Ce este și care sunt utilizările terbutalinei? - Doza de Sănătate
 

Ce este și care sunt utilizările terbutalinei?

Terbutalina este un medicament utilizat pe scară largă pentru tratarea astmului. Ca toate medicamentele de pe piață, poate provoca o serie de reacții adverse de care trebuie să ții cont dacă îl utilizezi, deoarece folsirea sa greșită poate avea consecințe grave asupra sănătății.
Ce este și care sunt utilizările terbutalinei?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Terbutalina este un medicament bronhodilatator care aparține grupului de agoniști beta2-adrenergici. Din acest motiv, terbutalina este indicată în principal în tratamentul pe termen scurt al astmului. Cu toate acestea, medicii o folosesc și pentru a lupta împotriva altor boli, precum cele care se manifestă prin obstrucții pulmonare, cum ar fi emfizemul și bronșita cronică. Descoperă tot ce trebuie să știi despre utilizările terbutalinei!

FDA a autorizat utilizarea terbutalinei la copiii de toate vârstele, deoarece aceasta există în formă lichidă pentru administrarea prin aerosoli. Totuși, terbutalina este un medicament care poate da un rezultat pozitiv la testele de dopaj. De asemenea, poate provoca aritmii cardiace, cum ar fi fibrilația atrială, tahicardia supraventriculară și extrasistolele.

Vom aprofunda efectele secundare ale terbutalinei pe parcursul acestui articol.

Cum se declanșează astmul?

Femeie care profită de utilizările terbutalinei

Este important de menționat faptul că principala afecțiune medicală pentru care medicii recomandă tratamentul cu terbutalină este astmul. În acest fel, vom înțelege mai bine mecanismul său de acțiune și caracteristicile medicamentului.

Astmul este o boală a tractului respirator superior. Acesta provoacă constricția bronhiilor și inflamarea lor. Din această cauză, pacientul are dificultăți de respirație. Astmul poate provoca și șuierături, tuse sau o lipsă severă de oxigen.

Cu toate acestea, cauzele bolii nu au fost clar identificate. Experții sunt de acord că factorii de mediu și cei genetici joacă un rol important în dezvoltarea astmului. Mai mult, expunerea la anumiți factori poate agrava astmul. Totuși, acești declanșatori diferă de la o persoană la alta, la fel și gravitatea simptomelor.

Printre cei mai frecvenți iritanți și declanșatori, putem menționa:

 • Polen, acarieni de praf și fire de păr
 • Sport sau activitate fizică
 • Aer rece
 • Stres și anxietate
 • Anumite alimente și medicamente

Cum funcționează și care sunt utilizările terbutalinei?

Așa cum am menționat mai sus, terbutalina este un agonist beta2-adrenergic, care prezintă efecte nesemnificative asupra receptorilor α. Activarea receptorilor beta 2 declanșează, printre alte acțiuni, bronhodilatația. Deoarece plămânii conțin o mulțime de asemenea receptori, terbutalina produce bronhodilatații puternice, motiv pentru care funcționează în tratarea episoadelor de astm.

Este important de reținut faptul că acest medicament poate declanșa toleranță la pacientul care îl folosește. Experții au demonstrat în studiile clinice că utilizarea continuă a agoniștilor beta-2 timp de 12 luni sau mai mult poate accelera deteriorarea sistemului respirator la pacienții astmatici.

Mai mult, terbutalina are anumite efecte asupra inimii, deoarece acest organ conține, de asemenea, mulți receptori de tip beta-2. Prin urmare, acest medicament, la fel ca toți ceilalți agoniști beta-2, este cardiostimulator. Totuși, medicii recomandă terbutalina pentru a încerca să oprească atacurile recurente de astm bronșic și bronhospasmul acut.

Efectele secundare ale terbutalinei

Medicamente pentru astm

Acum că am stabilit ce este și care sunt utilizările terbutalinei, vom discuta despre efectele sale secundare.

La fel ca toate medicamentele de pe piață, terbutalina poate provoca o serie de reacții adverse de care trebuie să ții cont dacă îl utilizezi. Folosirea greșită a acesteia poate duce la consecințe grave asupra sănătății. Prin urmare, trebuie să urmezi întotdeauna instrucțiunile medicului și ale farmacistului și să le spui întotdeauna dacă simți un anumit disconfort, încă de la începutul tratamentului.

În ceea ce privește efectele secundare pe care agoniștii beta-2, precum terbutalina, le declanșează, putem menționa:

 • Tremurături
 • Dureri de cap
 • Ameţeală
 • Nelinişte
 • Tahicardie și palpitații
 • Crampe musculare

Mai mult decât atât, poate apărea și bronhospasmul. În mod paradoxal, dacă acesta apare, pacientul va trebui să folosească imediat un alt bronhodilatator.

Concluzie

Terbutalina este un medicament utilizat pe scară largă pentru tratamentul astmului. Acesta este un medicament bronhodilatator eficient datorită capacității sale de a stimula receptorii beta-2 din plămâni. Însă, întrucât acești receptori se găsesc și în alte organe, terbutalina poate declanșa efecte nedorite de care pacientul trebuie să țină cont în momentul în care începe tratamentul cu acest medicament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • de Productos, F., & Shellshear ID, W. T. (1996). Asma en el adulto. Respir Med.
 • Piva, J. P., Amantea, S., Rosso, A., Zambonato, S., Maia, T. R., & Giugno, K. (1998). Terbutalina endovenosa em criancas. Jornal de Pediatria.
 • American Thoracic Society. (2005). Medicamentos utilizados para tratar la EPOC. Am J Respir Crit Care Med.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.