Cum să-ți protejezi ochii vara - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți protejezi ochii vara

Este foarte important să-ți protejezi ochii în timpul verii. În cazul în care nu știai, radiațiile UV au un efect puternic asupra acestor organe. Dacă nu ești atent, această situație ar putea duce la o afecțiune gravă a ochilor.
Cum să-ți protejezi ochii vara

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Protejarea ochilor în timpul verii este extrem de importantă, deoarece aceștia sunt susceptibili la agresiune condițiilor de mediu. Soarele este o sursă de căldură și lumină, dar razele sale ultraviolete reprezintă un pericol pentru sănătatea oculară. Așadar, cum poți să-ți protejezi ochii vara?

Potrivit specialiștilor de la Academia Americană de Oftalmologie, aceasta este una dintre cele mai periculoase perioade ale anului când vine vorba de sănătatea ochilor. Fără o protecție adecvată, ochii pot suferi probleme grave, cum ar fi cataracta. Ce măsuri preventive ar trebui să iei? Continuă să citești pentru a afla!

Cum să-ți protejezi ochii vara

Crezi sau nu, protejarea ochilor în timpul verii este foarte simplă. Este vorba doar de a adopta practici simple și de a le transforma în obiceiuri de viață. Primul lucru important este să porți ochelari de soare cu lentile închise la culoare și protecție solară de fiecare dată când ieși din casă.

Cel mai bine este ca optometristul să-ți recomande ochelarii de soare pe care ar trebui să îi utilizezi, deoarece lentilele au caracteristici diferite. În condiții normale, poți purta ochelari de categoria 3 (acest număr ar trebui să fie încercuit pe rama ochelarilor).

De asemenea, din motive evidente, ochelarii trebuie să aibă un filtru UV400. Acest lucru îți permite să îți protejezi ochii în timpul verii în proporție de 99 – 100%.

Ochelarii de soare polarizați sunt cei mai potriviți pentru oamenii care petrec mult timp în aer liber. Ar trebui să-i cumperi întotdeauna dintr-un magazin de renume, de preferință la sfatul unui specialist în domeniu.

Trebuie să menționăm faptul că optometristul este cel în măsură să-ți recomande ochelarii de soare corespunzători dacă ai un anumit tip de problemă oculară. De exemplu, ca regulă generală, lentilele mai deschise la culoare sunt mai bune pentru persoanele cu miopie și cele mai întunecate pentru persoanele cu hipermetropie.

Obiecte utile ca să-ți protejezi ochii vara

Obiceiuri adecvate

Nu este bine să te uiți direct la soare, nici măcar dacă porți ochelari de soare cu lentile închise la culoare. În plus, nu îți recomandăm să te expui la soare pentru perioade foarte lungi de timp, mai ales de la prânz până la ora 17, atunci când radiațiile ajung pe pământ cu o intensitate mai mare.

Dacă porți lentile de contact sau ochelari de vedere, purtarea ochelarilor de soare este esențială pentru protejarea ochilor în timpul verii. Anumite lentile de contact au și un filtru UV, ceea ce este minunat. Însă ochelarii de soare sunt o prioritate în acest caz.

Mai mult, pentru a-ți îngriji atât ochii, cât și pielea, stai cât mai mult timp la umbră. Poartă o pălărie sau ceva care îți acoperă capul atunci când stai în soare.

Un factor de risc vara sunt aparatele de aer condiționat, care funcționează la niveluri mai ridicate decât în ​​alte perioade ale anului. Dacă nu știai, aceste dispozitive îți pot usca ochii în mod semnificativ. Folosește picături pentru ochi care nu conțin conservanți.

Fată la plajă

Alte sfaturi ca să-ți protejezi ochii vara

Vara mergi la piscine pentru a te răcori. Acestea conțin, de obicei, cantități mari de clor. Acest puternic dezinfectant poate provoca iritații ale ochilor și chiar alergii.

În plus, uneori, în ciuda utilizării clorului, poate exista o dezvoltare excesivă a bacteriilor în piscină, cum ar fi Acanthamoeba, care poate provoca conjunctivită. Cum poți avea grijă de tine? Ideal ar fi să nu intri în contact direct la nivel ocular cu apa din piscină. Poți realiza acest lucru purtând ochelari de înot.

Nu împrumuta nimănui prosopul la piscină, la plajă sau la duș. De asemenea, evită să-ți atingi ochii cât de mult poți, chiar dacă simți o mâncărime enervantă. În plus, nu te machia înainte de a merge la piscină.

Ochii copiilor și ai bebelușilor filtrează razele ultraviolete mai puțin eficient decât ochii adulților. Acest lucru este foarte important și nu trebuie trecut cu vederea. Oricât de inconfortabil ar fi pentru ei, ar trebui să poarte întotdeauna ochelari de soare și pălării în timpul expunerii la soare.

Afecțiuni produse de razele ultraviolete

Razele ultraviolete pot afecta iremediabil sănătatea ochilor. Inițial, acestea provoacă roșeață, iritații și vedere încețoșată. Dacă individul expus la soare nu ia măsurile adecvate, consecințele vor fi mult mai grave în timp.

Specialiștii asociază unele tipuri de cataractă cu expunerea prelungită la soare. Această boală scade progresiv vederea și poate duce la orbire. Un alt efect posibil este formarea unui pterigion, care este un fel de creștere cărnoasă ce apare la suprafața corneei.

De asemenea, există riscul de a dezvolta fotokeratită sau modificări degenerative pe cornee care afectează vederea într-un mod semnificativ.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Duro Mota, E., Campillos Páez, M. T., & Causín Serrano, S. (2003). El sol y los filtros solares. Medifam, 13(3), 39-45.
  • Backes, C., Religi, A., Moccozet, L. et al. Sun exposure to the eyes: predicted UV protection effectiveness of various sunglasses. J Expo Sci Environ Epidemiol 29, 753–764 (2019). https://doi.org/10.1038/s41370-018-0087-0
  • Cadena, C. A. (2011). Determinación de la fotoprotección de lentes de sol fotocromáticos, polarizados y de policarbonato.
  • Schanz, F., Stockhausen, K., & Dor, L. (1909). ¿Cómo proteger nuestros ojos contra la acción de los rayos ultra-violetas? Archivos de Oftalmología Hispano-Americanos, 9(104), 439.
  • Ahmad SS. Water related ocular diseases. Saudi J Ophthalmol. 2018;32(3):227-233. doi:10.1016/j.sjopt.2017.10.009
  • Hark LA, Shiuey E, Yu M, et al. Efficacy and outcomes of a summer-based pediatric vision screening program. J AAPOS. 2018;22(4):309.e1-309.e7. doi:10.1016/j.jaapos.2018.04.006
  • Izadi M, Jonaidi-Jafari N, Pourazizi M, Alemzadeh-Ansari MH, Hoseinpourfard MJ. Photokeratitis induced by ultraviolet radiation in travelers: A major health problem. J Postgrad Med. 2018;64(1):40-46. doi:10.4103/jpgm.JPGM_52_17

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.