inflamații

Conținutul ridicat de apă al castravetelui ajută la combaterea retenției de lichide, aceasta fiind una din cauzele principale ale inflamațiilor.

Studiile efectuate pe animale au dezvăluit că extractul de castravete poate reduce inflamațiile din organism și poate stopa activitatea enzimelor inflamatoare din corp.

Este bogat în antioxidanți

Castravetele conține antioxidanți importanți, precum vitamina C și beta-caroten ce întăresc sistemul imunitar.

În plus, acesta conține și o concentrație ridicată de flavonoide – quercitină, luteolină, kaempferol, ce joacă un rol important în prevenirea bolilor cronice, inclusiv a celor cardiovasculare.

Beneficiile castravetelui pentru sănătate și pentru respirație

Respirația urât mirositoare este deseori cauzată de bacteriile care se acumulează între dinți și gingii. Din fericire, castravetele poate fi de mare ajutor.

Potrivit principiilor medicinei ayurvedice, consumul de castraveți ajută la eliberarea excesului de căldură din stomac, aceasta stând de multe ori la baza respirației urât mirositoare.

Combate stresul

Beneficiile castravetelui pentru sănătate și stres

Castraveții pot combate efectele negative ale stresului datorită conținutului lor ridicat de vitamine din complexul B, inclusiv vitaminele B1, B5 și B7 (biotină). Vitaminele B reduc anxietatea și efectele sale fizice și emoționale ce duc la apariția stresului.

Îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv

Castravetele conține cantități mari de elemente esențiale pentru o digestie bună: apă și fibre.

Consumul de castraveți te ajută să combați refluxul acid, constipația și alte probleme asociate tractului digestiv.

Beneficiile castravetelui pentru sănătate și pentru menținerea greutății

Beneficiile castravetelui pentru sănătate și pentru slăbit

Persoanele care vor să slăbească pot beneficia enorm de pe urma castraveților. În combinație cu o alimentație corespunzătoare, acest ingredient te ajută să slăbești mai ușor datorită conținutului său de apă și nutrienți benefici.

Această legumă este săracă în calorii, dar bogată în apă și fibre, fiind sațioasă și utilă în reducerea poftelor alimentare.

În plus, castravetele curăță organismul și reglează digestia, eliminând deșeurile ce se acumulează în organism și te împiedică să arzi grăsimile.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Bogat în potasiu, castravetele scade tensiunea arterială. Aceasta este una dintre cele mai comune probleme întâlnite la nivelul sistemului cardiovascular.

Pentru ca organele tale să funcționeze la capacitate maximă, trebuie să existe un echilibru al nivelului de potasiu, atât în interiorul, cât și în exteriorul pereților celulari.

Potasiul este un electrolit necesar funcționării organismului. Alături de sodiu, acesta controlează transmisia impulsurilor nervoase, contracțiile musculare și activitatea cardiacă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ganadería., D. G. de I. y E. A. M. de A. y. (1991). Pepino. Libro Aspectos Técnicos Sobre Cuarenta y Cinco Cultivos AgrícolasSan José, 1–5.
  • Prohens, J., Ruiz, J. J., & Nuez, F. (1996). The pepino (Solanum muricatum, Solanaceae): A “new” crop with a history. Economic Botany. New York Botanical Garden Press. https://doi.org/10.1007/BF02866518
  • Mehyar, G. F., Al-Qadiri, H. M., Abu-Blan, H. A., & Swanson, B. G. (2011). Antifungal effectiveness of potassium sorbate incorporated in edible coatings against spoilage molds of apples, cucumbers, and tomatoes during refrigerated storage. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2011.02059.x
  • Garg, N., Kumar, S., Yadav, K. K., & Kumar, P. C. (2015). Development of probiotic drink from cucumber using Lactobacillus sp. Indian Journal of Horticulture. https://doi.org/10.5958/0974-0112.2015.00111.5

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.