9 simptome ale cataractei și tratamente naturale
 

9 simptome ale cataractei și tratamente naturale

Renunțarea la fumat, evitarea consumului excesiv de alcool, purtarea ochelarilor cu protecție UV și o dietă echilibrată pot ajuta la reducerea parțială a cataractei.
9 simptome ale cataractei și tratamente naturale
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Un pacient cu cataractă știe foarte bine în ce constă această afecțiune. Cu toate acestea, pentru cei care nu au experimentat simptomele ei într-un stadiu avansat, această boală poate fi un mister. Care sunt cele 9 simptome ale cataractei și tratamentele indicate?

Potrivit unor persoane cu această boală, este ca și cum ai vedea totul printr-o fereastră încețoșată și nu ai putea niciodată să o cureți. Ai doar o idee vagă despre ce se întâmplă în spatele ferestrei. Din fericire, este posibil să ușurezi simptomele în mod natural. Mai jos, vom discuta despre cele mai comune simptome ale cataractei și tratamentele naturiste disponibile.

Ce este cataracta?

Ochi cu simptome ale cataractei

 

„Cataracta” este opacitatea progresivă a cristalinului natural al ochiului uman. Acest lucru se traduce printr-o vedere tulbure care se agravează atunci când nu este tratată corespunzător.

Această pierdere a vederii afectează în principal persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Ea este principala cauză a orbirii progresive la nivel global.

În jurul vârstei de 40 de ani, biochimia corpului uman începe să se schimbe. Proteinele care sunt sintetizate de celulele ochilor își pierd elasticitatea și se întăresc. Proteinele se adună în anumite puncte ale cristalinului ochiului. Acest lucru provoacă bulgări albicioși, care uneori pot fi văzuți în ochi. Cataracta este cauza pierderii preciziei și vederii la anumite distanțe.

Cu toate acestea, bulgării nu apar peste noapte. Această problemă se dezvoltă lent, în timp ce ochiul încearcă să se adapteze acestui blocaj albicios.

Diferite tipuri de cataractă blochează lumina și distorsionează imaginile pe care ochiul le percepe în unghiuri diferite. Din acest motiv, acest tip de orbire diferă la fiecare persoană.

Tipuri de cataractă

Există trei tipuri diferite de cataractă, ale căror nume sunt direct legate de partea ochiului pe care o afectează.

Tipuri de caractă

 

Cataractă subcapsulară

Acest tip de cataractă este mai greu de identificat cu ochiul liber. În ciuda acestui fapt, pacientul simte efectele foarte repede pe măsură ce boala se dezvoltă. Pacienții care suferă de diabet sau iau steroizi în doze mari sunt foarte predispuși la acest tip de patologie.

Cataractă nucleară

După cum indică numele, acest tip de cataractă apare în nucleul cristalinului. Această tipologie este în mare măsură legată de îmbătrânire. De fapt, este mai frecventă în rândul bărbaților și femeilor cu vârsta peste 70 de ani.

Cataractă corticală

Acest tip este cel mai vizibil cu ochiul liber. Cataractele corticale sunt zone mici, opace, albe. Aceste opacități pot fi văzute ca mici pete situate la periferia irisului.

Simptome ale cataractei

Tratament oftalmologic

 

  1. Vedere tulbure sau încețoșată.
  2. Hipersensibilitate la lumină sau disconfort la contactul cu lumini puternice.
  3. Dificultate de a vedea în spații întunecate sau slab luminate.
  4. Vedere difuză a sursei de lumină, cum ar fi lămpile și lumânările.
  5. Culori gălbui
  6. Vedere dublă la un ochi.
  7. Schimbarea frecventă a lentilelor (cataracta deteriorează rapid sănătatea vizuală).
  8. Dificultate la citire.

Aceste simptome ale cataractei sunt foarte asemănătoare cu simptomele unor probleme oculare mai puțin grave, cum ar fi miopia sau astigmatismul. Din acest motiv, este necesar să te adresezi medicului atunci când începi să observi două sau mai multe dintre aceste manifestări.

