Remediu pentru ciuperca unghiei cu oțet și bicarbonat - Doza de Sănătate
 

Remediu pentru ciuperca unghiei cu oțet și bicarbonat

Știai că ciuperca unghiei poate fi tratată cu oțet de mere și bicarbonat de sodiu? Citește în continuare pentru a afla cum!
Remediu pentru ciuperca unghiei cu oțet și bicarbonat
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Această problemă de sănătate, numită și onicomicoză, este provocată de proliferarea excesivă a dermatofitelor sau a drojdiilor. În general, ciuperca unghiei nu constituie o boală gravă, însă poate modifica culoarea, textura și forma unghiilor. Printre tratamentele pentru care putem opta se numără un remediu pentru ciuperca unghiei cu oțet de mere și bicarbonat de sodiu.

Principala cauză a ciupercii unghiei este contactul direct cu obiecte contaminate, precum podelele sau încălțările murdare. Această infecție poate avea la bază și slăbirea sistemului imunitar sau transpirația excesivă.

Deși inițial este posibil să o trecem cu vederea, la câteva zile de la declanșarea infecției fungice, unghiile vor căpăta o nuanță gălbuie. În plus, ele vor deveni mai fragile și se vor rupe foarte ușor.

Vestea bună este că avem la dispoziție numeroase remedii și produse ale căror ingrediente pot elimina ciupercile înainte ca acestea să provoace complicații. Oțetul de mere și bicarbonatul de sodiu prezintă un efect antifungic care accelerează vindecarea, fără a provoca reacții adverse.

În cele ce urmează îți vom prezenta beneficiile oțetului de mere și ale bicarbonatului de sodiu, precum și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a prepara remediul.

Oțetul de mere și bicarbonatul de sodiu, un excelent remediu pentru ciuperca unghiei

Oțetul de mere și bicarbonatul de sodiu sunt alternative naturale pentru a elimina ciupercile care alterează structura unghiilor. Tratamentul de mai jos stopează proliferarea microorganismelor, prevenind slăbirea, îngălbenirea și decolorarea sau închiderea la culoare a unghiilor.

Deși nicio infecție fungică nu poate fi vindecată peste noapte, aplicarea regulată a următorului remediu previne ruperea unghiilor.

Trebuie însă să avem o igienă adecvată. Pentru a modifica mediul de care ciupercile au nevoie pentru a se dezvolta, igiena picioarelor este indispensabilă.

Beneficiile oțetului de mere

Oțet de mere ca remediu pentru ciuperca unghiei

Oțetul de mere este obținut prin fermentarea merelor, un proces prin care sunt eliberate anumite bacterii și drojdii sănătoase. Pe lângă faptul că oferă o aromă acidă, aceste microorganisme benefice au proprietăți antifungice și antibacteriene care pot proteja corpul uman.

 • Oțetul de mere conține acid malic și acid acetic, 2 substanțe alcaline care stopează infecțiile cu drojdii.
 • Aplicarea regulată de oțet de mere modifică mediul de care ciupercile au nevoie pentru a se reproduce, eliminând infecțiile.
 • Oțetul de mere este bogat în bioflavonoide, vitamine, minerale și fibre care, printre altele, susțin sănătatea pielii.

Beneficiile bicarbonatului de sodiu

Remediu pentru ciuperca unghiei ce conține bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu este un produs natural folosit pentru gătit, în gospodărie și în scop medicinal.

 • Proprietățile sale antiseptice, alcaline și antimicotice țin sub control diverse tipuri de infecții interne și externe.
 • Aplicarea topică de bicarbonat de sodiu facilitează îndepărtarea celulelor moarte care se acumulează pe suprafața pielii. Totodată, acest produs inhibă dezvoltarea ciupercilor care pot infecta unghiile.
 • Bicarbonatul de sodiu este ideal pentru a regla pH-ul pielii. Acesta combate transpirația excesivă și alți factori care facilitează dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor.
 • Efectul său de albire poate reda nuanța naturală a unghiilor, eliminând porțiunile inestetice galbene sau maronii.

Cum să prepari acest remediu pentru ciuperca unghiei cu oțet de mere și bicarbonat de sodiu

Remediu pentru ciuperca unghiei cu bicarbonat

Pentru a aplica acest remediu pentru ciuperca unghiei, nu trebuie să urmezi decât 2 pași simpli:

 • Mai întâi, aplică oțetul de mere direct pe unghii.
 • Apoi, după ce au trecut mai mult minute, folosește bicarbonat de sodiu pentru a intensifica efectul antifungic al oțetului.

Ingrediente

 • 6 căni (1,5 l) de apă
 • ½ cană (125 ml) de oțet de mere
 • 7 linguri și ½ (75 g) de bicarbonat de sodiu

Instrucțiuni

 • Încălzește apa și ia-o de pe foc înainte să devină prea fierbinte. Adaugă oțetul de mere.
 • Înmoaie-ți picioarele în acest amestec și lasă-l să acționeze 15 minute, apoi șterge-te bine.
 • Aplică bicarbonatul de sodiu cu mișcări blânde de masaj, pentru a exfolia pielea.
 • Aplică bicarbonat direct pe unghii și lasă-l să acționeze încă 15 minute.
 • Clătește-te cu apă caldă și usucă-ți picioarele din nou.
 • Repetă acest tratament în fiecare noapte pentru a îmbunătăți aspectul unghiilor afectate.

Reține faptul că, deși acest remediu te poate ajuta să elimini ciuperca unghiei, rezultatele dorite nu vor apărea după doar o singură aplicare. Este esențial să fii consecvent și să expui ciupercile constant unui mediu acid pentru a le ucide.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Piraccini BM, Alessandrini A. Onychomycosis: A Review. J Fungi (Basel). 2015;1(1):30–43. Published 2015 Mar 27. doi:10.3390/jof1010030
 • Elewski BE. Onychomycosis: pathogenesis, diagnosis, and management. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415–429.
 • Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1
 • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169
 • Halteh P, Scher RK, Lipner SR. Over-the-counter and natural remedies for onychomycosis: do they really work? Cutis. 2016;98(5);E16-E25.
 • Bodman MA, Krishnamurthy K. Onychomycosis. [Actualizado 2019 8 de junio]. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 ene-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441853/
 • Woods-Panzaru S, Nelson D, McCollum G, Ballard LM, Millar BC, Maeda Y, Goldsmith CE, Rooney PJ, Loughrey A, Rao JR, Moore JE. An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents described in traditional Ulster cures and remedies. Ulster Med J. 2009; 78(1): 13-15.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.