Copiii bilingvi: beneficii - Doza de Sănătate
 

Copiii bilingvi: beneficii

Vorbirea mai multor limbi oferă adulților un mare avantaj social și profesional, dar are și mai multe beneficii pentru copii.
Copiii bilingvi: beneficii

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Într-o societate din ce în ce mai globalizată, este normal să vezi copiii crescând într-un mediu multicultural în care vorbesc mai multe limbi acasă. Mulți părinți se întreabă dacă este sănătos să crești copiii bilingvi. În timp ce unii cred că este un lucru bun, alții consideră că îi poate deruta.

Întrebările pe care și le pun cercetătorii și educatorii sunt aceleași pe care și le pun și părinții acestor copii bilingvi. Este ciudat pentru copii să vorbească două limbi? Copiii bilingvi sunt mai deștepți? Este bine să le vorbești în două limbi de la primele lor cuvinte sau este mai bine să aștepți?

Aceste întrebări au răspunsuri foarte clare. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!

Este sănătos să crești copiii în medii bilingve?

Oamenii care cred că a le vorbi în două limbi copiilor este contraproductiv susțin că amestecul de limbi va îngreuna socializarea și învățarea. Cei mici pot confunda limbile atunci când încearcă să se exprime și pot avea dificultăți în a face diferența între limbi.

Cu toate acestea, experiența și studiile arată exact opusul. „Copiii expuși la mai multe limbi au o densitate mai mare a țesuturilor în zonele creierului corespunzătoare învățării, limbajului, memoriei și atenției”, spune pediatrul Gwendolyn Delaney, rezumând multe studii.

Statisticile susțin faptul că orașele mari vor avea 50% copii bilingvi la grădiniță până în 2035. Totuși, studiile privind efectele acestei tendințe sunt rare, deși toate indică faptul că are multe aspecte pozitive.

Copiii bilingvi sunt confuzi?

Fetiță care învață o limbă străină
La o vârstă fragedă, copiii învață să facă diferența între diferite limbi și află când ar trebui să folosească una sau alta.

Adulții care vorbesc mai multe limbi nu au probleme în a face diferența între ele. Unii cred că pentru un copil care doar ce învață să vorbească poate fi mai dificil.

American Linguistic Society ne asigură de faptul cei mici învață rapid să înțeleagă diferențele dintre o limbă și alta. S-ar putea să facă greșeli minore în construcția frazelor sau în pronunție, dar se corectează fără dificultate.

Poate exista, de asemenea, un amestec de coduri, așa cum susține lingvistul Barbara Pearson în cartea sa Raising a Bilingual Child atunci când se referă la utilizarea cuvintelor dintr-o limbă în alta. Însă autorul consideră că acesta este un comportament normal de învățare și nu un simptom de confuzie sau dislexie.

Psihologul Laura Namy explică faptul că folosirea unui cuvânt dintr-o limbă ca parte a conversației în altă limbă nu înseamnă că cei mici nu știu ce cuvânt aparține unei limbi sau alteia. Studiile arată că, încă de la doi ani, băieții și fetele pot alege ce limbă să folosească în funcție de vorbitor.

Copiii bilingvi sunt mai inteligenți?

Este clar că vorbirea mai multor limbi oferă avantaje profesionale și culturale. În plus, unele studii indică faptul că vorbirea mai multor limbi poate oferi avantaje și în comportamentul social.

Un studiu realizat la Universitatea York din Toronto, Canada, sugerează că micuții bilingvi răspund mai bine la diferite schimbări de subiect la școală. Alte studii susțin, de asemenea, faptul că învățarea mai multor limbi ajută la îmbunătățirea memoriei în timpul copilăriei.

Psihologul Glenn Schellenberg crede că abilitățile de comunicare, cum ar fi limbile și muzica, oferă un avantaj în extinderea cunoștințelor. Aceasta nu înseamnă că bilingvii sunt neapărat mai inteligenți, ci că au mai multe instrumente pentru dezvoltarea cognitivă.

