Recomandări și îngrijirea eritemului solar - Doza de Sănătate
 

Recomandări și îngrijirea eritemului solar

Eritemul solar este o problemă care apare mai ales în lunile de vară, atunci când radiația solară este mai intensă. În acest articol, îți vom spune cum îți poți îngriji corect pielea.
Recomandări și îngrijirea eritemului solar

Ultima actualizare: 04 noiembrie, 2020

Eritemul solar reprezintă o arsură solară tipică ce apare atunci când ești expus la radiații ultraviolete pentru o lungă perioadă de timp. În general, cele mai problematice simptome apar în primele 24 de ore după expunere. Apoi, acestea încep să scadă în intensitate. În acest articol, vom discuta despre îngrijirea eritemului solar.

Ceea ce este cunoscut sub numele de eritem solar reprezintă un set de simptome cu severitate diferită. Există leziuni ușoare, cu o simplă descuamare a stratului exterior al epidermei. Alteori, arsura duce la desprinderea unei bucăți de piele și la formarea de vezicule. În ambele situații, zona afectată devine roșie din cauza congestiei sângelui. Nu există întotdeauna inflamații, dar fluxul de lichide în țesuturi poate crește în volum.

După cum am menționat, eritemul solar este provocat de razele ultraviolete ale soarelui. Deși razele solare au diferite lungimi de undă, radiațiile care afectează cel mai mult pielea sunt UVB și UVA.

Radiația UVA este foarte pătrunzătoare și poate ajunge la derm, care se află sub epidermă. Efectele negative ale acestui tip de radiații se manifestă pe termen lung. Accelerează îmbătrânirea celulară și favorizează dezvoltarea cancerului de piele.

Radiația UVB este cauza directă a eritemului solar sau a arsurilor solare. Pielea se bronzează și se arde din cauza acestei radiații. De asemenea, radiația UVB este capabilă să modifice celulele și să le facă maligne. Prin urmare, ambele tipuri de radiații sunt un factor de risc pentru cancerul de piele.

Grupe de risc pentru eritemul solar

Oricine poate suferi de eritem solar dacă se expune prea mult la radiația solară fără protecție în momentele în care soarele este puternic. Însă anumite grupe de populație sunt mai predispuse la aceste arsuri. Printre acestea se numără următoarele:

  • Persoanele care trebuie să lucreze în aer liber în timpul prânzului.
  • Oamenii cu un ten foarte alb.
  • Cei care practică sporturi nautice sau sporturi montane, deoarece reflexia luminii pe apă și zăpadă este capabilă să ardă cu aceeași intensitate ca lumina directă.
  • Locuitorii de la tropice, acolo unde razele soarelui cad perpendicular pe pământ și ziua este mai lungă.
  • Pacienții care iau anumite antibiotice, cum ar fi doxiciclina.
  • Pacienții cronici cu afecțiuni autoimune cu afectare dermică, cum ar fi lupusul.
Fată preocupată de îngrijirea eritemului solar
Orele din jurul prânzului sunt cele mai bogate în radiație solară.

Recomandări și îngrijirea eritemului solar

Imediat după apariția eritemului solar, trebuie să iei măsuri pentru a atenua leziunile. De obicei, nu este nevoie să mergi la medic. Cu toate acestea, dacă ai îndoieli cu privire la gravitatea sau evoluția arsurii, îți recomandăm să te adresezi specialistului.

Dacă știi că ai fost foarte expus la soare și că există șanse mari să îți apară un eritem solar, fă un duș cu apă rece imediat ce ajungi acasă. De asemenea, poți așeza obiecte reci pe pielea afectată pentru a începe să controlezi inflamația care urmează să apară.

Pentru îngrijirea eritemului solar, poartă haine lejere și lungi. Frecarea produsă de hainele strâmte provoacă durere și duce la descuamare, care poate fi periculoasă dacă există vezicule.

În cazul în care ai bășici pline cu lichid, nu trebuie să le spargi. Trebuie să le lași să evolueze fără prea multă intervenție. Poți aplica creme cu analgezice și lichide de răcire în jurul acestora și le poți acoperi cu bandaje sterile, astfel încât să nu se infecteze.

În ceea ce privește medicația, articolul „Abordarea tratamentului îmbătrânirii pielii” publicat în revista Ars Pharmaceutica propune utilizarea de creme cu Gotu kola. Acest lucru poate stimula producția de colagen pentru a repara pielea. Pe cale orală, poți lua paracetamol pentru a controla durerea.

Folosirea loțiunilor de protecție solară pentru prevenirea apariției eritemului solar

Protecție solară la plajă
Îți recomandăm să utilizezi protecție solară cu factor minim SPF 30.

Protecția solară este un instrument fundamental pe tot parcursul anului. Asociațiile dermatologice recomandă utilizarea acesteia oricând ne expunem direct la soare și cu atât mai mult dacă facem parte din grupele de populație cu risc ridicat.

Protecția solară reflectă radiațiile sau le absoarbe pentru a preveni apariția leziunilor pielii. Unitatea de măsură utilizată pentru aceste creme este factorul de protecție solară (SPF). Fiecare SPF este legat de un procent de filtrare a radiațiilor UV.

În practică, o protecție solară cu SPF 30 este suficientă în majoritatea cazurilor, deoarece blochează 96,7% din radiații. Folosirea unui SPF mai mare este utilă pe față, pentru copii sau pentru persoanele cu ten foarte deschis la culoare.

Este important să știm cum să aplicăm și să menținem protecția solară. Evitarea arsurilor solare depinde de distribuirea uniformă a cremei pe corp și de crearea unui strat de cel puțin 2 miligrame pe centimetru pătrat de piele.

Protejarea de eritemul solar este un obicei sănătos

Deși nu pare un aspect foarte important, protejarea de radiațiile solare este un obicei care îți afectează viitorul. Poți preveni majoritatea cazurilor de cancer de piele dacă adopți măsurile minime pentru a preveni expunerea la soare și dacă utilizezi suficientă protecție solară.

Dacă ai dubii cu privire la o leziune a pielii, indiferent că este vorba de o arsură solară sau o arsură mai gravă, îți recomandăm să consulți un medic. Cel mai bine este să-i urmezi sfatul cu privire la gravitatea afecțiunii și să acționezi în consecință.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ruiz Martínez, Mª, and Mª Morales Hernández. “Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo.” Ars Pharmaceutica (Internet) 56.4 (2015): 183-191.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, Manuel Bueno Lozano, and Luis A. Moreno Aznar. “Quemadura solar y fotodermatosis.” Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria 2 (2016): 48-58.
  • Del Pino, Fabiola, et al. “Lupus eritematoso túmido: variante rara del lupus cutáneo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2019).
  • Losantos, Raúl, et al. “Rational design and synthesis of efficient sunscreens to boost the solar protection factor.” Angewandte Chemie 129.10 (2017): 2676-2679.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.