Ochii care curg: care sunt cauzele?
După cum sugerează și denumirea, ochii care curg implică lăcrimare excesivă. Crezi sau nu, este posibil să existe mai mult fluid decât este necesar în această zonă a corpului.
Știm cu toții că ochiul necesită lubrifiere pentru a rămâne sănătos. Uneori, lichidul pe care îl produc glandele lacrimogene nu poate curge din cauza unui blocaj al conductei lacrimale care merge spre nas, ceea ce determină revărsarea lichidului pe pleoape.
De câte tipuri sunt ochii care curg?
Putem clasifica ochii care curg în funcție de populația afectată. În general, bebelușii și adulții sunt cei mai susceptibili la lăcrimarea excesivă.
Ochii care curg la bebeluși
Deși această afecțiune este foarte frecventă la copii, este important să fim atenți pentru a evita complicațiile suplimentare. Adesea, cauzele ochilor apoși la bebeluși au legătură cu un mic blocaj al conductei lacrimale sau cu apariția conjunctivitei.
În plus, această afecțiune poate apărea și atunci când bebelușul suferă de răceală, alergii sau o zgârietură la ochi. Prin urmare, dacă lăcrimarea persistă, trebuie să te adresezi medicului pediatru. Acesta va clarifica orice îndoieli și va aplica tratamentul necesar.
Deși mai puțin frecventă, această tulburare poate afecta și copiii mici. În acest caz, pot apărea modificări ale corneei. Un indiciu este culoarea roșiatică a ochilor care însoțește excesul de lacrimi.
Citește mai mult:
Ochii care curg la adulți
În cazul adulților, cauzele ochilor apoși sunt diverse. Cu toate acestea, obstrucția canalului lacrimal rămâne cea mai frecventă. În plus, există și alte probleme asociate:
- Oboseala ochilor cauzată de utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice.
- Uscăciune extremă a ochilor care stimulează formarea lacrimilor pentru a compensa deshidratarea.
- Dificultăți asociate vârstei înaintate.
Cauzele ochilor apoși
Lăcrimarea constantă cauzată de această tulburare este enervantă, deoarece implică, de obicei, roșeața pleoapelor, iritații, umflături și arsuri. Important este să identificăm cauza pentru a începe tratamentul specific, excluzând posibilitatea apariției complicațiilor ulterioare.
Obstrucția canalului lacrimal
După cum am explicat la începutul articolului, glandele lacrimale sunt responsabile de producerea lacrimilor. Funcția lor este de a menține ochiul curat și lubrifiat. În cazul unui exces de lichid, acesta trebuie eliminat prin conducta lacrimală care se termină în interiorul nasului. Dacă apare obstrucția acestei căi, lacrimile nu pot fi eliminate și se revarsă spre pleoape. Atunci când ochii par să curgă fără niciun motiv, canalele lacrimale sunt obstrucționate.
Specialiștii denumesc această patologie dacriocistită cronică. Aceasta poate fi o afecțiune dobândită și se referă la îngustarea canalelor din cauza îmbătrânirii. Există, de asemenea, o variantă congenitală care afectează frecvent bebelușii.
Sindromul ochiului uscat
Sindromul ochiului uscat își are originea în modificări hormonale în cazul femeilor, precum și în nivelurile ridicate de poluare a aerului. Unele dintre simptome sunt arsurile, mâncărimea, fotofobia, senzația că ochiul este murdar și greutatea pleoapelor.
Un alt simptom frecvent, în ciuda faptului că această boală este legată de uscăciune, este lăcrimarea în exces. Acest lucru se întâmplă deoarece glandele lacrimale sunt supra-stimulate ca mecanism de protecție, producând un exces de lichid.
Oboseala ochilor
Cunoscută și sub numele de sindrom de oboseală a ochilor, această tulburare se încadrează în categoria bolilor profesionale. Implică mai multe simptome, printre care și ochii care curg.
De asemenea, sindromul de oboseală a ochilor este asociat cu utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice, lucru foarte frecvent în zilele noastre odată cu apariția telemuncii. Această boală este inclusă în cadrul sindroamelor vizuale digitale și poate afecta suprafața oculară, producând o lăcrimare abundentă.
