Cele mai răspândite mituri despre coronavirus - Doza de Sănătate
 

Cele mai răspândite mituri despre coronavirus

Există multe mituri despre coronavirusul COVID-19, care circulă, de obicei, pe rețelele de socializare. Lumea se confruntă cu o situație foarte gravă. Nu este momentul să acordăm atenție sau să credem informații care nu provin din surse de încredere.
Cele mai răspândite mituri despre coronavirus

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Au apărut multe mituri despre coronavirus. Rețelele de socializare, în principal, sunt pline de știri false, mai ales în ceea ce privește eventualele remedii ale bolii sau scopul ascuns și pericolele pandemiei. Toate aceste mituri despre COVID-19 sunt periculoase, deoarece creează confuzie și, în cele din urmă, îi determină pe oameni să adopte obiceiuri care pot fi riscante sau inutile. Prin urmare, prima recomandare este să consultăm doar surse autorizate și de încredere pentru a obține informații actualizate despre coronavirus și a preveni apariția neînțelegerilor.

Ceea ce se întâmplă cu pandemia depinde în mare măsură de capacitatea oamenilor de a o aborda într-un mod inteligent. Pentru a realiza acest lucru, cel mai bine este să căutăm informații de calitate și să respectăm recomandările autorităților din domeniul sănătății. Următoarele mituri despre coronavirus trebuie eliminate din mintea tuturor.

Cele mai răspândite mituri despre coronavirus

Coronavirusul provoacă una dintre cele mai grave boli din istorie

Datorită numeroaselor știri despre coronavirus, oamenii încep să creadă că aceasta este cea mai gravă pandemie din istorie. Lucrurile nu stau deloc așa. Ceea ce face ca acest virus să fie periculos este faptul că este foarte contagios, nu letal.

Un alt factor care a stârnit panica este faptul că acest virus este nou și, prin urmare, necunoscut. Experții nu cunosc prea multe informații despre coronavirus, așadar nu putem să prezicem modul în care acesta se va comporta. Pe măsură ce trece timpul, vom descoperi date pe care nu le cunoaștem încă.

În prezent, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata mortalității provocate de infecția cu coronavirus este de aproximativ 3,4%. Aceasta înseamnă că, la fiecare o sută de persoane infectate, trei mor. Deși orice boală care duce la deces ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, în acest caz, doar o mică parte a îmbolnăvirilor au consecințe fatale.

Citește mai mult:

Ibuprofen și coronavirus: o combinație periculoasă?

Bărbat cu mască de protecție în metrou

În mediul online, circulă multe mituri despre coronavirus, ceea ce îngreunează controlul pandemiei.

Este o simplă gripă

În extrema opusă se află cei care reduc la minim pericolele pandemiei de coronavirus. Este adevărat că boala provoacă simptome ușoare în 80% din cazuri. Dar este adevărat și că această boală afectează plămânii, care sunt organe vitale.

De asemenea, comportamentul virusului nu este deocamdată pe deplin înțeles. Experții nu sunt siguri dacă acesta poate suferi sau nu mutații. Mai exact, ne confruntăm cu o amenințare pe care nu o cunoaștem pe deplin. Într-o astfel de situație, singurul lucru inteligent pe care îl putem face este să fim foarte prudenți și să evităm subestimarea riscurilor.

Mai mult, așa cum am menționat deja, această tulpină de coronavirus este foarte contagioasă. Dacă numărul persoanelor infectate crește, crește și numărul deceselor, deoarece crește riscul ca virusul să ajungă la persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv copii foarte mici, adulți în vârstă și persoane cu sistemul imunitar slăbit.

Remediile preparate acasă ne pot apăra de coronavirus

Multe dintre cele mai răspândite mituri despre coronavirus sunt legate de utilizarea unor remedii naturale care ar putea preveni sau vindeca boala. În această privință, trebuie să menționăm faptul că nu există dovezi științifice privind eficacitatea remediilor preparate acasă împotriva COVID-19.

De exemplu, s-a spus că usturoiul poate preveni infecția. Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut faptul că această plantă are anumite proprietăți antimicrobiene, nu avem nicio dovadă a eficienței usturoiului împotriva coronavirusului. Același lucru este valabil și în cazul suplimentelor minerale de argint coloidal și a celor „miraculoase” vândute pe internet.

În prezent, nu există medicamente sau remedii naturale pentru a trata coronavirusul. Este foarte important să evităm administrarea de medicamente pe cont propriu, deoarece acest lucru poate masca simptomele produse de COVID-19 și genera pericole serioase pentru sănătate.

Mituri despre coronavirus și usturoi

Faptul că usturoiul poate combate coronavirusul este doar un mit. Nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație.

Igiena nu este un mit despre coronavirus

Este important să subliniem faptul că spălarea frecventă pe mâini și aplicarea de gel dezinfectant sunt măsuri cu eficacitate dovedită pentru a reduce răspândirea coronavirusului. Se estimează că spălatul pe mâini ajută la reducerea șanselor de infectare cu coronavirus cu până la 50%. Cu toate acestea, cea mai eficientă măsură este de a reduce la minim contactul cu cei din jur și de a intra în carantină după o eventuală expunere la coronavirus.

Nevoia de a aplica dezinfectanți puternici este un mit

Nu este adevărat faptul că trebuie să aplicăm dezinfectanți de uz casnic pe mâini pentru o creștere a șanselor de a evita infecția. De asemenea, nu este adevărat faptul că măștile de protecție clasice opresc complet pătrunderea virusului prin țesătură.

COVID-19 supraviețuiește mai multe ore pe suprafețe. Tocmai de aceea, este important să ne spălăm pe mâini după atingerea tuturor obiectelor folosite în comun de mai multe persoane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2020). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia, 1(1).
  • Coria-Lorenzo, José de Jesús, et al. “Influenza y los virus aviar: la amenaza latente de un nuevo virus pandémico.” Acta Pediátrica de México 40.3 (2019): 154-165.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.