Secretele unei bune igiene vizuale: sănătatea ochilor
 

Secretele unei bune igiene vizuale: sănătatea ochilor

Igiena vizuală se referă la măsuri foarte simple, cum ar fi schimbarea poziției în fața computerului sau atenția la iluminatul la locul de muncă. Aflați mai multe despre sănătatea ochilor în acest articol!
Secretele unei bune igiene vizuale: sănătatea ochilor

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2022

Care sunt secretele unei bune igiene vizuale? Deși denumirea este puțin confuză, acest lucru nu se referă la curățarea ochilor. De fapt, este un concept medical mai profund. Este un set de reguli simple care vă pot ajuta să preveniți deteriorarea vederii.

Cu alte cuvinte, igiena vizuală constă în schimbarea anumitor obiceiuri, precum distanța dintre ochi și carte, pentru a avea grijă de vedere. Aceasta poate fi numită și ergonomie vizuală.

Aceste standarde de igienă vizuală au devenit și mai importante astăzi. În vremurile moderne, ne petrecem aproape toate zilele în fața ecranelor de telefon și computer, fie pentru muncă, fie pur și simplu din obișnuință.

Toate acestea fac ca vederea să devină din ce în ce mai problematică. Majoritatea populației ajunge să aibă nevoie de ochelari la un moment dat în viață sau suferă de un anumit tip de problemă, cum ar fi extenuarea ochilor, miopia sau altele.

În acest articol vă explicăm în ce constă igiena vizuală și ce reguli simple vă pot ajuta să preveniți sau să reduceți problemele de vedere!

Secretele unei bune igiene vizuale pentru muncă

Fată cu ochii obosiți din cauza calculatorului

În prezent, majoritatea locurilor de muncă sunt la birou și necesită prezența în fața unui computer sau a unui ecran. În mod similar, de la o vârstă fragedă, copiii petrec ore în șir în fața unei cărți sau uitându-se la tablele din clasă. Aceasta înseamnă că, în toate acele ore, ne forțăm în mod continuu vederea. Nu acordăm atenție posturii și nici nu le permitem ochilor să se odihnească. Toate acestea pot ajunge să ne afecteze simțul vizual.

Igiena vizuală necesită doar câteva reguli foarte simple. Dacă le aplicați, veți observa că la sfârșitul zilei ochii nu vă mai provoacă la fel de mult disconfort. S-ar putea chiar să constatați că vederea s-a îmbunătățit. Unele dintre aceste reguli sunt următoarele:

  • Trebuie să fiți atenți la postură. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de copii, întrucât o postură proastă poate avea efecte în viitor. În mod ideal, ar trebui să stați în poziție dreaptă pe scaun. Picioarele ar trebui să atingă pământul și nu trebuie să vă aplecați.
  • Prima regulă ne duce la alta: trebuie să alegeți bine mobilierul la locul de muncă. Este esențial ca scaunul și biroul pe care le folosiți să vă ofere confort. Unii experți recomandă scaunele cu o înălțime reglabilă și birourile ajustabile în funcție de preferințe.
  • În cele din urmă, pentru o igienă vizuală bună, trebuie să avem grijă la iluminat. Prea puțină lumină suprasolicită vederea, în timp ce o lumină foarte intensă ne poate irita ochii. Trebuie să folosim o lumină care nu intră direct în ochi și nu provoacă reflexii pe hârtie sau ecran.

Ce alte reguli de igienă vizuală există?

Femeie ce cunoaște secretele unei bune igiene vizuale

Unul dintre cele mai importante moduri de a ne îngriji ochii este să luăm pauze. Odihna în timpul lucrului sau al studiului este absolut necesară. Permite minții și ochilor să-și îmbunătățească performanțele.

Când privim un obiect din apropiere pentru o perioadă de timp, ochii obosesc. Ca atare, este recomandat ca la fiecare jumătate de oră de lucru să faceți o mică pauză, chiar și pentru un minut, pentru a vă odihni ochii.

Un alt factor important în igiena vizuală este distanța la care stăm de ceea ce vrem să vedem. Cel mai bun sfat, în cazul unei cărți sau al unui ecran, este să menținem o distanță minimă egală cu lungimii antebrațului.

Nu doar locul de muncă necesită atenție. Activitățile simple de zi cu zi, cum ar fi uitatul la televizor, sunt și ele importante. În acest caz, este deosebit de important să monitorizați distanța, care ar trebui să fie de aproximativ șapte ori dimensiunea ecranului.

Secretele unei bune igiene vizuale: concluzie

Igiena vizuală cuprinde o serie de reguli foarte simple care ne ajută să ne îmbunătățim vederea și să evităm problemele mai târziu în viață.

Cel mai important lucru este să solicitați întotdeauna sfatul unui oftalmolog. Acesta va evalua igiena vizuală și va oferi sfaturi specifice cu privire la ceea ce este mai bine în fiecare caz în parte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.