Totul despre lichenul plan - cauze, tipuri și tratament - Doza de Sănătate
 

Totul despre lichenul plan - cauze, tipuri și tratament

Lichenul plan este o boală cutanată autoimună. Nu este o infecție, deși tinde să fie confundată cu una. În acest articol, află totul despre această problemă de sănătate!
Totul despre lichenul plan - cauze, tipuri și tratament

Ultima actualizare: 06 noiembrie, 2021

Lichenul plan reprezintă o boală cutanată autoimună care provoacă inflamații la nivelul anumitor regiuni ale pielii. Acest simptom are particularități care au dat denumirea acestei boli. „Lichen” vine de la asemănarea sa cu lichenii care cresc pe plante, în special pe trunchiurile copacilor.

Lichenii sunt ciuperci care cresc în păduri. Deși nu este o infecție fungică la om, specialiștii i-au dat bolii această denumire. Adjectivul „plan” descrie leziunile plate pe care le provoacă la nivelul pielii, al scalpului și al membranelor mucoase.

Inflamațiile transformă țesuturile în suprafețe voluminoase, plane. Lichenul plan este destul de comun. Specialiștii estimează că până la 1% din populația globului suferă de acesta. Este mai frecvent la femei decât la bărbați și este mai răspândit în rândul persoanelor albe.

Cauzele lichenului plan

Sticlă de ibuprofen
Unele medicamente pot declanșa această boală.

Lichenul plan este o boală autoimună. Asta înseamnă că sistemul imunitar atacă propriile celule deoarece nu le recunoaște. În acest caz, sistemul imunitar atacă celulele pielii și ale membranelor mucoase.

Deși specialiștii știu că inflamația este o reacție imună, ei nu știu de ce este declanșată intrinsec. De asemenea, nu știu de ce apare agresiv și nu este limitată în timp. Însă ei au identificat situații declanșatoare care sunt asociate cu apariția simptomelor. Unele dintre aceste situații sunt:

  • Expunerea la anumite substanțe chimice
  • Medicamente (de pildă, ibuprofenul și medicamente pentru sistemul cardiovascular)
  • Vaccinuri (specialiștii au asociat vaccinul pentru gripă cu focare de lichen plan)
  • Hepatita C (persoanele infectate tind să aibă leziuni specifice lichenului plan)

Simptomele cauzate de această boală

Principalul simptom al acestei boli este reprezentat de niște umflături purpurii, plate, la nivelul pielii. Aceste papule pot apărea în grupuri, formând plăci. Ele apar mai ales pe membrele superioare și pe glezne.

Pe lângă inflamații, provoacă și:

  • Mâncărimi
  • Ulcere și vezicule (primul simptom pe membranele mucoase, iar cel din urmă pe piele)
  • Căderea părului (acest lucru se întâmplă atunci când lichenul plan afectează scalpul)

Lichenul plan poate duce la fenomenul Köebner, ce reprezintă apariția de leziuni izomorfe pe pielea traumatizată, care înainte a fost normală.

Forme de prezentare

Lichenul plan nu se manifestă în același mod la toți pacienții. Specialiștii au identificat diferite forme de prezentare:

  • Orală: Afectează cavitatea bucală. Pe lângă inflamații, provoacă ulcere la nivelul mucoasei bucale care îngreunează hrănirea. Nu este ușor de tratat și poate durea câteva luni. Lichenul plan oral este asociat cu cancerul bucal, drept pentru care cei afectați ar trebui examinați periodic pentru a preveni această evoluție.
  • Verucoasă: Apare, de obicei, pe picioare. Leziunile dezvoltă cruste.
  • Unghii: În acest caz, lichenul afectează matricea din unitatea unghiei.
  • Planopilaris: Acest tip afectează foliculii de păr ai scalpului. Duce la o formă de alopecie sau cădere a părului. Asemenea formei orale, este greu de tratat.

Tratamente disponibile pentru lichenul plan

Medic studiind pielea unui pacient
Deoarece lichenul plan necesită un diagnostic adecvat, ar trebui să consulți un medic dermatolog dacă ai îndoieli.

Nu există niciun tratament curativ pentru această afecțiune. Unele tipuri devin cronice și foarte dificil de controlat, cum ar fi forma orală și planopilarisul.

Așadar, obiectivul specialistului este să controleze simptomele pacientului. Dacă leziunile sunt serioase, acesta va încerca să le reducă prin accelerarea vindecării.

Printre opțiunile terapeutice se numără:

  • Modulatori ai sistemului imunitar: Acestea sunt medicamente al căror scop este să reducă reacția inflamatorie.
  • Corticosteroizi: Deoarece sunt agenți antiinflamatori buni, specialiștii pot prescrie variante orale sau topice. De asemenea, poți găsi corticosteroizi injectabili pe piață. Deși tind să provoace reacții adverse, uneori constituie singura opțiune pentru ameliorarea simptomelor.
  • Lidocaină: Leziunile mucoasei bucale cauzate de lichenul plan ar putea interfera cu hrănirea adecvată, drept pentru care specialiștii prescriu uneori anestezice locale, cum ar fi lidocaina.
  • Creme cu vitamina A: Vitamina A este ideală pentru hrănirea pielii. Deși nu ameliorează simptomele, ar putea ajuta la vindecare și recuperare.
  • Lumină ultravioletă: Ședințele de terapie cu lumină ultravioletă au efecte benefice. Dacă lichenul plan este foarte răspândit, pacientul poate avea nevoie de luni întregi de ședințe.

O boală comună care necesită tratament

Lichenul plan este un tip de boală inflamatorie și autoimună care poate afecta regiuni diferite ale corpului, cum ar fi gura, unghiile și scalpul. Medicul va trebui să diagnosticheze corect pacientul înainte de a-i prescrie un tratament în defavoarea altuia. Prin urmare, dacă recunoști simptomele acestei boli, consultă un specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Patterson JW. The lichenoid reaction pattern (‘interface dermatitis’). In: Patterson JW, ed. Weedon’s Skin Pathology. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Churchill Livingstone; 2016:chap 3.
  • Ingafou M, Leao JC, Porter SR, Scully C. Oral lichen planus: a retrospective study of 690 British patients. Oral diseases. 2006 Sep;12(5): 463-8.
  • García-Pola Vallejo, M. J., and J. M. García Martín. “Tratamiento del liquen plano oral: una revisión.” Avances en Odontoestomatología 24.1 (2008): 45-53.
  • Osnaghi Díaz Colodrero, Liset Eliana, et al. “Apoptosis y liquen plano oral. Revisión de la literatura.” (2017).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.