Ce tratamente pentru onicomicoză funcționează? - Doza de Sănătate
 

Ce tratamente pentru onicomicoză funcționează?

Remediile pentru onicomicoza mâinii și a piciorului sunt foarte populare. Cu toate acestea, sunt eficiente? În acest articol, îți vom răspunde la această întrebare. Îți vom spune care este opinia experților și cum să tratezi această infecție fungică.
Ce tratamente pentru onicomicoză funcționează?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Mulți oameni caută remedii pentru onicomicoza mâinii și a piciorului. Această afecțiune, care provoacă îngălbenire, pe lângă mâncărime și alte disconforturi la nivelul unghiilor, reprezintă o treime din toate infecțiile fungice ale pielii. Ce tratamente pentru onicomicoză funcționează?

Conform informațiilor publicate în Journal of Fungi, infecția este cauzată de ciuperci dermofite care prind rădăcini sub suprafața unghiei. Din această cauză, este o boală dificil de eliminat, iar simptomele acesteia tind să reapară după o anumită perioadă de timp. În rândurile de mai jos, vom discuta despre eficacitatea tratamentelor antifungice pentru onicomicoză.

Onicomicoza: ce ar trebui să știi

Onicomicoza este o infecție fungică ce afectează atât unghiile mâinilor, cât și unghiile picioarelor. Acestea din urmă sunt mai des afectate. Deși nu este o afecțiune gravă, este o problemă de sănătate publică din cauza prevalenței sale ridicate, răspunsului slab la tratament și efectelor asupra sănătății.

După cum a explicat Academia Americană de Dermatologie, mediile cu căldură și umiditate, cum ar fi piscinele sau vestiarele publice, promovează răspândirea infecției. În plus, oncomicoza este legată de lipsa de igienă, transpirație și încălțăminte închisă sau orice altă situație care îți expune unghiile la umezeală pentru o lungă perioadă de timp.

Simptomele includ:

  • Pete albe sau galbene pe unghii
  • Îngroșarea unghiilor
  • Unghii fragile care se rup sau se desprind ușor de pe carne
  • Unghii cu aspect neregulat
  • Mâncărime sau miros urât (în unele cazuri)
Unghi afectată de ciuperci
Onicomicoza apare la unghiile de la mâini și picioare.

Majoritatea cazurilor sunt ușoare și nu afectează mai mult decât aspectul unghiei. Însă, atunci când infecția are complicații, aceasta poate fi dureroasă și poate provoca leziuni ireversibile ale unghiilor.

În plus, dacă ai diabet sau o boală care îți compromite sistemul imunitar, ar trebui să ai mai multă grijă. În acest caz, este important să soliciți asistență medicală, deoarece orice leziune la picioare, inclusiv acest tip de infecție, se poate transforma în complicații grave din cauza lipsei răspunsului imun și problemelor circulatorii.

Ce tratamente pentru onicomicoză funcționează?

În literatura populară există o mare varietate de remedii pentru onicomicoză. Cu toate acestea, experții pun la îndoială aceste metode. Într-un studiu publicat în Journal of Fungi, opțiuni precum uleiul de arbore de ceai și planta cunoscută sub numele de Ageratina pichinchensis au prezentat activitate antifungică.

Alte substanțe, precum propolisul și Vicks Vaporub, au avut, de asemenea, efecte pozitive împotriva onicomicozei în studiile pilot. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt concludente și sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea acestor tipuri de tratamente.

În ciuda acestui fapt, este acceptabil să le utilizezi ca tratamente complementare, deoarece nu au prezentat efecte adverse la om, ceea ce sugerează că ar trebui să fie sigure și tolerabile. Desigur, ori de câte ori este posibil, ar trebui să le utilizezi împreună cu tratamentele medicale.

Tratamente pentru onicomicoză cu ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai a avut activitate antifungică în anaumite studii, motiv pentru care ar putea fi o opțiune potrivită de tratament.

Tratamente farmaceutice pentru onicomicoză

Până în prezent, cele mai utilizate tratamente pentru onicomicoză sunt produsele farmaceutice. Aceste opțiuni de tratament sunt disponibile sub forme topice și orale (mai multe informații poți citi în Indian Journal of Pharmaceutical Sciences).

Agenții topici includ formule de lac de unghii, precum amorolfina 5% și ciclopirox 8%. Cremele, pudrele și alte produse topice nu sunt la fel de eficiente, deoarece nu pătrund la fel de ușor în unghie.

Tratamentul oral al onicomicozei poate include griseofulvină, terbinafină, itraconazol și ketoconazol. Acestea necesită o perioadă mai lungă de utilizare și au un risc mai mare de efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, tulburări gastrointestinale și erupții cutanate, printre altele.

Din cauza acestui fapt, trebuie să urmezi instrucțiunile de dozare și timpul de utilizare recomandat de medic. De asemenea, trebuie să utilizezi ambele opțiuni în mod consecvent pentru a obține rezultate pozitive. Dacă nu, infecția se poate agrava.

Ce altceva poate ajuta împotriva onicomicozei?

Dacă te confrunți cu o problemă precum onicomicoza, este important să consulți un dermatolog pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat, în funcție de caz. În plus, poți lua câteva măsuri simple de auto-îngrijire. De exemplu, poartă pantofi deschiși, usucă-ți bine picioarele și nu sta desculț în zone umede, precum piscinele, dușurile și vestiarele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Christenson JK, Peterson GM, Naunton M, et al. Challenges and Opportunities in the Management of Onychomycosis. J Fungi (Basel). 2018;4(3):87. Published 2018 Jul 24. doi:10.3390/jof4030087
  • Hammer, K. A. (2002). In vitro activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil against dermatophytes and other filamentous fungi. Journal of Antimicrobial Chemotherapy50(2), 195–199. https://doi.org/10.1093/jac/dkf112
  • Romero-Cerecero, O., Román-Ramos, R., Zamilpa, A., Jiménez-Ferrer, J. E., Rojas-Bribiesca, G., & Tortoriello, J. (2009). Clinical trial to compare the effectiveness of two concentrations of the Ageratina pichinchensis extract in the topical treatment of onychomycosis. Journal of Ethnopharmacology126(1), 74–78. https://doi.org/10.1016/j.jep.2009.08.007
  • Veiga, F. F., Gadelha, M. C., da Silva, M. R. T., Costa, M. I., Kischkel, B., de Castro-Hoshino, L. V., … Svidzinski, T. I. E. (2018). Propolis extract for onychomycosis topical treatment: From bench to clinic. Frontiers in Microbiology9(APR). https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.00779
  • Derby, R., Rohal, P., Jackson, C., Beutler, A., & Olsen, C. (2011). Novel treatment of onychomycosis using over-the-counter mentholated ointment: A clinical case series. Journal of the American Board of Family Medicine24(1), 69–74. https://doi.org/10.3122/jabfm.2011.01.100124
  • Shirwaikar AA, Thomas T, Shirwaikar A, Lobo R, Prabhu KS. Treatment of onychomycosis: an update. Indian J Pharm Sci. 2008;70(6):710–714. doi:10.4103/0250-474X.49088

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.