Legătura dintre dermatită și corticosteroizi - Doza de Sănătate
 

Legătura dintre dermatită și corticosteroizi

Există o legătură între dermatită și corticosteroizi. Corticosteroizii sunt medicamente sigure și eficiente pentru erupțiile cutanate - atât timp cât îi utilizezi corect. Află mai multe în acest articol!
Legătura dintre dermatită și corticosteroizi
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Legătura dintre dermatită și corticosteroizi este strânsă, deoarece acest medicament este tratamentul bolii. Corticosteroizii pot fi aliații tăi în eliminarea și ameliorarea focarelor de dermatită atunci când sunt utilizați în mod corespunzător.

Acest medicament a primit recenzii negative din cauza efectelor secundare atribuite. Cu toate acestea, corticosteroizii sunt mai siguri decât par atunci când sunt utilizați sub supraveghere medicală. De fapt, marja de siguranță este ridicată atunci când sunt administrați conform specificațiilor medicale.

Legătura dintre dermatită și corticosteroizi

Ce este dermatita?

Dermatita de scutec
Dermatita de scutec este o formă comună de dermatită la copii și poate fi tratată cu corticosteroizi.

Dermatita este o boală inflamatorie, cronică, ce se manifestă prin mâncărime a pielii. Corticosteroizii topici sunt tratamentul ideal atunci când există un focar.

După cum poți vedea, legătura dintre dermatită și corticosteroizi este strânsă. Corticosteroizii sunt siguri și eficienți atât timp cât sunt folosiți în mod corespunzător pentru tratamentul dermatitei.

Prevenirea sau rărirea frecvenței acestor focare este crucială pentru calitatea vieții pacientului. Corticosteroizii sunt utilizați mai rar pentru prevenirea focarelor.

De ce să utilizezi corticosteroizi topici?

Corticosteroizii pot fi naturali sau sintetici.

 • Corticosteroizii naturali sunt hormoni steroizi pe care organismul îi sintetizează din colesterol. Ei intervin atât în procesele inflamatorii, cât și în cele imunologice și, de asemenea, țin sub control stresul.
 • Corticosteroizii sintetici, cum ar fi hidrocortizonul, sunt sintetizați prin modificarea structurii celor naturali. Sunt comercializați, de obicei, sub formă de preparate medicamentoase, iar forma topică permite aplicarea direct pe leziune.

Cum acționează corticosteroizii?

Corticosteroizi scris cu litere colorate

Aceste medicamente au efecte antiinflamatoare, vasoconstrictoare, imunomodulatoare și antiproliferative. Reduc inflamația, mâncărimea și leziunile cauzate de dermatită. Ajută la controlul focarelor de dermatită atunci când sunt folosiți corespunzător. Totuși, nu o vindecă. În funcție de potența lor, corticosteroizii se încadrează în următoarele grupe:

 • Potență extrem de mare. Este cea mai eficientă și include clobetasol.
 • Potență ridicată. Metilprednisolonul este unul dintre cele mai prescrise ingrediente active pentru tratarea pielii atopice. Această categorie include și beclometazonă și betametazonă (utilizate împotriva eczemelor și dermatitei).
 • Potență scăzută. Hidrocortizonul este un preparat farmaceutic util chiar și în concentrații minime.

Legătura dintre dermatită și corticosteroizi: efecte secundare

Efectele secundare ale corticosteroizilor utilizați în tratamentul dermatitei depind în principal de următorii factori:

 • Efectele secundare variază în funcție de potența medicamentului. Cu cât este mai mare potența, cu atât este mai mare posibilitatea de a declanșa efecte secundare.
 • Aplicarea unui corticosteroid pe coate sau tălpile picioarelor nu este același lucru cu aplicarea pe față, pliuri sau organe genitale, deoarece pielea mai subțire îl absoarbe mai ușor.
 • Pielea copiilor, a persoanelor în vârstă și a adolescenților este mai susceptibilă la efectele secundare.
 • Pielea nu absoarbe o soluție lichidă așa cum absoarbe o cremă sau un unguent, deci cu cât excipientul este mai gras, cu atât este mai mare absorbția și durata efectului său.
 • Cu cât tratamentul este mai lung, cu atât este mai mare riscul de efecte secundare (acesta este motivul pentru care uneori este mai bine să utilizezi un corticosteroid cu potență ridicată pentru câteva zile decât un corticosteroid cu potență mai mică pe termen mai lung).
 • Cu cât zona tratată este mai mare, cu atât este mai mare posibilitatea apariției efectelor secundare.

Cunoști efectele secundare ale corticosteroizilor?

Această substanță produce efecte secundare ireversibile, cum ar fi vergeturile, venele pânză de păianjen sau atrofia dermică. Produce și efecte secundare reversibile, cum ar fi eritemul facial, variații ale pigmentării pielii, acnee și rozacee, printre altele.

Corticosteroizii sunt fotosensibilizatori, așadar oamenii trebuie să utilizeze protecție solară atunci când sunt supuși tratamentului. De asemenea, ar putea provoca reacții adverse la nivel sistemic. Acestea sunt rare și pot apărea din cauza absorbției corticosteroizilor prin piele. Printre aceste reacții adverse, se numără:

 • Creștere întârziată
 • Hipertensiune
 • Diabet zaharat
 • Efect mineralocorticoid

Concluzie despre legătura dintre dermatită și corticosteroizi

Discută cu medicul specialist pentru mai multe informații.

Încearcă să utilizezi creme emoliente specifice între focare pentru a evita utilizarea corticosteroizilor dacă suferi de dermatită. Respectă întotdeauna instrucțiunile medicului specialist. Acesta este cel mai bun mod de a controla boala și de a evita utilizarea excesivă a medicamentelor.

De asemenea, poți evita efectele secundare ale corticosteroizilor atunci când îi folosești sub supraveghere medicală. Trebuie să respecți doza și durata tratamentului, așa cum ți-a indicat specialistul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Lebrun-Vignes, B., & Chosidow, O. (2007). Corticoterapia local cutánea. EMC – Pediatría. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(07)70253-6

 • Mateos, M. (2011). Guía de tratamiento de la Dermatitis Atópica en el niño. Documento de consenso grupo de expertos.

 • Berbegal, L., DeLeon, F. J., & Silvestre, J. F. (2015). Estudio de sensibilización a corticoides en una consulta de alergia cutánea. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2015.07.007


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.