Corticofobia sau frica de corticosteroizi - Doza de Sănătate
 

Corticofobia sau frica de corticosteroizi

Teama de corticosteroizi a crescut în ultimele decenii. Aceste medicamente pot avea diferite reacții adverse importante, dar ele apar atunci când nu iei doza corectă sau când utilizezi medicamentele pentru o perioadă lungă de timp.
Corticofobia sau frica de corticosteroizi

Ultima actualizare: 06 octombrie, 2020

Corticofobia sau frica de corticosteroizi poate fi definită ca teama și respingerea unui anumit tip de medicament: corticosteroizii. Acest lucru se întâmplă mai des atunci când aceste substanțe sunt utilizate sub formă de cremă pentru tratarea dermatitei atopice la copii.

Conform statisticilor, între 20 și 83% dintre pacienții cu dermatită atopică se tem de corticosteroizi. Gama medicamentelor este foarte largă, dar, după cum poți vedea, uneori majoritatea utilizatorilor se tem de acestea.

De asemenea, un număr mare de profesioniști din domeniul sănătăți se tem de corticosteroizi. Aceste medicamente, deși pot provoca reacții adverse în cazuri specifice, sunt cea mai bună opțiune pentru tratarea multor afecțiuni. De asemenea, există multe mituri care alimentează corticofobia.

Ce sunt corticosteroizii?

Ființele umane secretă corticosteroizi în mod natural prin intermediul glandelor suprarenale și folosind molecule de colesterol. Prin acest proces, corpul produce două tipuri de corticosteroizi, cunoscuți și sub numele de corticoizi. În plus, toate aceste substanțe naturale îndeplinesc numeroase funcții, printre care metabolizarea carbohidraților și a proteinelor și reglarea sistemului imunitar și a răspunsurilor la stres.

Primul tip de corticosteroizi naturali conține 21 de atomi de carbon. Acesta este, de asemenea, împărțit în două grupuri. Primul grup este reprezentat de glucocorticoizi, printre care se numără cortizolul și hidrocortizonul. Al doilea grup este reprezentat de mineralocorticoizi, printre care se numără aldosteronul.

Al doilea tip de corticosteroizi pe care îl produce corpul are 19 atomi de carbon. Aceștia formează hormoni precum androgenii și estrogenii.

Corticosteroizii sintetici sunt medicamente care simulează funcția corticosteroizilor naturali. Deși copiază funcția acestor hormoni, sunt mult mai puternici decât corticosteroizii naturali. Din acest motiv, sunt utilizați pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi dermatita, rinita, astmul sau psoriazisul.

Femeie care folosește un inhalator
Corticosteroizii administrați prin inhalare sunt folosiți adesea pentru astm.

Efectele secundare ale corticosteroizilor

În general, dacă utilizezi corect corticosteroizii, în doza adecvată și pentru o perioadă scurtă de timp, nu vei experimenta efecte secundare. Cu toate acestea, reacțiile adverse pot apărea dacă nu respecți liniile directoare menționate și utilizezi medicamentele dincolo de limitele recomandate de știință.

Efectele secundare ale corticosteroizilor sunt enumerate mai jos:

  • Creștere în greutate: Provoacă retenție de lichide și modifică metabolizarea lipidelor, ceea ce poate determina o distribuție anormală a grăsimii în organism. Totuși, acest efect apare numai după utilizarea îndelungată.
  • Afecțiuni ale pielii: Pielea poate deveni mai subțire și mai fragilă; pot apărea vergeturi, telangiectazii sau dilatarea vaselor de sânge; pielea se poate decolora sau hipopigmenta; apare hipertricoza sau excesul de păr în locuri anormale; apar erupții acneiforme.
  • Creșterea concentrației de glucoză în sânge: Corticosteroizii modifică metabolismul glucozei și, în cele din urmă, determină creșterea glicemiei.

Există rapoarte privind creșterea tensiunii arteriale și un risc crescut de a suferi de osteoporoză. De asemenea, corticosteroizii cresc riscul de a contracta infecții, cauzând nervozitate și schimbări de dispoziție. Pot influența, de asemenea, dezvoltarea cataractei.

Frica de corticosteroizi topici
Corticofobia este mai răspândită la pacienții cu dermatită atopică care trebuie să utilizeze creme cu corticosteroizi aproape zilnic.

Corticofobia sau frica de corticosteroizi

Toate aceste reacții adverse posibile cauzează corticofobie sau frica de corticosteroizi. Cu toate acestea, așa cum am menționat deja, atunci când utilizezi medicamentele în doza corectă și pentru perioada de timp adecvată, este foarte puțin probabil să experimentezi efecte secundare.

În majoritatea cazurilor, efectele nocive apar după o utilizare prelungită pe parcursul mai multor ani. Din acest motiv, răspunsul la aceste riscuri nu ar trebui să fie o teamă irațională, ci o utilizare responsabilă a medicamentelor cu luarea tuturor măsurilor de precauție.

Deși există riscuri evidente, au apărut și câteva mituri nefondate. Unul dintre ele spune că aceste medicamente opresc dezvoltarea creierului copiilor. Nu există dovezi științifice care să susțină acest mit. Chiar și așa, mulți oameni cred că este adevărat. Acest lucru le sporește frica de corticosteroizi.

Ține minte!

Este important să utilizezi corect medicamentele și să cunoști efectele secundare pentru a le putea preveni. Teama de corticosteroizi determină unii oameni să evite cu orice preț acest medicament, împiedicând sau prevenind tratamentul anumitor boli.

A fi prudent este un lucru bun, dar frica bazată pe prejudecăți și nu pe fapte este complet diferită. Discută cu un profesionist în domeniul medical pentru a elimina orice îndoieli.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Capdevila, E. F. (2004). Fobias y filias en el tratamiento con corticoides tópicos. Piel, 19(8), 405-6.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.