Rolul zincului în corpul uman - Doza de Sănătate
 

Rolul zincului în corpul uman

Rolul zincului este foarte important, deoarece acest nutrient este esențial pentru diferite procese metabolice. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile despre zinc!
Rolul zincului în corpul uman
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ești conștient de rolul zincului în corpul uman? Acest mineral este esențial și extrem de important pentru sănătate. Trebuie să incluzi cantități adecvate de zinc în dieta ta zilnică.

Zincul contribuie la producția a mai mult de 300 de enzime, deoarece participă la toate reacțiile biochimice din corpul uman. Astfel, valorile zincului au un efect direct asupra creșterii, dezvoltării, comportamentului neurologic și sistemului imunitar.

Care este rolul zincului în corpul uman?

Zincul, cuprul și seleniul sunt implicate în procesele necesare dezvoltării vieții. De fapt, acest element este prezent în toate organele, țesuturile, fluidele și secrețiile corpului.

Funcțiile sale catalitice măresc viteza reacțiilor chimice și îndeplinesc roluri structurale și de reglare. Potrivit informațiilor regăsite în El Zinc: Oligoelemento Esencial, acest mineral are un efect modulator asupra comunicării neuronale.

De asemenea, zincul menține integritatea membranelor celulare și echilibrul țesuturilor. Acesta este un element constitutiv al matricei osoase, care ajută la formarea de noi osteoblaste.

Acest mineral are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și previne deteriorarea celulelor. De asemenea, este un agent de reglare a diferiților mediatori ai imunității, deoarece intervine în activarea, creșterea și funcționarea celulelor imune. Prin urmare, ajută la vindecarea rănilor.

În plus, zincul reglează tensiunea arterială în sistemul cardiovascular. Din acest motiv, influențează funcția cardiorespiratorie și promovează forța la persoanele sănătoase și la sportivi. Suplimentarea cu zinc are, de asemenea, efecte pozitive asupra antrenamentelor în toate aceste cazuri.

Zincul îmbunătățește și simțul gustului, care la rândul tău stimulează pofta de mâncare. Suplimentarea cu zinc susține, de asemenea, creșterea în greutate și îmbunătățește simptomele de anxietate și depresie. De parcă acest lucru nu ar fi suficient, zincul ajută la recuperarea pacienților care suferă de anorexie nervoasă.

Rolul zincului din alimente în corp
Funcțiile zincului în organism sunt multe și variază de la reglarea gustului până la menținerea tensiunii arteriale.

De ce cantitate de zinc ai nevoie?

În general, 83% din zincul pe care îl avem în corp se află în celulele care alcătuiesc mușchii și oasele. Nu există nicio modalitate de a compensa deficiențele nutriționale, deoarece nu există un loc specific pentru depozitarea acestui nutrient.

Conform mai multor studii, cantitatea zilnică de zinc de care are nevoie o persoană depinde de vârsta sa. Această valoare este cuprinsă între 8 și 11 miligrame pe zi pentru femei și bărbați, în cazul adulților. În plus, există situații precum sarcina și alăptarea în care nevoile de zinc cresc la 13 miligrame pe zi. Sugarii hrăniți cu biberonul au o nevoie mai mare de zinc din cauza biodisponibilității mai mici a acestui mineral în formulele de lapte pentru sugari.

Surse alimentare de zinc

Din fericire, acest nutrient poate fi găsit în diferite alimente, dar conținutul de zinc variază la fel ca în cazul altor elemente. Principalele surse alimentare de zinc sunt:

  • Produse de origine marină, în special crustacee (stridii și crustacee)
  • Carne, în special organele și mușchii bovinelor, ai porcilor, ai păsărilor și ai peștilor
  • Produse lactate și ouă
  • Alimente pe bază de plante, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele, nucile și semințele

Acest mineral se leagă de proteine ​​și acizi nucleici, așadar biodisponibilitatea sa va fi condiționată de nivelul acestora. Astfel, zincul din plante este mai puțin absorbit în organism din cauza prezenței acidului fitic – o substanță care formează compuși insolubili ce împiedică absorbția sa intestinală.

Ce se întâmplă dacă nu consumi suficient zinc?

Deficitul de zinc este rar dat fiind faptul că acest nutrient este prezent în multe alimente. Însă acest lucru nu înseamnă că nu poate apărea. De fapt, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate, deficitul de zinc provoacă modificări ale reacțiilor în care acesta intervine în mod normal. Astfel, lipsa de zinc poate influența:

  • Rata de dezvoltare a bebelușilor și a copiilor
  • Dezvoltarea sexuală adecvată la adolescenți și întârzierea acesteia, precum și impotența masculină
  • Căderea părului, leziunile pielii și ale ochilor
  • Pofta de mâncare, diareea și pierderea în greutate
  • Simțul gustului și nivelul de concentrare
  • Funcția imună
Elementul chimic zinc
Poți obține zinc din majoritatea alimentelor, iar carența, deși rară, duce la diferite tipuri de tulburări.

Lucruri de reținut cu privire la rolul zincului

După cum ai putut vedea, acest mineral îndeplinește diverse funcții în organism. Aportul său trebuie să fie adecvat în toate etapele vieții. Așadar, consultă un specialist în nutriție pentru a afla cum să-ți asiguri aportul zilnic de zinc.

Gama de procese care depind de nivelurile de zinc este largă și variază de la îmbunătățirea simțului gustului până la funcționarea sistemului imunitar. O dietă bine echilibrată ar trebui să fie suficientă pentru a-ți satisface cerințele zilnice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • López de Romaña, D., Castillo, C., & Diazgranados, D. (2010). El zinc en la salud humana-1. Revista chilena de nutrición37(2), 234-239.
  • Rubio, C., González Weller, D., Martín-Izquierdo, R. E., Revert, C., Rodríguez, I., & Hardisson, A. (2007). El zinc: oligoelemento esencial. Nutrición Hospitalaria22(1), 101-107.
  • Datos sobre el zinc. National Institute of Heatlh. Disponible en https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/Zinc-DatosEnEspanol.pdf
  • Torres Acosta, R., & Bahr Valcarcel, P. (2004). El zinc: la chispa de la vida. Revista cubana de pediatría76(4), 0-0.
  • de Burguera, Oscar Alarcón Marcela, et al. “Valoración de niveles séricos y óseos de calcio, cobre, estroncio, hierro, magnesio y zinc en pacientes con osteoporosis.” Vitae: Academia Biomédica Digital 23 (2005): 5.
  • Llavero-Valero, M., and M. Currás Freixes. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de las alteraciones del magnesio y el zinc.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.14 (2020): 816-818.
  • Jiménez, Rafael, Mayder Martínez, and Ronoel Peñalver. “Efecto del zinc sobre el crecimiento y desarrollo del niño con bajo peso al nacer.” Colomb Med 38.1 (2007): 6-13.
  • King, Janet C., David M. Shames, and Leslie R. Woodhouse. “Zinc homeostasis in humans.” The Journal of nutrition 130.5 (2000): 1360S-1366S.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.