Cum afectează ecranele ochii?
 

Cum afectează ecranele ochii?

Ecranele afectează sănătatea vizuală, deoarece le folosim din ce în ce mai mult. Vederea este un simț care este foarte expus la efectele ecranelor.
Cum afectează ecranele ochii?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 11 decembrie, 2022

În lumea medicală și în oftalmologie există tot mai multe studii care arată cum afectează ecranele ochii. Consultațiile pentru afecțiuni oculare derivate din utilizarea dispozitivelor electronice sunt din ce în ce mai dese.

A apărut conceptul de sindrom de vedere computerizată. Acesta apare atunci când expunerea la ecrane are loc mai mult de trei ore pe zi, când luminozitatea dispozitivului este mai mare decât cea recomandată și când distanța dintre ecran și ochi este redusă.

După cum bine știm, ecranele sunt parte din viața noastră zilnică. Folosim televizoare, tablete, telefoane mobile, calculatoare și chiar electrocasnice cu ecrane. Ochii noștri se confruntă cu lumina provenită de la o mulțime de dispozitive.

Telefoanele mobile sunt adesea cauza oboselii oculare. Folosindu-le aproape de ochi, forțăm vederea binoculară. Când ne uităm la un ecran mult timp, pleoapele se mișcă cu până la 30% mai puțin decât în mod normal. Cantitatea de lacrimi scade și, prin urmare, hidratarea globului ocular este redusă.

Dacă aveți îndoieli cu privire la modul în care ecranele afectează ochii, descoperiți mai jos principalele simptome ale tulburărilor asociate!

Cum afectează ecranele ochii?

Simptomele asociate sunt logice. Acestea sunt semne care sunt legate de oboseala ochilor din cauza efortului excesiv. Printre cele mai frecvente simptome ale sindromului de vedere computerizată avem:

  • Vedere încețoșată sau dublă: aceasta se numește diplopie în termeni medicali.
  • Senzație de nisip în globul ocular: duce la scărpinare intensă.
  • Ochi roșii: apar din cauza iritației și inflamației.
  • Durerea retro-oculară: este durerea care apare în spatele ochilor.
  • Cefaleea: este generată de oboseala ochilor, dar este asociată și cu utilizarea telefonului mobil.

Sănătatea vizuală și ecranele

O serie de mecanisme sunt utilizate în mod inconștient pentru a putea utiliza ecranele. Corpul uman schimbă modalitățile prin care își îndeplinește funcțiile obișnuite pentru a se adapta la dispozitivele electronice.

Una dintre problemele de bază este capacitatea de concentrare. În repaus, ochii se concentrează cu ușurință asupra obiectelor aflate la o distanță mare. Dar, atunci când trebuie să se concentreze asupra a ceva din apropiere, corpul declanșează mecanisme de compensare care necesită efort. Efortul de acomodare duce la apariția oboselii.

În plus, concentrarea pe care o cer ecranele este ridicată. Ochii tind să rămână deschiși pentru perioade mai lungi de timp și să clipească mult mai rar. În medie, clipim de 15 până la 20 de ori pe minut. Simpla folosire a unui ecran poate reduce numărul de clipiri la 3 pe minut.

Ecranele emit o cantitate considerabilă de lumină albastră. Această lumină este un fragment al spectrului complet de lumină, care poate trece prin retină. Lumina albastră ajunge la macule și le deteriorează în timp.

Lumina albastră și sănătatea ochilor

Lumina albastră emisă de ecrane are beneficii și dezavantaje. Datorită acestei lumini albastre, dispozitivele pot consuma mai puțină energie, dar este periculoasă pentru sănătatea retinei.

Soarele emite și el lumină albastră, prin urmare ochii o percep încă de la naștere. Problema este că lumina albastră de la ecrane ajunge la ochi dintr-o sursă prea apropiată de globii oculari. Fizic vorbind, lumina albastră are o lungime de undă scurtă și o energie ridicată. Din acest motiv, ochii necesită mai mult efort pentru a focaliza imaginea.

Descoperiți: Secretele unei bune igiene vizuale: sănătatea ochilor

Tânără care nu știe cum afectează ecranele ochii
Lumina emisă de ecranele dispozitivelor mobile este periculoasă pentru sănătatea retinei.

Recomandări pentru reducerea impactului ecranelor

Există mai multe măsuri pe care le putem aplica zilnic pentru a reduce impactul ecranelor asupra sănătății oculare:

  • Odihniți-vă ochii: în cazul muncii la PC, acordați timp pentru a vă relaxa vederea. Exersați privitul departe de ecran la fiecare 20 de minute (timp de 20 de secunde) și concentrați-vă pe un obiect aflat la 20 de metri distanță.
  • Stabiliți o distanță sănătoasă față de dispozitive: ecranele trebuie instalate la cel puțin 24 cm distanță de ochi. Pentru ecrane mai mari, cum ar fi televizoarele, distanța trebuie să fie de cel puțin 2 metri.
  • Clipiți: forțați clipirea atunci când petreceți mult timp folosind dispozitive electronice. Clipirea va cauza mai multă lăcrimare și umezirea globului ocular.
  • Asigurați o iluminare bună: folosirea dispozitivelor electronice în medii cu lumină scăzută este contraproductivă. Ochii noștri sunt forțați mai mult și efectul ecranelor asupra retinei crește.

Nu este vorba despre a renunța complet la ecrane. Este imposibil în lumea în care trăim. Ceea ce trebuie să facem este să punem în practică aceste recomandări pentru a reduce efectul dăunător al ecranelor asupra sănătății ochilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Díaz, Alejandro Arias, Neisy Bernal Reyes, and Luis Eduardo Camacho
  • Rangel. “Efectos de los dispositivos electrónicos sobre el sistema visual.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.2 (2017): 103-106.
  • Prado Montes, Ana, et al. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral.” Medicina y Seguridad del Trabajo 63.249 (2017): 345-361.
  • CATTIAUX, L. (2019). LA LUZ. In El mensaje reencontrado. https://doi.org/10.2307/j.ctvt7x5xm.7
  • Ministerio de Trabajo, E. y S. S. (2011). La iluminacion en el ambiente laboral. Superintendencia de Riegos Del Trabajo.
  • Generalitat Valenciana. (2012). Fatiga Visual. Servicio de Prevencion de Riesgos Laborales.
  • Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral. (2017). Medicina y Seguridad Del Trabajo.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.