Ciuperca unghiei: modalități de prevenire - Doza de Sănătate
 

Ciuperca unghiei: modalități de prevenire

O igienă corespunzătoare și o încălțăminte adecvată sunt esențiale pentru a preveni ciuperca unghiei. În plus, picioarele trebuie menținute uscate. 
Ciuperca unghiei: modalități de prevenire
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cunoscută și sub denumirea de onicomicoză, ciuperca unghiei este o afecțiune frecventă care afectează unghiile degetelor de la picioare. Aceasta este cauzată de anumiți paraziți microscopici care se înmulțesc într-un mediu fierbinte și umed. 

Ciuperca unghiei duce la schimbarea culorii, a formei și a texturii unghiei. În cazurile cele mai grave, onicomicoza poate distruge complet unghia afectată. Tocmai de aceea este important să încercăm să prevenim această problemă.

Îți recomandăm să citești și:

3 remedii pentru ciuperca piciorului

Menține-ți picioarele curate și uscate

Este important să îți menții mâinile și picioarele curate și uscate pentru a preveni apariția micozelor, întrucât acestea tind să se dezvolte în zone întunecate și umede.

Menține-ți picioarele uscate pentru a preveni ciuperca unghiei

O igienă corespunzătoare este esențială. De preferat ar fi să te speli pe picioare cu un gel sau cu un săpun cu pH neutru pentru a preveni iritarea pielii și slăbirea imunității.

Este recomandat să aplici o pudră de talc antibacteriană și să îți schimbi mereu șosetele sau ciorapii după practicarea exercițiilor fizice.

În acest fel, poți preveni dezvoltarea unei ciuperci între degetele de la picioare. Acest tip de infecție fungică este la fel de supărătoare precum ciuperca unghiei și poate provoca un miros neplăcut și iritații ale pielii.

Totodată, este foarte important să îți usuci bine mâinile și picioarele după spălare sau după desfășurarea unei activități fizice.

Este normal ca mâinile și picioarele să transpire după ce faci sport, însă nu trebuie să uiți să te speli între degetele de la picioare. Aceasta este o zonă pe care de multe ori nu o uscăm bine, iar ciuperca se poate dezvolta foarte ușor în aceste condiții.

Taie-ți unghiile scurt

O modalitate excelentă de a preveni apariția ciupercii unghiei și a altor tipuri de micoze este să îți ții unghiile tăiate scurt. Trebuie întotdeauna să le tai drept și să nu lași margini crestate.

Pilește întotdeauna unghiile și ai grijă să tai și colțurile. În acest fel, poți împiedica dezvoltarea așa numitelor unghii încarnate care sunt supărătoare și dureroase.

Totodată, este indicat să cureți și să dezinfectezi obiectele pe care le folosești pentru a-ți face pedichiura și manichiura, dacă se poate chiar cu ceva timp înainte de a le folosi.

În plus, nu este recomandat sub nici o formă să împarți aceste obiecte cu alte persoane. Ciuperca unghiei este foarte contagioasă, iar dacă folosești instrumente infectate, poți dezvolta rapid această problemă. Dacă nu ai de ales, curăță acea zonă a piciorului cu spirt medicinal.

Poartă încălțăminte în locuri publice

Este indicat să stai mereu încălțat în locuri publice, precum săli de fitness, plaje, piscine, dușuri publice și saune. Dacă mergi desculț prin astfel de locuri, poți dezvolta foarte ușor o infecție a unghiei.

Locurile publice nu sunt întotdeauna la fel de curate precum par. Tocmai de aceea este de preferat să porți încălțăminte, nu numai din motive sanitare ci și pentru a evita să te tai cu diverse obiecte ascuțite de pe jos.

O idee bună ar fi să ai o pereche de pantofi pentru fiecare loc în parte. De exemplu, poți avea anumite încălțări pentru plajă și o pereche diferită pentru sala de fitness.

Poartă încălțăminte confortabilă

Ciupercile tind să se dezvolte în zonele în care s-a exercitat o anumită presiune. Pentru a preveni ciuperca unghiei, este foarte important să încalți pantofi comozi care lasă picioarele să respire.

Totodată, este bine să porți șosete sau ciorapi. Seara, lasă la aerisit pantofii  pe care i-ai purtat în timpul zilei și evită să împarți încălțămintea sau șosetele cu alte persoane. Dacă pantofii ți s-au udat, usucă-i bine înainte de a-i purta din nou, pentru a preveni infecțiile.

Folosește pudră de talc

Folosește produse precum pudra de talc pentru a-ți menține picioarele uscate. Aplică, de asemenea, o loțiune hidratantă pentru a preveni iritațiile și bășicile. În acest fel, poți împiedica dezvoltarea ciupercii și a mirosului neplăcut.

Este bine să folosești pudră de talc în fiecare zi, indiferent dacă porți pantofi închiși sau decupați.

Cremele antifungice previn ciuperca unghiei

Aplică o cremă antifungică pentru a preveni ciuperca unghiei

Folosirea cremelor antifungice aplicate local reprezintă o metodă foarte bună de a preveni apariția micozei piciorului.

În plus, aceste produse te ajută să tratezi infecțiile care au început deja să apară. Ai grijă să ceri opinia unui medic pentru a afla care este cea mai potrivită cremă pentru problema ta.

Ciuperca unghiei este un coșmar, atât pentru bărbați cât și pentru femei. Aceasta nu este numai o problemă estetică, ci o afecțiune care se poate complica. O infecție provocată de această ciupercă poate provoca diverse neplăceri persoanelor cu diabet sau alte boli asemănătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Haneke, E. (1991). Fungal infections of the nail. Semin Dermatol.

  • Harvard Health letter. (2007). Toenail fungus: Drill to kill. Harvard Health Letter.

  • Eisele, S. A., & Eisele, S. A. (1994). Conditions of the toenails. Orthopedic Clinics of North America.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.