Melanonichia unghiilor sau petele maro și negre: cauze și tratamente
 

Melanonichia unghiilor sau petele maro și negre: cauze și tratamente

Melanonichia unghiilor poate avea cauze multiple, de la infecții la tumori. Prin urmare, este esențial să existe un diagnostic diferențial adecvat.
Melanonichia unghiilor sau petele maro și negre: cauze și tratamente
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 10 mai, 2023

Melanonichia este pigmentarea unghiilor de la mâini și picioare. La anumite persoane este o trăsătură fiziologică, dar poate fi și simptomul unei probleme de sănătate subiacente.

Melanonichia unghiilor (sau petele maro și negre) a fost legată de melanom, infecții bacteriene sau fungice sau alte boli ale pielii. De aici rezultă necesitatea investigării cauzei acesteia pentru a evita complicațiile grave. Mai jos, vă vom spune mai multe despre simptomele, diagnosticul și posibilele tratamente.

Ce este melanonichia unghiilor?

Melanonichia este o afecțiune a unghiilor manifestată prin pete maro sau negre. Unghiile sunt structuri convexe și semi-transparente situate în partea distală a degetelor. Sunt formate în principal din celule moarte care conțin cheratină, o proteină fibroasă care le conferă fermitate și rezistență.

Fiziologic, nu există melanină în unghii. Aceasta este substanța responsabilă de pigmentarea pielii. În melanonichie, melanina generează colorarea unghiilor deoarece este prezentă la nivelul acestora.

Poate apărea ca o singură bandă întunecată sau sub forma mai multor dungi. În alte cazuri, se răspândește în întreaga structură. Aspectul său este adesea maro sau negru. În plus, poate apărea pe una sau pe mai multe unghii.

Simptomele melanonichiei unghiilor

Principala manifestare clinică a melanonichiei este apariția unei benzi longitudinale brune, negre sau cenușii. Aceasta începe, de obicei, la rădăcină, dar se extinde ulterior spre capătul plăcii unghiei. În cazuri rare, implică întreaga unghie sau apare ca o bandă transversală.

Potrivit informațiilor oferite de Dermatology Research and Practice, colorația închisă are la bază creșterea numărului și funcției melanocitelor. Acestea sunt celulele responsabile de sintetizarea melaninei.

Când culoarea este gri, cauza este hiperpigmentarea epiteliului.

Unghia poate fi multicoloră, iar liniile pot fi late. De asemenea, atunci când cauza este o tumoare malignă, pot apărea și alte simptome, cum ar fi:

  • Noduli
  • Ulcerații
  • Distrofia unghiilor
  • Implicarea pielii din jur
  • Durere (rar)

Tipuri de melanonichie a unghiilor

În funcție de decolorarea unghiei, se disting diferite tipuri de melanonichie:

  • În primul rând, avem melanonichia longitudinală sau striată. Este cea mai frecventă formă. În acest caz, apare o singură bandă longitudinală.
  • Al doilea tip este melanonichia difuză sau totală. Colorarea afectează întreaga unghie.
  • Ultimul tip este melanonichia transversală. Linia colorată este transversală.

Care sunt cauzele petelor maro și negre pe unghii?

Melanonichia unghiilor apare din cauza creșterii numărului de melanocite sau intensificării activității acestora. Adică, apare atunci când există o producție de melanină peste normal.

  • Creșterea numărului de melanocite din unghie se numește „hiperplazie melanocitară”. Această afecțiune poate fi benignă, dar în unele cazuri are și caracteristici maligne.
  • Când apare din cauza producției crescute de melanină, se numește „activare melanocitară”.

Există multe patologii sau situații care pot da naștere melanonichiei unghiilor.

Infecții

Anumite infecții, atât fungice, cât și bacteriene, pot provoca melanonichia unghiilor. Unele ciuperci sunt capabile să producă melanină, care este încorporată în unghii. Problema apare mai des la picioare, deoarece acestea sunt supuse umidității continuu.

Unele infecții bacteriene, tipice persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, pot genera această problemă: de exemplu, infecția cu Pseudomonas. Boala poate apărea chiar și la persoanele care poartă virusul imunodeficienței umane.

Leziuni și afecțiuni ale pielii

Loviturile la mâini sau unghii pot provoca melanonichia unghiilor. Același lucru este valabil și pentru multe boli de piele. Această patologie a fost descrisă în contextul psoriazisului, lichenului plan sau amiloidozei.

Boli sistemice și sarcină

Există anumite boli, cum ar fi boala Addison sau sindromul Cushing, care pot duce la această afecțiune. Același lucru se întâmplă cu unele carențe de vitamine, cum ar fi lipsa de vitamina B12. Și malnutriția este o cauză.

Deși nu este o boală, sarcina este o etapă în care crește incidența melanonichiei unghiilor. De fapt, în acest caz, este normal ca mai multe degete să fie afectate.

Medicamente

Unele medicamente, în special cele utilizate pentru chimioterapie, pot provoca melanonichie. Este una dintre cauzele benzilor transversale.

Tumori

Tumorile benigne și maligne pot provoca melanonichia unghiilor. De exemplu, carcinomul cu celule scuamoase este un tip de cancer care poate sta la baza problemei. Același lucru este valabil și pentru melanomul lentiginos acral. Este un tip rar de melanom, care afectează unghiile.

Lentigo este o altă afecțiune benignă asociată, la fel ca și nevusul matricei unghiei. Afecțiunea din urmă este cea mai frecventă cauză a melanonichiei la copii. Se caracterizează prin prezența „cuiburilor” de melanocite.

Factori de risc

Melanonichia unghiilor poate apărea la persoane de toate vârstele și rasele. Cu toate acestea, afectează mai des afro-americanii și japonezii. Se estimează că incidența este mai mare de 75% la afro-americani și că poate ajunge la 20% la asiatici.

Această afecțiune este rară la caucazieni. Cele mai afectate tipuri de piele, conform clasificării Fitzpatrick, sunt V și VI.

Vârsta poate fi considerată un factor de risc. Boala apare mai des la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Alți factori asociați au de-a face cu mediul de lucru. Persoanele care lucrează în contact continuu cu apa sau lucruri umede sunt mai predispuse să dezvolte melanonichia unghiilor din cauza infecțiilor. Același lucru este valabil în cazul expunerii frecvente la traume.

Diagnosticul și tratamentul melanonichiei unghiilor

Diagnosticul melanonichiei unghiilor poate fi complex. În unele cazuri, este suficient ca medicul să analizeze simptomele și să existe un declanșator evident, cum ar fi o lovitură. Cu toate acestea, la mulți pacienți este necesar să se recurgă la teste complementare pentru a obține un diagnostic definitiv.

Cel mai folosit test este biopsia. Constă în extragerea unei probe din unghia afectată și analizarea acesteia în laborator. Obiectivul este excluderea patologiilor maligne, precum melanomul.

Tratamentul melanonichiei unghiilor va depinde de cauza acesteia. Dacă este un proces benign, cel mai probabil nu este nevoie să se intervină în vreun fel. Dacă este ceva malign, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Procedura chirurgicală se poate baza pe îndepărtarea unghiei sau chiar a degetului.

Melanonichia unghiilor: concluzie

Melanonichia unghiilor este o patologie care constă în pigmentarea anormală a uneia sau a mai multor unghii. Această afecțiune are cauze multiple, atât benigne, cât și maligne. De exemplu, poate fi un simptom al unui melanom.

Prin urmare, este esențial să consultați medicul dacă aveți pete maro sau negre pe unghii. Stabilirea unui diagnostic în timpul util poate îmbunătăți considerabil prognosticul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.