Ce mesaje transmit problemele și afecțiunile pielii - Doza de Sănătate
 

Ce mesaje transmit problemele și afecțiunile pielii

Majoritatea oamenilor se confruntă cu anumite probleme la nivelul pielii. Te numeri printre ei? Iată ce mesaje transmit neregulile de acest gen. 
Ce mesaje transmit problemele și afecțiunile pielii

Ultima actualizare: 14 august, 2023

Neregulile de la nivelul pielii pot fi de natură estetică, dar și medicală. Pielea ta poate poate prezenta diverse probleme care oferă indicii cu privire la starea ta de sănătate. În acest articol vei afla mai multe despre modul în care poți interpreta „semnalele” transmise de afecțiunile pielii.

Afecțiunile pielii: care sunt și ce simptome prezintă

Pielea ta poate suferi de diferite afecțiuni. Există o mulțime de probleme dermatologice, de la acnee la cancer (melanom), afecțiuni legate de unghii, glandele sebacee, păr și glandele sudoripare.

Dermatologii se ocupă de problemele provocate de bolile cu transmitere sexuală, deoarece afectează și pielea (cum este cazul HIV-ului și sifilisului).

Simptomele cauzate de afecțiunile pielii sunt diferite, deși privesc cam aceleași lucruri, de cele mai multe ori modificările de aspect, culoare, textură și temperatură pe o anumită porțiune.

Printre semnele vizibile se numără: petele închise la culoare, coșurile, umflăturile, pustulele, exfolierea, urticaria, ulcerele, pruritul, durerea sau senzația de usturime.

Indicii oferite de afecțiunile pielii uscate

Pentru majoritatea afecțiunilor dermatologice, cauzele sunt necunoscute, dar se știe că acestea sunt influențate puternic de stres și de expunerea îndelungată la soare.

De asemenea, alimentația, obiceiurile proaste și acțiunea unor agenți externi, precum produsele de curățare sau impuritățile din mediul înconjurător pot afecta sănătatea pielii.

Trebuie să ții sub observație simptomele de la nivelul pielii și să consulți un dermatolog imediat ce descoperi o problemă.

În ceea ce privește problemele emoționale, anxietatea și teama pot provoca, de asemenea, erupții pe piele, ultimul înveliș al corpului tău. În cazul în care o persoană se simte atacată sau amenințată, pielea sa va acționa ca o barieră naturală. O piele sensibilă indică faptul că și persoana în cauză este sensibilă.

Totodată, dacă pielea este rezistentă, tot așa este și persoana respectivă. Dacă este roșie, înseamnă că persoana este agitată, iar când este umedă, individul în cauză se simte nesigur.

Fii atent la schimbările de culoare a pielii. Pielea palidă poate indica faptul că suferi de anemie sau oboseală. Pielea vineție semnalează lipsa oxigenului în sânge, iar o piele galbenă poate fi un semn al excesului de bilirubină.

Afecțiunile pielii pot indica prezența unor boli grave precum cancerul

Ține problemele și afecțiunile pielii sub observație

Pentru a evita orice fel de probleme, detectează și monitorizează afecțiunile pielii. În plus, ține cont de următoarele simptome:

Ridurile foarte adânci

Ridurile nu reprezintă doar o problemă de natură estetică. Acestea pot fi determinate și de fracturi. În cazul femeilor aflate la menopauză, ridurile excesive pe gât și pe față pot indica o scădere a densității osoase, problemă care afectează în special zona oaselor călcâielor, coloanei vertebrale și bazinului.

Cauza este lipsa de colagen, o proteină prezentă atât în piele, cât și în oase.

Eritemul în fluture

Această erupție în formă de fluture care apare pe față este primul simptom al lupusului. Nu trebuie însă să te grăbești să-ți pui acest diagnostic. Alte cauze pot fi și dermatita, acneea rozacee sau contactul cu hainele sau anumite produse cosmetice.

Pentru a descoperi ce se află la baza acestui semn pe piele, poți să îți faci un set de analize.

Îți recomandăm să citești și:

6 simptome ale cancerului de piele

Afecțiunile pielii pot fi cauzate de alergii

Bătături în palme

Bătăturile sunt o afecțiune dermatologică care se manifestă prin apariția pe piele a unor zone îngroșate și tari, de culoare albă, cu șanțuri adânci. Acestea pot apărea în urma unor acțiuni repetate, dar nu întotdeauna.

În 90% din cazurile, bătăturile care nu sunt cauzate de acțiuni repetate sunt asociate cu cancerul. Dacă apar doar pe palme, poate fi vorba despre cancer pulmonar. Dacă sunt însoțite de Acanthosis nigricans, bătăturile pot fi un simptom al cancerului de stomac.

Semnele închise la culoare

Petele îngroșate și închise la culoare care apar pe gât sau axile pot fi provocate de diabet. Denumirea științifică pentru acestea este Acanthosis nigricans și pot fi benigne sau cauzate și de obezitate. Poți afla dacă suferi de această boală printr-o analiză a glicemiei.

Pete roșii în zona articulațiilor

Petele roșii-violacee, care provoacă prurit, din zona articulațiilor, sunt cunoscute ca lichen plan. Acestea pot apărea în jurul gleznelor, gurii, pe gât, pe picioare, în partea inferioară a spatelui și în zona organelor genitale. Cauza acestei afecțiuni nu este cunoscută, dar este foarte posibil să fie determinată de hepatita C.

Afecțiunile pielii pot duce la apariția unor pete

Petele albe, cu suprafața aspră

Petele albicioase sau deschise la culoare care apar pe spate, asemenea unor leziuni de forma portocalei, bombate la un capăt, se numără printre simptomele unei boli genetice rare numite scleroză tuberoasă, care provoacă apariția unor tumori benigne pe diverse organe vitale, cum ar fi creierul.

Pielea foarte uscată și opacă

Pielea foarte uscată și aspră poate indica un deficit de  Omega 3, un acid gras care îmbunătățește funcțiile creierului, reduce inflamațiile și pericolul apariției unor boli ca artrita, aritmia și cancerul.

Carența de Omega 3 determină o întârziere în ciclul natural de exfoliere a pielii, care devine uscată și se descuamează.

Dacă este asociată cu alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate inexplicabilă, probleme respiratorii, edem, noduli limfatici dureroși sau oboseală, pielea aspră și uscată poate fi asociată cu cancerul.

Afecțiunile pielii pot fi tratate

Suferi și tu de una dintre problemele și afecțiunile pielii prezentate mai sus?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.