Tratamente pentru ameliorarea simptomelor cataractei

Unii medici insistă că boala nu poate fi prevenită. Cu toate acestea, există mai multe tratamente naturiste pentru a reduce parțial acest risc. Tratamentul organic și non-invaziv este o alternativă pentru pacienții care suferă de această boală.

  • Evită obiceiurile dăunătoare.

Renunțarea la fumat

 

Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool sunt două lucruri care îți vor îmbunătăți calitatea vieții, deși poate fi dificil la început, mai ales din cauza presiunii sociale.

Potrivit unui studiu realizat de Vision Research Foundation (India),  consumul de tutun este legat de apariția cataractei. Afectează chiar și dezvoltarea altor boli oculare.

Renunțarea la fumat și alcool va preveni degenerarea corpului. Ochii, ca toate organele corpului, au nevoie de obiceiuri sănătoase.

  • Menține o dietă echilibrată.

Alimente pentru simptome ale cataractei

Dieta este unul dintre cei mai importanți factori în prevenirea bolilor degenerative. O dietă adecvată ajută la echilibrarea organismului și la o autoreglare eficientă. Autoreglarea ajută la prelungirea vieții proteinelor pe care corpul uman le sintetizează.

Antioxidanții din alimente ajută la protejarea diferitelor componente ale corpului uman. Enzimele din fructe și legume contribuie la sănătatea ochilor și a altor organe.

  • Folosește întotdeauna protecție solară.

Protecție solară

 

Deși pare puțin probabil, expunerea prelungită la razele ultraviolete generate de soare poate ajuta la dezvoltarea cataractei, potrivit acestui studiu de la Universitatea din Valladolid. Razele UV pot afecta proteinele și alte enzime oculare, degradându-le și oxidându-le.

În acest fel, enzimele își pierd principalele funcții benefice pentru ochi. Poartă ochelari de soare și pălării cu boruri largi pentru a te proteja de razele UV dăunătoare. În acest fel, vei proteja enzimele de degradare.

  • Utilizează picături pentru ochi.

Picături pentru simptome ale cataractei

 

Picăturile te vor ajuta să-ți menții ochii hidratați și sănătoși. Acest lucru previne suprasolicitarea nervilor optici din cauza lipsei de lubrifiere, reducând astfel riscul apariției cataractei.

Cataracta este o afecțiune care nu este neapărat legată de bătrânețe. Prin urmare, adoptă obiceiuri care să-ți ajute sănătatea pe termen lung.

Amintește-ți că proteinele sintetizate de corpul tău vor fi la fel de sănătoase ca și stilul tău de viață. Îndrăznește să tratezi cataracta în mod natural și să-ți păstrezi ochii sănătoși!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Boyd K. ¿Qué son las cataratas? American Academy of Ophthalmology. Septiembre 2021.
  • Clinica Barraquer. Cataratas en los ojos. Qué son, síntomas y tratamientos.
  • Clinica Mayo. Cataratas. Noviembre 2021.
  • Duque Gozalo P. Revisión de los cuidados del ojo para la protección frente a las radiaciones ultravioleta. Universidad de Valladolid. Grado de Enfermería.
  • Gladys. RPWRMDBC. Cataratas. Rev Actual Clínica. 2014.
  • Kl J-. Cataract in adults. UpToDate. 2018.
  • Nash E. Cataracts. InnovAiT . 2013.
  • Raju P, George R, et al. Influence of tobacco use on cataract development. British Journal of Ophthalmology. Noviembre 2006. 90 (11): 1374-1377.
  • Seddon, J., Fong, D., West, S. K., & Valmadrid, C. T. (1995). Epidemiology of risk factors for age-related cataract. Survey of Ophthalmology. https://doi.org/10.1016/S0039-6257(05)80110-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.