Remediu naturist pentru ciuperca unghiei - Doza de Sănătate
 

Remediu naturist pentru ciuperca unghiei

Dacă observi orice simptom specific infecțiilor fungice, poți combate ciupercile cu următorul remediu. Astfel, vei evita complicațiile pe termen mediu și lung.
Remediu naturist pentru ciuperca unghiei
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Infecțiile fungice ale unghiei trebuie tratate de îndată ce le detectăm. În articolul de azi îți prezentăm un remediu naturist pentru ciuperca unghiei, care se prepară cu alcool etilic și alte ingrediente accesibile.

Ciuperca unghiei, cunoscută și sub denumirea de onicomicoză, este cauzată de atacul unor dermatofite, drojdii sau mucegaiuri non-dermatofite care se răspândesc rapid în mediile umede și călduroase.

Inițial, onicomicoza nu provoacă simptome vizibile. Treptat însă, unghia afectată se va îngroșa, căpătând o nuanță gălbuie, iar pielea din jurul ei se va inflama. Pentru a evita pierderea completă a unghiei, este esențial să tratăm infecția.

O alternativă naturală pentru a combate onicomicoza

Următorul remediu naturist pentru ciuperca unghiei reprezintă un tratament topic. Acesta are proprietăți antiseptice și antifungice care pot ucide microorganismele ce provoacă infecția.

În mare, remediul de mai jos acționează similar cu tratamentele antifungice din comerț. Principalele sale avantaje sunt prețul scăzut și faptul că nu conține substanțe chimice agresive.

Beneficiile alcoolului etilic

Alcoolul etilic ca remediu naturist pentru ciuperca unghiei

Pentru a crește eficiența următorului remediu, ai nevoie de alcool etilic 90%, care se găsește în majoritatea truselor de prim ajutor. Acest produs iese în evidență datorită efectului său dezinfectant și antibacterian. Când îl aplici pe răni, previi dezvoltarea infecțiilor.

Alcoolul etilic este foarte eficient împotriva mai multor tipuri de bacterii și ciuperci, însă nu poate ataca sporii bacterieni. Poți să îl folosești ca tratament complementar împotriva onicomicozei, dar trebuie să îl combini cu alte ingrediente pentru a obține un remediu cu adevărat potent.

Beneficiile apei oxigenate

Apa oxigenată este un produs natural folosit pentru a dezinfecta rănile superficiale. Proprietățile sale antibacteriene și antifungice sunt utile pentru a combate ciupercile care atacă unghiile și picioarele. Din acest motiv, apa oxigenată este inclusă frecvent în tratamentele pentru unghii.

Un alt avantaj al apei oxigenată este faptul că poate ameliora culoarea gălbuie provocată de ciuperci. Totodată, acest lichid previne slăbirea și ruperea unghiilor.

Beneficiile oțetului alb

Oțetul alb ca remediu naturist pentru ciuperca unghiei

Un alt produs natural pe care merită să îl încercăm este oțetul alb. Celebru datorită utilizărilor sale culinare, medicinale și casnice, acest lichid dezinfectant este ideal pentru a trata onicomicoza.

Oțetul alb conține acizi organici. Aceștia alterează mediul de care microorganismele nocive au nevoie pentru a se prolifera, stopând infecțiile.

Proprietățile antiseptice și antifungice ale oțetului alb luptă împotriva ciupercilor și previn deteriorarea unghiilor. Așadar, îl poți folosi pentru a ameliora mâncărimile, rigiditatea și alte simptome incomode provocate de ciuperca unghiei.

Cum să prepari acest remediu naturist pentru ciuperca unghiei

Remediu naturist pentru ciuperca unghiei ușor de preparat

Pentru a învinge ciuperca care îți deteriorează unghiile, va trebui să combini toate ingredientele menționate anterior. Astfel, vei obține un tratament simplu, pe care îl poți aplica în mod regulat până când infecția dispare.

Ingrediente

 • 5 linguri de alcool etilic 90%
 • 5 linguri de apă oxigenată
 • 2 linguri de oțet alb

Ustensile

 • Un recipient de sticlă
 • Vată

Mod de preparare

 • Mai întâi, toarnă alcoolul etilic într-un recipient de sticlă și amestecă-l cu bicarbonat de sodiu și oțet alb.
 • Apoi, acoperă recipientul și agită-l pentru a obține o soluție omogenă.
 • Pentru a nu se deteriora, depozitează remediul într-un loc răcoros și uscat.

Mod de aplicare

 • Clătește bine unghia infectată cu apă. Usuc-o, apoi aplică remediul preparat cu puțină vată.
 • Dacă unghia este foarte groasă și galbenă, pilește-i suprafața înainte de a aplica remediul.
 • Folosește acest remediu de 2 ori în fiecare zi.
 • Reține faptul că, deoarece efectele sale nu vor apărea imediat, trebuie să urmezi tratamentul timp de cel puțin 2 luni.
 • În cazul în care infecția persistă, prelungește tratamentul încă 8-12 luni.

Pentru a evita complicațiile pe termen mediu și lung, folosește acest remediu naturist pentru ciuperca unghiei de îndată ce observi primele semnale de alarmă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Singal, A., & Khanna, D. (2011). Onychomycosis: Diagnosis and management. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.86475
 • Elewski, B. E., Rich, P., Tosti, A., Pariser, D. M. D., Scher, R., Daniel, R. R. C., & Gupta, A. (2013). Onchomycosis: An Overview. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Piraccini, B., & Alessandrini, A. (2015). Onychomycosis: A Review. Journal of Fungi. https://doi.org/10.3390/jof1010030
 • Carrillo-Munoz, A. J., Peman, J., & Gobernado, M. (1999). Nuevos antifungicos. Presente y futuro. Revista Espanola de Quimioterapia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.