Riscul de demență și sedentarismul în fața televizorului
 

Riscul de demență și sedentarismul în fața televizorului

Un nou studiu dezvăluie faptul că există un risc mai mare de demență atunci când ducem o viață sedentară în fața televizorului. Ce putem face?
Riscul de demență și sedentarismul în fața televizorului
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 iunie, 2023

Demența este una dintre cele mai complexe boli existente. Prin urmare, mulți cercetători sunt interesați să analizeze factorii care o pot provoca. Mulți au vrut să știe dacă televizorul crește riscul de demență. Așadar, au realizat un studiu care a ajuns la concluzii surprinzătoare. În acest articol, le împărtășim cu tine!

Relația dintre riscul de demență și o viață sedentară în fața televizorului

Un grup de oameni de știință de la diverse universități din Statele Unite a decis să clarifice dacă ecranele reprezintă un risc pentru sănătatea mintală. Studiul a folosit 146.651 de subiecți cu o vârstă medie de cel mult 64,5 ani.

Subiecții au completat diverse chestionare despre activitatea fizică și timpul petrecut stând la televizor sau folosind computerul. 3507 subiecți au dezvoltat demență. Prin urmare, cercetătorii au acordat o atenție deosebită răspunsurilor acestora.

Specialiștii au descoperit că persoanele care petrec cel mai mult timp în fața televizorului au cu până la 40% mai multe șanse de a dezvolta demență.

Procentul scade considerabil atunci când oamenii stau în fața computerului. Surprinzător, în acest caz procentul este de 20%.

David Raichlen, cercetător la Universitatea din California de Sud, a explicat faptul că acest lucru se întâmplă deoarece utilizarea computerului generează o cerere cognitivă mai mare. Pe lângă vizualizarea ecranului, este nevoie și de anumite acțiuni, cum ar fi tastarea. Aceste caracteristici compensează oarecum riscurile.

Bărbat cu riscul de demență crescut

Un studiu suplimentar

Cercetătorii de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative au vrut să afle dacă sportul este un factor protector. Ei au obținut imagini ale creierului de la 2.500 de oameni ce purtau un accelerometru care le înregistra activitatea fizică.

Specialiștii au stabilitcei care făceau exerciții fizice mai des aveau un hipocamp cu mai mult volum. Prin urmare, erau mult mai puțin predispuși la demență. Aceasta este zona care asigură buna funcționare a memoriei.

Oamenii de știință au vrut să afle și dacă activitatea fizică reglează riscul de demență, în ciuda faptului că subiecții petreceau mult timp și în fața televizorului. Au concluzionat că nu este cazul. Riscul era în continuare prezent, dar nivelul său era mai scăzut.

Activitatea fizică ajută la reducerea riscului de demență, dar nu îl neutralizează complet.

Demența

Demența este un sindrom progresiv în care toate funcțiile cognitive sunt afectate. Memoria, gândirea, capacitatea de învățare, orientarea, înțelegerea și chiar limbajul sunt grav afectate.

Această boală afectează adesea persoanele cu vârsta peste 65 de ani. În mod similar, apare atunci când celulele nervoase – împreună cu conexiunile lor cerebrale – sunt deteriorate.

Medic care vorbește despre riscul de demență

Între 60 și 80% din cazuri corespund maladiei Alzheimer. Există și alte forme de demență, cum ar fi demența cu corpi Lewy, în care există proteine anormale în creier.

Există și demența vasculară, cauzată de un flux sanguin deficitar în creier. Pe lângă aceasta, există și demența frontotemporală. Pe un ultim loc ca și prevalență se află cea mixtă.

În ceea ce privește simptomele, totul poate începe cu tendința de a uita lucrurile, de a pierde noțiunea timpului și de a te simți ciudat chiar și în medii familiare. În cele mai severe cazuri, apare dificultatea de a recunoaște membrii familiei, a comunica și a merge.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fox F. Diers K. Lee H. Mayr A. Reuter M. Breteler M. Aziz N. Asociación entre las mediciones de actividad física derivadas del acelerómetro y la estructura cerebral: un estudio de cohorte basado en la población [Internet]. Estados Unidos: Neurology; 2022. [citado 26 de agosto de 2022].
  • Raichlen D. Klimentidis Y. Sayre K. Alexander G. Los comportamientos sedentarios en el tiempo libre se asocian diferencialmente con la demencia por cualquier causa, independientemente de la participación en la actividad física. [Internet]. Estados Unidos: Instituto de Tecnología de Georgia; 2022. [citado 26 de agosto de 2022].

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.