Tratamente pentru unghiile încarnate - Doza de Sănătate
 

Tratamente pentru unghiile încarnate

Dacă aveți unghiile încarnate, este foarte important să le tratați corespunzător. Există câteva remedii preparate acasă pentru unghii încarnate ce vă pot ajuta să grăbiți procesul de vindecare.
Tratamente pentru unghiile încarnate
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

„Unghii încarnate” este termenul cunoscut pentru afecțiunea unghiei numită onicocriptoză. Această problemă care ajunge să devină foarte dureroasă și neplăcută, afectează mai ales unghia degetului mare de la picior, provocând inflamație și, în majoritatea cazurilor, infecție. Este foarte important să tratăm corespunzător afecțiunea, astfel încât să nu avem de-a face cu probleme mai grave. De aceea, vă invităm să citiți acest articol în care detaliem câteva tratamente pentru unghiile încarnate și câteva sfaturi pentru a ameliora durerea provocată de acestea.

Unghii încarnate – etapele tratamentului

 • În primul rând, aveți nevoie de un vas de dimensiune medie pentru a vă ține picioarele în apă fierbinte timp de aproximativ 15-20 de minute. Această etapă a tratamentului țintește ameliorarea durerii și, mai presus de toate, prevenirea unei posibile infecții. Pentru rezultate mai bune, puteți folosi și puțin săpun antibacterian.
 • După ce au trecut cele 20 de minute, uscați-vă picioarele și puneți un fir de ață dentară sub unghie. Vă recomandăm să efectuați această procedură în mod regulat și să schimbați firul în fiecare zi, astfel încât unghia să poată crește deasupra pielii.
 • Tăiați-vă unghiile drept cu o unghieră. Încercați să nu le tăiați rotund, deoarece această formă crește riscul de apariție a unghiilor încarnate.
 • Folosiți un antibiotic local pentru a scăpa de durere. În farmacie, veți găsi astfel de unguente sub formă de gel sau cremă.
 • În timp ce aplicați tratamente pentru unghiile încarnate, vă recomandăm să purtați încălțăminte deschisă la vârf, care să nu preseze zona cu probleme. Evitați pantofii strâmți sau închiși la vârf.

Tratamente pentru unghiile încarnate preparate acasă

Ceapa poate fi inclusă în tratamente pentru unghiile încarnate

În plus față de procedura de mai sus, puteți încerca și următoarele remedii preparate acasă pentru a grăbi procesul de vindecare a unghiilor încarnate.

 • Suc de ceapă

Stoarceți zeama unei cepe și aplicați-o direct pe unghia afectată. Lăsați zeama să se usuce pe unghii. Pentru rezultate mai bune, folosiți acest tratament în mod regulat.

 • Apă sărată

Pregătiți o soluție de apă cu sare și aplicați-o direct pe zona afectată în fiecare seară, înainte de culcare. Înfășurați-vă degetul după ce ați aplicat soluția și lăsați-o să acționeze până a doua zi dimineață.

 • Lămâie

Frecați o felie de lămâie direct pe zona afectată. Apoi, înfășurați degetul cu o bucată de tifon și lăsați să acționeze timp de câteva ore.

 • Usturoi

Se știe despre usturoi faptul că este un antibiotic natural foarte puternic, ce vă poate ajuta să combateți infecțiile (în acest caz infecția de sub unghii) și să reduceți inflamarea provocată de încarnarea unghiilor. Zdrobiți puțin usturoi și aplicați-l direct pe unghii.

 • Ulei de arbore de ceai

Acest ulei esențial acționează ca un antibiotic natural, ajutându-vă să combateți infecția. Aplicați câteva picături de ulei de arbore de ceai direct pe unghii.

 • Morcov

Spălați și apoi zdrobiți un morcov până obțineți o pastă pe care trebuie să o aplicați direct pe zona afectată. Înfășurați degetul cu un tifon și lăsați tratamentul pe unghii timp de câteva ore. Repetați acest tratament de două ori pe zi.

Alte recomandări pentru a scăpa de unghiile încarnate

Ungie încarnată la picior
 • Dacă durerea devine insuportabilă, mergeți la medic pentru a vă prescrie un analgezic.
 • Dacă suferiți de diabet, vă recomandăm să vă adresați unui medic care să supravegheze orice tratament pentru unghiile încarnate.
 • Când sunteți acasă, încercați să mergeți desculți. În acest mod, unghia va fi în contact cu aerul, lucru care va împiedica bacteriile să se dezvolte în zona afectată. Nu uitați că acestea se dezvoltă mai rapid într-un mediu cald și umed, așa că încercați să nu purtați pantofi închiși la vârf.
 • Evitați pantofii cu toc înalt sau orice încălțăminte în care nu vă simțiți confortabil. Chiar dacă vă stă bine cu o pereche de pantofi eleganți, nu o să vă ajute cu nimic dacă purtarea lor presupune o durere îngrozitoare. Nu trebuie să vă forțați picioarele într-o pereche de pantofi strâmți ce produc durere.
 • Nu uitați că, pentru a nu avea unghii încarnate, trebuie să aveți o igienă strictă a picioarelor. Este important să verificați regulat starea unghiilor, curățându-le și tăindu-le corect. Urmați sfaturile de mai sus pentru a nu mai avea niciodată asemenea probleme.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Heidelbaugh, J. J., & Lee, H. (2009). Management of the ingrown toenail. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/j.jmathb.2017.08.004
 • Bryant, A., & Knox, A. (2015). Ingrown toenails: The role of the GP. Australian Family Physician.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.