Cum să încurajezi jocurile în echipă la copii - Doza de Sănătate
 

Cum să încurajezi jocurile în echipă la copii

Cunoști avantajele jocului în echipă la copii? Acesta este un tip de activitate recreativă cooperativă care promovează munca în echipă pentru atingerea unui obiectiv comun.
Cum să încurajezi jocurile în echipă la copii

Ultima actualizare: 28 iunie, 2020

Jocurile în echipă la copii sunt o activitate recreativă care promovează munca prin colaborare. Intenția este realizarea unui obiectiv comun în detrimentul concentrării pe concurență. Acest instrument didactic este excelent pentru inducerea valorilor în educație la o vârstă fragedă. De asemenea, este o modalitate excelentă de a promova strategii pentru dezvoltarea abilităților sociale ale viitorilor adulți.

Jocurile în echipă la copii

Conceptul de joc colaborativ sau de cooperare își propune să fie o alternativă la jocurile competitive, susținând ideea unui mediu relaxat, prietenos. La aceste jocuri în echipă, toți copiii pot participa, fără nicio excludere sau discriminare. Astfel, fiecare dintre ei își poate aduce contribuția prin abilitățile sale unice.

După cum poți vedea, există multe beneficii ale jocului colaborativ la copii. Pe termen scurt, acest concept contribuie la nașterea unui mediu educativ constructiv. În plus, pe termen lung, îmbunătățește abilitățile pozitive de interacțiune socială.

Motive pentru care să încurajezi jocurile în echipă la copii

1. Creează conștientizare, respect și solidaritate.

Jocurile în echipă la copii
Empatia este una dintre valorile de bază ale jocului colaborativ, obiectivul fiind încurajarea conștientizării și respectul față de semeni.

În primul rând, un joc colaborativ se bazează pe principiile respectului și ale solidarității. Acestea sunt jocuri de conștientizare concepute pentru a lupta împotriva discriminării. De asemenea, jocurile în echipă la copii pot fi o strategie de prevenire a intimidării.

Unele școli adoptă deja acest tip de tehnici care invită copiii să empatizeze cu colegii de clasă. În acest fel, ei se pot pune în locul altcuiva și își pot da seama de opțiunile lor de a rezolva provocările împreună.

2. Jocul colaborativ vizează cooperarea și munca în echipă.

Acest gen de joc integrează toți participanții și îi invită să se ajute reciproc. De fapt, este esențial ca aceștia să găsească o modalitate de a lucra în echipă pentru a rezolva o provocare. Așadar, în niciun caz un copil nu poate câștiga pe cont propriu, așa cum se întâmplă în multe jocuri, deoarece totul se bazează pe colaborare și sprijin reciproc.

După cum vezi, copiii învață să își aprecieze reciproc abilitățile speciale și știu când să le folosească. De exemplu, dacă un copil este priceput la matematică, dar nu la sport, atunci nu va fi exclus din grup pentru că nu poate câștiga o cursă. În schimb, el va fi responsabil de o altă sarcină în cadrul jocului colaborativ.

3. Îmbunătățesc abilitățile de comunicare.

Copii la grădiniță
Pentru a juca acest tip de joc, copiii trebuie să comunice între ei. Astfel, ei ajung să-și perfecționeze abilitățile sociale.

Pentru a rezolva testele sau provocările prezente în joc, copiii trebuie să stabilească o bună comunicare cu semenii lor. Așadar, ei exersează cum să se exprime și să își expună opiniile.

În același timp, toți învață să se asculte unul pe celălalt. Această strategie încearcă să echilibreze comunicarea între copiii care vorbesc foarte rar și cei care vorbesc constant. Astfel, există oportunități egale pentru toți.

4. Jocul colaborativ este util pentru rezolvarea conflictelor.

Prin joc, copiii învață să rezolve conflictele fără să-și dea seama.

Primul pas este să învețe să exprime nevoia de a rezolva un conflict. Așadar, ei observă eficacitatea acestei strategii și apoi o transportă în alte situații din clasă sau în timpul pauzelor. De asemenea, copiii vor învăța să folosească această abilitate în mediul familial și în mediul lor de lucru atunci când devin adulți.

5. Jocurile în echipă la copii întăresc încrederea în sine

Jocurile în echipă la copii preșcolari
Jocul colaborativ încurajează încrederea și stima de sine.

În cele din urmă, conceptul de joc colaborativ consolidează stima și încrederea de sine a fiecărui copil. Prin această activitate, copiii învață să îndeplinească o funcție esențială în cadrul unui grup pentru a atinge un obiectiv comun. S-ar putea chiar să-și descopere talente pe care nu știau că le aveau după ce își observă colegii.

Jocul colaborativ este un instrument de predare excelent în orice mediu educațional și la orice vârstă. Copiii sunt ca niște bureți deoarece absorb tot ceea ce văd. Așadar, ei vor asimila toate aceste valori colaborative într-un mod spontan și natural.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bay-Hinitz, A. K., Peterson, R. F., & Quilitch, H. R. (2006). Cooperative games: a way to modify aggressive and cooperative behaviors in young children. Journal of Applied Behavior Analysis. https://doi.org/10.1901/jaba.1994.27-435
  • Creighton, S., & Szymkowiak, A. (2014). The Effects of Cooperative and Competitive Games on Classroom Interaction Frequencies. Procedia – Social and Behavioral Sciences. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.04.402
  • Marker, A. M., & Staiano, A. E. (2014). Better Together: Outcomes of Cooperation Versus Competition in Social Exergaming. Games for Health Journal. https://doi.org/10.1089/g4h.2014.0066

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.