Bromura de ipratropium - caracteristici - Doza de Sănătate
 

Bromura de ipratropium - caracteristici

De obicei, medicii prescriu bromura de ipratropium pentru tratamentul bronhospasmului reversibil (astm) asociat cu boli pulmonare obstructive cronice (BPOC).
Bromura de ipratropium - caracteristici

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bromura de ipratropium este o substanță activă care aparține grupului de medicamente etichetate ca bronhodilatatoare anticolinergice pentru inhalare. Aceste medicamente relaxează mușchii bronhiilor și facilitează trecerea aerului, ajutând pacientul să respire din nou normal.

Medicii prescriu acest medicament pentru tratamentul bronhospasmelor asociate cu boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Atunci când este utilizat împreună cu medicamente agoniste β2 inhalate, medicii îl prescriu și pentru tratamentul astmului acut și cronic.

Cum funcționează bromura de ipratropium?

Medic care prescrie bromura de ipratropium

Bromura de ipratropiu este un antagonist competitiv al receptorilor muscarinici ai acetilcolinei. Are un efect puternic asupra receptorilor bronșici, atât atunci când este administrată intravenos, cât și atunci când este administrată prin inhalare. Cu toate acestea, nu produce tahicardie. În plus, inversează bronhoconstricția indusă de orice agoniști colinergici inhalatori.

Doze recomandate pentru bromura de ipratropium

Doza trebuie să se adapteze la nevoile individuale ale pacientului. Se pot administra doze repetate până la stabilizare. Cu toate acestea, doar medicul poate să determine intervalele de timp dintre doze.

Nu trebuie să depășești doza zilnică recomandată în tratamentele acute și de întreținere. Se poate face o combinație de bromură de ipratropiu cu agoniști beta-2-adrenergici cu acțiune rapidă în aceeași sesiune de nebulizare. Trebuie să utilizezi soluția cât mai curând posibil după amestecare și să arunci resturile. Există diverse tipuri de nebulizatoare pe piață care te pot ajuta în administrarea acestui medicament.

Contraindicații și precauții de luat în considerare

Pacient cu astm care folosește un inhalator

Bromura de ipratropiu nu este recomandată dacă ești alergic la aceasta sau la alte substanțe similare, cum ar fi atropina sau derivații săi. De asemenea, nu ar trebui să o utilizezi în cazul în care există tuse acută, respirație șuierătoare și atacuri de bronhospasm care necesită un tratament rapid.

Trebuie să se manifeste precauție în utilizarea agenților anticolinergici la pacienții cu glaucom cu unghi închis, hiperplazie de prostată sau obstrucție a vezicii urinare. În plus, trebuie să se acorde o atenție specială pacienților cu fibroză chistică, deoarece aceștia pot fi mai susceptibili la tulburările de motilitate gastrointestinală.

În mod excepțional, au existat reacții de hipersensibilitate imediat după administrarea bromurii de ipratropium. Aceste reacții adverse se manifestă prin urticarie, angioedem, erupție cutanată, bronhospasm, edem orofaringian și anafilaxie.

Utilizarea incorectă a spray-ului cu bromură de ipratropium poate duce la pătrunderea substanței în ochi și la complicații oculare, cum ar fi:

  • Midriaza
  • Creșterea presiunii intraoculare
  • Glaucomul cu unghi închis
  • Durerea sau disconfortul ocular
  • Vederea încețoșată

Cum se utilizează inhalatorul cu bromură de ipratropium?

Trebuie să înveți să utilizezi acest medicament în mod corespunzător dacă urmezi un tratament. În special, ar trebui să eviți stropirea substanței în ochi. Urmează acești pași:

  • Scoate capacul de protecție.
  • Respiră adânc.
  • Strânge ferm capătul inhalatorului cu buzele.
  • Inspiră cât mai energic posibil și, în același timp, apasă baza recipientului pentru a elibera un spray de soluție, astfel încât să poți inhala.
  • Ține-ți respirația câteva secunde, apoi scoate piesa din gură și eliberează încet aerul.
  • În cele din urmă, înlocuiește capacul de protecție.

Interacțiunea cu alte medicamente

Spray inhalator pentru astm

Există câteva dovezi ce arată faptul că administrarea concomitentă de bromură de ipratropium și derivați beta-adrenergici și xantină poate îmbunătăți efectul bronhodilatatorilor. Poți utiliza acest medicament împreună cu alte medicamente utilizate frecvent în tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Riscul de glaucom acut la pacienții cu antecedente de glaucom cu unghi închis poate crește prin administrarea concomitentă de bromură de ipratropium nebulizată și agoniști beta-2-adrenergici.

Efecte adverse ale bromurii de ipratropium

La fel ca toate medicamentele, bromura de ipratropium poate produce reacții adverse. Însă acestea nu apar în toată lumea. Cele mai frecvente efecte adverse sunt:

  • Durerea de cap
  • Ameţeala
  • Iritarea gâtului și tusea
  • Starea de rău
  • Gura uscată
  • Tulburările de motilitate gastrointestinală

Pot apărea și alte reacții adverse rare, cum ar fi hipersensibilitatea, reacția alergică severă, vederea încețoșată, midriaza, leziunea internă a ochilor, ochii roșii și durerea.

Bromura de ipratropium: concluzie

Fie ca este singură sau asociată cu un beta-adrenergic, bromura de ipratropiu are un efect terapeutic semnificativ în tratamentul bronhospasmelor. Acest lucru este valabil mai ales atunci când afecțiunea este asociată cu bronșiolita virală și displazia bronhopulmonară la sugari și copii mici.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • López, V. P., & Carreras Farmacéuticas Atención Primaria Puertollano Alcázar de San Juan, M. M. (2004). Bromuro De Tiotropio. Sescam. https://doi.org/R03BB04

  • Benito Fernández, J., Mintegui Raso, S., Sánchez Echaniz, J., Vázquez Ronco, M. A., & Pijoan Zubizarreta, J. I. (2000). Eficacia de la administración precoz de bromuro de ipratropio nebulizado en niños con crisis asmática. Anales Espanoles de Pediatria. https://doi.org/10.1016/s1695-4033(00)77446-7

  • Mallol, J., Aguirre, V., Simonds, S., & Cortes, F. (1995). Características diferenciales de inhaladores de dosis medida: número total de inhalaciones y masa liberada. Rev. Chil. Enferm. Respir.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.