Ciuperca unghiei: 7 informații importante - Doza de Sănătate
 

Ciuperca unghiei: 7 informații importante

Deși ciuperca unghiei nu este extrem de contagioasă, poți să o iei de la altă persoană dacă împărțiți aceiași pantofi, aceleași șosete sau aceleași obiecte personale, cum ar fi unghiera. 
Ciuperca unghiei: 7 informații importante
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ciuperca unghiei sau onicomicoza este o infecție foarte frecventă, care poate fi prezentă atât la nivelul mâinilor, cât și al picioarelor.

Această infecție îngălbenește unghia și provoacă apariția unor crăpături pe suprafața acesteia, precum și o senzație neplăcută de mâncărime.

În general, ciuperca unghiei este rezultatul unui sistem imunitar slăbit. Totuși, ea mai poate fi cauzată și de:

  • Transpirația în exces
  • Anumite tipuri de pantofi
  • Expunerea la suprafețe contaminate.

Chiar dacă onicomicoza nu este o problemă gravă de sănătate, tot trebuie tratată. Prezența sa nu este neplăcută numai în plan estetic, ci poate provoca durere și alte complicații.

Este important să știi cât mai multe lucruri despre o anumită afecțiune, pentru a putea lua măsuri de prevenire a acesteia.

Citește în continuare pentru a afla 7 informații esențiale despre ciuperca unghiei.

1. Este o problemă foarte comună

Ciuperca unghiei este cauzată, în principal, de dermatofite, un tip de ciupercă ce se dezvoltă în mediile calde și umede.

Multe persoane se simt jenate din cauza onicomicozei, însă aceasta este o infecție foarte comună. Mai bine de jumătate din populație a avut această problemă la un moment dat. 

Riscul de a căpăta această infecție crește odată cu înaintarea în vârstă. Fiind greu de detectat la început, mulți oameni au ciuperca unghiei fără să conștientizeze acest lucru.

2. Ciuperca unghiei este contagioasă

Ciuperca unghiei poate fi contagioasă

Deși nu este o infecție extrem de contagioasă, este foarte important să reții că poate fi transmisă și altor persoane în anumite situații.

Nu te expui unui risc major dacă te afli în prejma unei persoane afectate. Dar există o posibilitate foarte mare să dezvolți această infecție dacă folosești aceleași șosete, pantofi sau unghieră ca persoana în cauză. 

În plus, nu uita că microorganismele pot rămâne pe suprafața de la duș sau pe podeaua din baie. Tocmai de aceea este important să porți papuci de duș, mai ales în băile publice.

3. Adoptă obiceiuri sănătoase pentru a preveni ciuperca unghiei

S-a dovedit că anumite obiceiuri sănătoase pot scădea riscul de a dezvolta o infecție fungică.

Pe lângă faptul că nu trebuie să împarți obiectele tale personale cu alți oameni, este bine să îți menții unghiile curate, uscate și scurte. 

După ce ieși de la duș, înainte să te încalți cu șosete sau pantofi, șterge-ți picioarele cu un prosop absorbant.

Totodată, șosetele pe care le porți trebuie să fie din materiale care să lase aerul să circule, pentru a împiedica reținerea umezelii.

Mai mult, este esențial să adopți o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, care întărește sistemul imunitar.

4. Nu toate tratamentele sunt eficiente

Nu toate tratamentele pentru ciuperca unghiei sunt eficiente

Remediile naturale pot fi foarte utile în a reduce și a ține sub control infecțiile cauzate de aceste microorganisme.

Totuși, acestea nu sunt întotdeauna eficiente, deoarece ciuperca poate fi rezistentă la tratamente, continuând să se răspândească. 

Dacă te afli și tu în această situație, cel mai bine este să mergi la medic pentru ca acesta să îți prescrie un tratament medicamentos oral și local.

Rezultatele sunt excelente, dar poate dura câteva luni până când încep să se observe.

5. Excesul de umezeală mărește riscul de infectare

Ciuperca unghiei poate fi provocată de excesul de umezeală

Dacă te speli prea des pe mâini sau pe picioare sau îți ții unghiile în contact cu apa pentru perioade lungi de timp, riscul de a dezvolta această infecție este și mai mare.

Excesul de umezeală deteriorează stratul protector al unghiei și slăbește cuticulele, favorizând dezvoltarea microorganismelor.

6. Apariția sa este legată de micoza piciorului

Majoritatea pacienților cu ciuperca unghiei au sau au avut în trecut și micoza piciorului sau „piciorul de atlet. ”

Aceasta este o altă infecție fungică ce provoacă diverse probleme la nivelul labei piciorului.

„Piciorul de atlet” este mai frecvent în rândul sportivilor și al înotătorilor, întrucât aceștia se expun unui mediu care favorizează dezvoltarea ciupercilor.

7. Ciuperca unghiei indica o altă problemă de sănătate

Ciuperca unghiei poate indica faptul că suferi de diabet

Apariția subită a onicomicozei poate indica o afecțiune cronică, precum o problemă circulatorie, diabet sau un sistem imunitar slăbit.

Riscul de a dezvolta această infecție este și mai mare dacă ai și alte probleme dermatologice, cum ar fi psoriazis sau dermatită.

Ține cont de toate aceste informații dacă ai probleme cu ciuperca unghiei. Acum că știi mai multe lucruri despre această problemă, încearcă să îți examinezi unghiile în mod regulat și să le îngrijești cu atenție pentru a preveni infecțiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.