Tusea asociată cu răceala - Doza de Sănătate
 

Tusea asociată cu răceala

Tusea ajută la expulzarea secrețiilor și a particulelor străine care pot apărea în căile respiratorii. Tusea asociată cu o răceală poate fi uscată, productivă sau mixtă.
Tusea asociată cu răceala
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tusea asociată cu răceala este unul dintre cele mai frecvente simptome ce apar în timpul iernii. Cu toate acestea, nu este doar un simptom al bolii, ci și unul dintre mecanismele de apărare a corpului uman. Tusea ajută la expulzarea secrețiilor și a particulelor străine care pot fi prezente în căile respiratorii.

Tusea poate avea cauze diferite, inclusiv următoarele:

  • Procese inflamatorii infecțioase care afectează căile respiratorii
  • Inhalarea substanțelor toxice iritante
  • Boli respiratorii cronice
  • Efecte secundare ale produselor farmaceutice

Tusea asociată cu răceala: tipuri

Tuse seacă

O tuse uscată apare ca urmare a acțiunii stimulilor iritanți asupra faringelui, laringelui și căilor respiratorii superioare. În multe ocazii, tusea în sine sporește iritația și întreține nevoia de a tuși, producând un ciclu vicios. Acest lucru poate face ca gâtul să fie și mai iritat.

În aceste cazuri, tratamentul vizează reducerea intensității și frecvenței tusei. În general, implică inhibitori de tuse cu acțiune locală sau periferică. Poate implica și substanțe naturale care protejează membrana mucoasă de iritanți.

Tuse productivă

O tuse productivă sau toracică rezultă din stimularea nervilor căilor respiratorii inferioare și este însoțită de mucus. În funcție de consistența mucusului, acesta poate fi mai mult sau mai puțin dificil de expulzat prin tuse.

Nu este o idee bună să suprimăm acest tip de tuse, deoarece este un mecanism de apărare ce ajută la expulzarea agenților care o provoacă. Cu toate acestea, pacienții pot lua tratamente care lichefiază mucusul, reduc viscozitatea acestuia și facilitează expulzarea.

Tuse uscată care evoluează într-o tuse productivă

În fazele inițiale ale bolii, este normal să apară o tuse uscată. Acesta este rezultatul unui proces iritant și inflamator. Cu toate acestea, pe măsură ce procesul avansează, inflamația căilor respiratorii duce la o creștere a producției de mucus.

Acest mucus devine dens și vâscos, luând forma unei tuse productive ca mecanism de apărare pentru expulzarea sa. Aceasta este evoluția naturală a tusei asociate cu o răceală și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Tânără care se confruntă cu tusea asociată cu răceala
Este normal ca răceala să înceapă cu o tuse seacă, care ulterior evoluează într-o tuse productivă, toracică.

Cum se tratează tusea asociată cu răceala prin fitoterapie

În domeniul fitoterapiei, există specii de plante și alte ingrediente naturale care ajută împotriva diferitelor tipuri de tuse. Unele dintre acestea funcționează pe cont propriu, în timp ce altele lucrează în combinație. Există trei tipuri de efecte pe care plantele le pot avea asupra tusei:

  • Efect liniștitor și protector
  • Efect suprimant
  • Efect expectorant

Printre cele mai frecvente tratamente fitoterapeutice pentru tuse se numără mucilagiile, saponinele, flavonoidele și uleiurile esențiale.

Mucilagii

Mucilagiile sunt polizaharide care au un efect calmant și protector asupra membranelor mucoase. În același timp, acestea pot hidrata mucoasele uscate și iritate. Acest lucru favorizează lichefierea mucusului, ceea ce facilitează expulzarea acestuia.

Mucilagiile sunt utilizate atât în preparatele pentru tuse uscată, cât și în cele pentru tuse productivă. Printre plantele care conțin mucilagii se numără aloe vera, nalba, macul, lumânărica, pătlagina și micsandra sălbatică.

Saponine

Saponinele acționează ca expectoranți prin două mecanisme diferite. Acestea au o acțiune reflexivă mediată de nervul vag, inducând secreția bronșică. În același timp, atunci când intră în contact cu mucusul, saponinele îl lichefiază, ajutând la expulzarea acestuia.

Principalele plante care sunt folosite ca expectorante datorită conținutului lor de saponine sunt iedera, șopârlița, primula și lemnul dulce. Dintre acestea, cea mai frecvent utilizată este iedera, deși mecanismul acțiunii sale nu este complet cunoscut.

Potrivit unui raport al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), studiile recente au arătat faptul că saponinele frunzelor de iederă favorizează dilatarea tuburilor bronșice și stimulează secreția flegmei.

Femeie răcită care are nevoie de ceai

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale pe care oamenii le pot folosi pentru a trata tusea asociată cu răceala au efect antimicrobian. Datorită compoziției lor, uleiurile esențiale oferă o varietate de proprietăți terapeutice, inclusiv proprietăți balsamice, supresive și expectorante. Atunci când oamenii le iau pe cale orală, aceste uleiuri acționează local asupra căilor respiratorii.

Pentru a trata afecțiunile respiratorii, oamenii pot folosi uleiuri esențiale precum pinul sălbatic, ravensara și oregano. Le poți pe rând sau în combinație. Mai mult, acestea sunt utile nu numai în tratarea bolilor, ci și în prevenirea acestora.

Concluzie

Pe lângă tratamentele farmacologice pentru tusea asociată cu răceala, fitoterapia este o opțiune excelentă. Nu numai că este sigură, ci este și foarte eficientă. Multe dintre substanțele vegetale ajută la tratarea tusei uscate și productive. De fapt, există produse comerciale pe care le poți găsi în farmacii și care constau în substanțe naturale. Desigur, în cazul tusei persistente sau a mucusului cu aspect ciudat, trebuie să consulți imediat medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barnett, P. (2007). Infecciones del aparato respiratorio superior. In: Tratado de medicina de urgencias pediátricas. https://doi.org/10.1016/b978-84-8086-225-7.50022-0
  • CADIME. (2000). Antitusígenos: uso racional en adultos y niños. Bol Ter ANDAL.
  • Eccles, R. (2020). The powerful placebo effect in cough: relevance to treatment and clinical trials. Lung198(1), 13-21.
  • Morice, Alyn Hugh. “On chronic cough diagnosis, classification, and treatment.” Lung 199.4 (2021): 433-434.
  • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.