Citește mai mult:
Conjunctivita
Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli oculare. Afectează oamenii în orice stadiu al vieții și, deși provoacă disconfort, este foarte ușor de tratat.
Printre cele mai frecvente simptome ale acestei patologii care afectează conjunctiva (membrana imperceptibilă care acoperă ochiul), găsim ochii apoși, inflamația, roșeața, precum și secreția sau acumularea de urdori.
Fotofobia
Fotofobia este un simptom cauzat de incapacitatea de a rezista la intensitatea luminii, fie ea artificială sau naturală. Este o patologie care afectează foarte mult persoanele cu albinism și ochi de culoare deschisă.
Simptomele includ ochii care curg, nevoia de a ține ochii închiși, arsurile și roșeața. Poate duce chiar la amețeli, cefalee, greață și vărsături.
Alte cauze comune și ușoare
Pe lângă afecțiunile menționate mai sus, ochii care curg sunt asociați și cu alergii, cum ar fi rinita, dar și cu gripa, râsul, căscatul și chiar vărsăturile. În oricare dintre aceste cazuri, excesul de lacrimi nu este o problemă, deoarece apare ca urmare a unei reacții externe.
Când este cazul să mergi la medic?
Este important să soliciți asistență medicală atunci când observi că ochii apoși apar din cauza conjunctivitei. Afecțiunea poate fi virală și contagioasă. De asemenea, atunci când nu există o cauză aparentă și disconfortul persistă mai mult de o săptămână sau atunci când simptomele sunt prezente continuu, trebuie să mergi la medic.
În oricare dintre cazuri, afecțiunea poate fi tratată cu ușurință. Prin urmare, este important să soliciți asistență medicală pentru a iniția tratamentul corespunzător. Lacrimile excesive nu reprezintă doar un obstacol în ceea ce privește calitatea vieții, ci îți afectează și vederea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barrau, C., Cohen-Tannoudji, D., Villette, D. “Un nuevo reto científico: La preservación del riesgo.” (2014).
- Naranjo Escobar, M., Macas Quevedo, C., Pacheco Buitron, M., Piedrahita León, J. “Obstrucción del conducto nasolagrimal: abordaje quirúrgico endonasal versus externo”. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento (2019).
- Prado Montes, A., Morales Caballero, A., Molla Cassia, J. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral”. Med. segur. trab. [Internet]. 2017 Dic [citado 2020 Sep 17] ; 63( 249 ): 345-361. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000400345
- Aguilera Mosquera, H., Valarezo Paccha, L. “La pantalla digital y sus alteraciones visuales”. [Machala]: Universidad Técnica de Machala, 2015. [consultado 16 sep 2020]. Disponible en: http://186.3.32.121/handle/48000/13713
- Gálvez Tello, JF., Lou Royo, MJ., Andreu Yela, E. “Ojo seco: diagnóstico y tratamiento”. (1998).
- Clement Corral, A., Dureau, P., Clement Corral, S., Valls Ferran, I., Andrés Domingo, M.L. “el ojo rojo en la pediatría”. (2018).
- Morales Marín, D., Zepeda Ortega, B., Mendieta Alcántara, G. “Epidemiología y tratamiento de conjuntivitis alérgica en un hospital pediátrico”. (2010).
- Agramonte Centelles, I., Herrera Soto, M., Gómez Cabrera, C., Padilla González, C. “Efectividad de la cirugía ambulatoria en la dacriocistitis crónica”. Rev Cubana Oftalmol [Internet]. 2004 Jun [citado 2020 Sep 16] ; 17( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762004000100004
- Mayorga MT. Película lagrimal: estructura y funciones. Cienc Tecnol Salud Vis Ocul. 2008;(11): 121-131. Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/svo/vol6/iss11/13/
- Pérez, Valentín Viqueira, Dolores de Fez, and Francisco M. Martínez Verdú. “La ergonomía visual en el puesto de trabajo: rendimiento y seguridad visual.” Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención 27 (2006): 42-45.
- Alcubierre, R. “Fotofobia.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.2 (2018): 3.