Bilingvismul încetinește demența - Doza de Sănătate
 

Bilingvismul încetinește demența

Datele experimentale ale mai multor studii indică faptul că bilingvismul încetinește demența. Cercetările din diferite părți ale lumii au ajuns la aceeași concluzie: învățarea unei a doua limbi menține creierul tânăr pentru o perioadă mai lungă de timp.
Bilingvismul încetinește demența

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mai multe studii arată că bilingvismul încetinește demența și în special maladia Alzheimer. Una dintre cele mai proeminente cercetări în domeniu a fost cea efectuată de Dr. Ellen Bialystok, profesor la Universitatea York din Toronto.

Bialystok și echipa ei au ajuns la concluzia că învățarea unei limbi străine poate întârzia apariția Alzheimerului cu până la 5 ani. Ea și-a bazat cercetările pe datele din istoricul medical al unui număr de 200 de persoane diagnosticate cu această maladie.

Nu este prima dată când studiile doctorului Bialystok relevă faptul că bilingvismul protejează împotriva demenței. Ea a efectuat cercetări similare în 2007 pe 184 de pacienți, iar concluziile au fost aceleași. Potrivit majorității profesioniștilor, învățarea unei noi limbi este una dintre cele mai bune gimnastici pentru creier.

Bilingvismul încetinește demența

Învățarea și utilizarea unui alt limbaj presupune folosirea mai multor funcții complexe ale creierului. Dr. Bialystok subliniază că cei care vorbesc două sau mai multe limbi trebuie să ia în mod constant decizii cu privire la modul de exprimare a unei idei.

Mai exact, acest lucru înseamnă că cei care sunt bilingvi exercită în mod constant funcțiile executive ale creierului. Creierul face un fel de gimnastică prin aceste exerciții de paralelism între vocabularele și structurile fiecărei limbi.

Funcțiile executive fac posibilă traducerea între cele două limbi și oferă și baza dezvoltării altor abilități și funcții. În plus, bilingvismul încetinește demența și te face mai inteligent și mai productiv în sarcini intelectuale.

Din toate aceste motive, Bialystok a concluzionatbilingvismul modifică modul în care funcționează creierul uman. Îl face mai eficient. Probabil că această modificare întârzie debutul Alzheimerului și al altor tipuri de demență cu o medie de 4 până la 5 ani.

Bilingvismul încetinește demența la bătrâni

Bilingvismul și activitățile cognitive

Dr. Marco Calabria, profesor de masterat în neuropsihologie la Universitatea Oberta de Catalunya, a făcut unele cercetări cu privire la relația dintre bilingvism și menținerea sau deteriorarea funcțiilor creierului. El susține că creierul unei persoane bilingve este diferit de cel al unei persoane monolingve.

În plus, Calabria subliniază că o persoană bilingvă nu este aceeași cu suma a doi monolingvi. Ceea ce dezvoltă o persoană care vorbește două limbi este un fel de funcție de supraveghere. Acesta este un control care ghidează activitățile mintale și motorii pentru a se dezvolta atunci când vorbești în altă limbă.

De asemenea, el subliniază că învățarea unei a doua limbi funcționează ca o rezervă cognitivă. Nu este suficient să înveți pur și simplu limba, ci este necesar să o practici timp de câțiva ani. Aceasta devine un factor protector împotriva demenței și a afectării cognitive.

Bărbat care știe că bilingvismul încetinește demența

Declinul cognitiv și inteligența

Profesorul Thomas Bak este membru al Centrului pentru Îmbătrânire Cognitivă și Epidemiologie Cognitivă de la Universitatea din Edinburgh, Scoția. De asemenea, este autorul unor cercetări publicate în revista științifică Annals of Neurology. Thomas afirmă că învățarea unei a doua limbi previne demența și încetinește declinul cognitiv.

Modelul de cercetare al lui Bak este unic în lume. El și echipa sa au studiat datele a 835 de persoane care au trecut printr-un test de inteligență la vârsta de 11 și 73 de ani. Toți cei din eșantion erau vorbitori nativi de engleză.

În al doilea test, 262 de persoane au raportat că pot comunica în două limbi. Dintre aceștia, 195 învățaseră a doua limbă înainte de 18 ani și 65 la o vârstă ulterioară. Rezultatele au arătat că toți participanții bilingvi aveau abilități cognitive mai puternice decât ceilalți, precum și o mai mare pricepere intelectuală.

În cele din urmă, Bak a spus că învățarea unei a doua limbi încetinește cu siguranță declinul cognitiv. El subliniază, de asemenea, că acest efect este același în cazul bilingvilor și al multilingvilor. Creierul se schimbă în același mod, indiferent dacă înveți două sau cinci limbi. Rezultatele tuturor acestor studii sunt doar un alt motiv pentru a învăța o limbă străină!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adrover-Roig, D., & Ansaldo, A. I. (2009). El bilingüismo como factor de protección en el envejecimiento cognitivo pp. 1-15. Neuropsicología latinoamericana, 1(1).


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.