Ar trebui să acorzi prioritate unei limbi atunci când vorbești cu copiii bilingvi?

Comunicarea cu copiii bilngvi
Copiii învață limba pentru că trebuie să comunice.

În învățământul clasic, ni se recomanda să utilizăm o singură limbă în comunicarea zilnică cu cei mici și să lăsăm limba secundară pentru instruirea școlară. Aceste concepte s-au schimbat.

Lingvistul Annick De Houwer crede că micuții care aud în mod constant două limbi le învață fără dificultate. Pot chiar să înțeleagă diferențele atunci când vorbesc două limbi cu aceeași persoană.

American Linguistic Society explică faptul că nimeni nu îi învață pe copii să vorbească. Ei învață din nevoia de comunicare și vor alege singuri o limbă primară.

De exemplu, un copil dintr-o familie engleză care locuiește în Spania poate folosi limba engleză ca limbă principală în primii ani de viață. Cu toate acestea, când începe să meargă la școală, socializează și merge la cursuri în spaniolă, iar limba sa principală va fi spaniola.

Ar trebui părinții să evite amestecarea limbilor?

Mulți părinți ai copiilor bilingvi sunt, de asemenea, bilingvi și vorbesc două limbi interschimbabile într-o conversație normală. Pot chiar să schimbe codul în mod inconștient chiar și atunci când vorbesc o singură limbă.

Nu există multe studii despre modul în care acest lucru afectează copiii și rezultatele sunt mixte. Cele mai noi cercetări indică faptul că micuții se adaptează și înțeleg amestecul de coduri, care dispare rapid atunci când merg la școală.

La ce vârstă este cel mai bine să expui copiii la mai multe limbi?

Femeie care vorbește cu un bebeluș
Cu cât sunt expuși mai repede la diferite limbi, cu atât mai repede vor învăța să le folosească și să le diferențieze.

Nu există o vârstă ideală pentru a învăța a doua limbă. Ideea că cei care învață o a doua limbă mai târziu nu o învață bine nu este împărtășită de majoritatea educatorilor. Studiile demonstrează că este mai ușor de învățat în primii ani de viață. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

David Birdsong, director al Departamentului de limbi străine de la Universitatea din Austin, Texas, explică faptul că există o scădere a abilităților de învățare odată cu trecerea anilor.

Pe măsură ce ne obișnuim cu vocalizarea și ascultarea specifice limbajului, asimilarea anumitor sunete dintr-un limbaj diferit devine mai dificilă. Prin urmare, învățarea a două limbi la o vârstă fragedă facilitează adaptarea la diferențele dintre limbi.

Concluzii și beneficii

  • Copiii pot învăța mai multe limbi de la o vârstă fragedă.
  • Învățarea a două limbi nu provoacă confuzie.
  • Copiii bilingvi pot diferenția cu ușurință cele două limbi.
  • Învățarea mai multor limbi facilitează comportamentul social.
  • Persoanele care vorbesc mai multe limbi au o gamă mai largă de instrumente cognitive.
  • Vorbirea mai multor limbi oferă instrumente mai bune de învățare.
  • Persoanele bilingve au mai multe posibilități în viața profesională.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bilingualism: consequences for mind and brain. Bialystok E1, Craik FI, Luk G. Department of Psychology, York University, Toronto, Canada.
  • Influence of bilingualism on memory generalization during infancy. Brito N, Barr R. Developmental Science. 2012;15(6):812–816. doi: 10.1111/j.1467-7687.2012.1184.x.
  • Bilingualism: consequences for mind and brain. Trends in Cognitive Sciences. Bialystok E, Craik FIM, Luk G. 2012;16(4):240–250. doi: 10.1016/j.tics.2012.03.001.
  • Parental language input patterns and children’s bilingual use. Applied Psycholinguistics. De Houwer A. 2007;28(03):411–424. doi: 10.1017/S0142716407070221.
  • FAQ: Raising Bilingual Children. Linguistic Society of America.https://www.linguisticsociety.org/resource/faq-raising-bilingual-children

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.