Expunerea excesivă la ecrane a copiilor: consecințe - Doza de Sănătate
 

Expunerea excesivă la ecrane a copiilor: consecințe

Expunerea excesivă la ecrane în timpul copilăriei poate avea consecințe negative asupra dezvoltării. Poate afecta chiar învățarea și relațiile copiilor.
Expunerea excesivă la ecrane a copiilor: consecințe

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2021

Există studii științifice care arată faptul că expunerea excesivă la ecrane a copiilor este asociată cu o dezvoltare cognitivă și social-emoțională mai slabă. Când vorbim despre ecrane, ne referim la smartphone-uri, tablete, televizor, computere și așa mai departe.

Adesea, părinții nu cunosc consecințele pe care le are timpul petrecut în fața ecranelor asupra micuților. În acest articol, ne vom baza pe studiul recent realizat de Madigan S., Browne D., Racine N., Mori C. și Tough S. (2019), publicat în JAMA Pediatrics, de la Academia Americană de Pediatrie.

Studiul, denumit Asocierea dintre timpul petrecut în fața ecranelor și performanța copiilor la testul de dezvoltare, expune mai multe consecințe care apar la copiii ce utilizează excesiv dispozitivele electronice menționate anterior.

Studiu științific despre  expunerea excesivă la ecrane a copiilor

Vom prezenta conținutul studiului și implicațiile sale pe secțiuni. În acest fel, textul va fi mai ușor de citit și de înțeles.

Copil care stă pe tabletă

Studiul

Acest studiu a urmărit îndeaproape dezvoltarea a 2.400 de copii canadieni. A demonstrat experimental faptul că, cu cât cel mic petrece mai mult timp în fața ecranelor la vârsta de 2 și 3 ani, cu atât performanța sa este mai slabă la 4 și 5 ani. Studiul a explorat progresul copilului în 5 domenii:

De exemplu, pentru a evalua stăpânirea comunicativă, experții l-au întrebat pe copil dacă poate forma propoziții cu patru cuvinte sau poate identifica părți comune ale corpului. Pentru motricitate, copilului i s-a cerut să stea în picioare sau să pună mărgele pe un șnur.

Oamenii de știință au stabilit faptul că timpul excesiv petrecut în fața ecranelor a dus la obținerea unor rezultate mai proaste la aceste teste. Aceștia afirmă că, în primii 5 ani de viață, creierul este foarte sensibil la stimuli. Aceasta este cunoscută ca perioada critică. De fapt, este foarte importantă pentru creștere și maturizare.

Expunerea excesivă la ecrane a copiilor: consecințe

Totul pare să arate faptul că expunerea excesivă la ecrane a copiilor îi face să rateze oportunități importante. În general, poate interfera cu următoarele:

  • Dezvoltarea socială și comunicativă (interacțiunea cu alte persoane)
  • Abilitățile motorii, promovând un stil de viață sedentar
  • Dezvoltarea legăturilor strânse cu oamenii din jur
  • Învățarea și echilibrarea emoțională

Atunci când copiii stau cu ochii în ecrane, își pot pierde capacitatea de a stăpâni abilitățile interpersonale, motorii și de comunicare, așa cum a afirmat studiul menționat anterior. Prin urmare, acest lucru duce la o concluzie foarte serioasă: expunerea excesivă la ecrane afectează dezvoltarea copiilor la toate nivelurile. Îi poate face mai puțin inteligenți, mai puțin abili și mai puțin competenți decât copiii care folosesc ecranele rațional și responsabil.

Expunerea excesivă la ecrane a copiilor

Variabile socio-economice și de gen

Potrivit studiului, fetele tind să petreacă mai puțin timp în fața ecranelor și să obțină scoruri mai bune decât băieții în cele 5 domenii menționate.

Scăderea drastică a prevalenței jocurilor de grup, care până de curând erau principala sursă de învățare social-emoțională la copii, este îngrijorătoare. Prea mult timp petrecut în fața ecranelor elimină jocurile individuale și de grup la copii.

În plus, o altă constatare semnificativă a studiului este faptul că micuții preșcolari cărora li s-a citit mai mult, care au fost mai activi, care au dormit mai mult sau au care avut părinți cu niveluri mai scăzute de depresie au avut performanțe mult mai bune.

De asemenea, copiii cu cel mai scăzut nivel socioeconomic a u stat cel mai mult timp în fața ecranelor. În consecință, copiii din aceste grupuri sociale au fost cei mai afectați de întârzierea dezvoltării.

Copiii suferă consecințe negative din cauza expunerii excesive la ecrane

Deși cercetătorii au demonstrat în ultimul deceniu faptul că există numeroase consecințe negative ale expunerii excesive la ecrane a copiilor, acest studiu a avut rezultate importante. Pentru prima dată, un studiu amplu, cu 2400 de subiecți, arată o relație directă între ecrane și o dezvoltare mai proastă a micuților.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hale, L., & Guan, S. (2015). Screen time and sleep among school-aged children and adolescents: a systematic literature review. Sleep medicine reviews21, 50-58.
  • Madigan, S., Browne, D., Racine, N., Mori, C., & Tough, S. (2019). Association between screen time and children’s performance on a developmental screening test. JAMA pediatrics173(3), 244-250.
  • Tandon, P. S., Zhou, C., Sallis, J. F., Cain, K. L., Frank, L. D., & Saelens, B. E. (2012). Home environment relationships with children’s physical activity, sedentary time, and screen time by socioeconomic status. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity9(1), 88.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.