Simptomele și tratamentul psoriazisului scalpului - Doza de Sănătate
 

Simptomele și tratamentul psoriazisului scalpului

Unele studii arată faptul că există un factor genetic în spatele cauzelor psoriazisului scalpului.
Simptomele și tratamentul psoriazisului scalpului
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Psoriazisul scalpului este un tip inflamator cronic recurent de dermatoză. Una dintre caracteristicile sale este prezența unor plăci eritematoase delimitate cu solzi albi. De obicei, pielea solzoasă apare în zonele flexoare ale membrelor și pe scalp. Descoperă care sunt simptomele și tratamentul psoriazisului scalpului!

Psoriazisului scalpului este o boală cu o mare variabilitate clinică și, din acest motiv, depinde de diverși factori.

Cauzele psoriazisului scalpului – factori genetici și imunitari

Unele studii demonstrează prevalența psoriazisului la rudele celor afectați de acesta. Dezvoltarea imunologiei celulare indică implicarea leucocitelor în patogeneza bolii.

Factori de mediu

Psoriazis pe scalp

Există mai mulți factori legați de apariția psoriazisului, în special la persoanele predispuse genetic. Acești factori includ:

  • Stresul emoțional
  • Umiditatea ambientală scăzută
  • Anumite medicamente/produse farmaceutice
  • Fumatul și greutatea excesivă

De asemenea, orice tip de iritație a pielii poate provoca apariția leziunilor psoriazice. Stimularea, precum zgârierea sau presiunea hainelor, poate provoca sau agrava leziunile existente.

Medicamente/produse farmaceutice

Printre cele care pot declanșa sau agrava psoriazisul se numără sărurile de litiu, beta-blocantele, antimalaricele și suspendarea bruscă a tratamentelor cu corticosteroizi.

Obezitatea și fumatul

Excesul de greutate este un alt factor declanșator important. De fapt, relația dintre psoriazis și greutate este bidirecțională, deoarece excesul de greutate predispune la psoriazis, iar psoriazisul promovează obezitatea. În plus, fumatul cronic perturbă multe procese inflamatorii, inclusiv răspunsul imun.

Factori infecțioși

Există o relație între infecția streptococică beta-hemolitică de grup A și psoriazis, mai ales atunci când focarul apare în orofaringe.

Simptomele psoriazisului scalpului

Această afecțiune are o gamă largă de simptome. Există o mare variabilitate între persoanele care suferă de aceasta, chiar și la aceeași persoană.

Aspectul psoriazisului poate varia de la papule la pete solzoase. În general, acestea nu duc la căderea părului. Apar cel mai frecvent în regiunea occipitală și pe frunte.

Mâncărimea nu este un simptom caracteristic. Cu toate acestea, scărpinarea poate duce la sângerare. Diagnosticarea psoriazisului scalpului se bazează pe prezența plăcilor eritematoase cu solzi.

Dermatologii folosesc criterii morfologice pentru a evalua severitatea psoriazisului (mai exact, zona apariției psoriazisului și indicele de severitate). Medicii măsoară întinderea leziunilor, gradul de eritem și solzii.

Tratamentul psoriazisului scalpului

Tratamentul psoriazisului scalpului în mod natural

Psoriazisul scalpului este o boală cronică. Scopul tratamentului este controlul intensității acestuia. Descuamarea în această zonă este frecventă și, de asemenea, greu de tratat.

Tratament topic

În primul rând, tratamentul topic este pilonul de bază al îngrijirii acestei afecțiuni. În plus, tratamentele clasice includ:

  • Emolienți utilizați în combinație cu tratamente farmacologice. Ajută la menținerea hidratării și a stării bune a stratului corneean al pielii. Poți folosi uree 20%, petrolat și glicerină.
  • Cheratoliticele sunt utilizate pentru eliminarea petelor aspre ale pielii și promovează, de asemenea, absorbția altor produse topice. De exemplu, acidul salicilic este adesea prezent în compoziția șampoanelor și a uleiurilor de păr. Alte cheratolitice utilizate sunt  uree 10-30%, acizi salicilici, lactici și glicolici, sulf și keluamidă.
  • Cărbunele reduce grosimea epidermei. Este prescris pentru copii și pentru acele persoane care au plăci stabile. Cu toate acestea, poate duce la iritații suplimentare, chiar dacă nu este neapărat toxic.
  • Corticosteroizii topici sunt tratamentul de primă linie în cazurile ușoare. Acest lucru se datorează faptului că au o acțiune antiinflamatoare și imunosupresoare.

Tratamentul sistemic al psoriazisului scalpului

Dermatologii îl prescriu cazul în care tratamentul topic nu reușește să facă diferența. Medicamentele prescrise includ:

  • Metotrexatul, un medicament pentru formele moderate și severe de psoriazis
  • Ciclosporina, un imunosupresor care inhibă producția de anticorpi T-dependenți
  • Acitretina, un derivat al vitaminei A care are un efect inhibitor asupra psoriazisului, chiar și asupra tulburărilor keratolitice

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sola-Ortigosa, J., Sánchez-Regaña, M., & Umbert-Millet, P. (2009). Psoriasis del cuero cabelludo. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/s0001-7310(09)71901-5

  • Serrano Grau, P., & Mascaró Galy, J. M. (2006). Metotrexato: Actualización en el tratamiento de la psoriasis. Piel. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(06)72510-2

  • Puig, L., Ribera, M., Hernanz, J. M., Belinchón, I., Santos-Juanes, J., Linares, M., … Caballé, G. (2010). Tratamiento de la psoriasis del cuero cabelludo. Revisión de la evidencia y Consenso Delphi del Grupo de Psoriasis de la Academia Española de Dermatología y Venereología. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2010.09.001


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.