Efectele ecranelor asupra ochilor
În lumea oftalmologiei, apar din ce în ce mai multe studii cu privire la efectele ecranelor asupra ochilor. Consultațiile medicale privind sănătatea oculară rezultată în urma utilizării dispozitivelor electronice s-au înmulțit exponențial.
Prin urmare, a apărut conceptul de sindrom de vedere computerizată (CVS). Această problemă apare atunci când expunerea la ecrane este mai mare de 3 ore pe zi sau atunci când luminozitatea ecranului este peste nivelul recomandat. De asemenea, afecțiunea apare atunci când distanța dintre ochii unei persoane și ecran este prea mică.
După cum bine știm, viața modernă înseamnă utilizarea constantă a unei mari varietăți de ecrane. Folosim televizoare, tablete, telefoane mobile, computere. De fapt, am instalat ecrane chiar și pe dispozitivele de uz casnic. Ochii noștri își petrec ziua luptându-se să se concentreze pentru a interpreta informațiile de pe aceste dispozitive.
Adesea, depunem un mare efort ocular pentru a ne uita la telefoanele mobile. Întrucât le ținem la mică distanță de cap, forțăm vederea binoculară a ochilor.
Când privim fix la un ecran o perioadă lungă de timp, pleoapele noastre se mișcă cu 30% mai puțin decât în mod normal. Acest lucru reduce cantitatea de umiditate din lacrimi, ceea ce înseamnă că globii oculari sunt mai puțin hidratați.
Dacă ai îndoieli cu privire la impactul ecranelor asupra ochilor, citește mai departe. Îți vom prezenta simptomele, precum și recomandările pe care le poți pune în practică. Cu ajutorul unor măsuri simple, poți combate problema.
Efectele ecranelor asupra ochilor: simptome
Atunci când înțelegem impactul ecranelor asupra sănătății vizuale, ne dăm seama de logica din spatele simptomelor. Este vorba despre căutarea semnelor de oboseală oculară care rezultă dintr-un efort excesiv.
Printre cele mai frecvente simptome ale sindromului de vedere computerizată, amintim următoarele:
- Vedere neclară sau dublă: Aceasta este cunoscută, din punct de vedere medical, sub numele de diplopie.
- O senzație de nisip în globul ocular: Aceasta duce la frecarea intensă a ochiului.
- Ochi roșii: Acest lucru rezultă din iritarea și inflamația ochiului, precum și din frecarea constantă.
- Durere în spatele ochilor.
- Cefalee: Oboseala vizuală poate duce la dureri de cap. Durerile de cap pot apărea și din cauza telefoanelor mobile și poziționării capului atunci când le folosim.
Îți recomandăm:
Care sunt efectele ecranelor asupra ochilor?
O serie de mecanisme intră în joc în mod inconștient pentru a putea utiliza ecranele. Corpul uman modifică formele și modalitățile prin care își îndeplinește funcțiile obișnuite pentru a se adapta la dispozitivele electronice.
Una dintre problemele de bază pe care le implică impactul ecranelor asupra sănătății vizuale este legată de capacitatea de concentrare. Ochii noștri, în repaus, se concentrează cu ușurință asupra obiectelor aflate la o distanță mare. Cu toate acestea, atunci când trebuie să se concentreze asupra a ceva din apropiere, se declanșează mecanisme de compensare care necesită efort. Aceste sarcini de acomodare duc la apariția oboselii.
Mai mult decât atât, concentrarea pe care o cer ecranele este la nivel ridicat. Ochii tind să rămână deschiși pentru perioade mai lungi de timp și clipim mai rar. În medie, clipim de 15 până la 20 de ori pe minut. Cu toate acestea, simpla folosire a unui ecran poate reduce numărul de clipiri la 3 pe minut.
În plus, ecranele emit o cantitate considerabilă de lumină albastră. Această lumină albastră este un fragment al spectrului complet de lumină, care poate pătrunde prin retină. Lumina albastră ajunge la macule și le deteriorează în timp.
Lumina albastră și sănătatea oculară
Lumina albastră pe care o emit dispozitivele electronice este benefică și dăunătoare în același timp. Datorită acestei lumini albastre, dispozitivele pot consuma mai puțină energie. Cu toate acestea, cercetările au arătat că aceeași lumină este periculoasă pentru sănătatea retinei umane.
Soarele emite și lumină albastră. Prin urmare, ochii noștri au cunoscut acest tip de lumină încă din ziua în care ne-am născut. Problema cu lumina albastră care vine de pe ecrane este faptul că provine dintr-o sursă mult mai apropiată de ochii noștri. De aici provin daunele.
Vorbind fizic, lumina albastră este o lumină cu unde scurte și cu energie ridicată. Având în vedere aceste caracteristici, ochii noștri trebuie să depună un efort mai mare pentru a ne putea concentra.
Recomandări pentru reducerea impactului ecranelor asupra sănătății vizuale
Există mai multe măsuri de bază pe care le putem aplica zilnic pentru a reduce impactul ecranelor asupra sănătății vizuale:
- Odihnește-ți ochii: În cazul muncii care necesită privitul ecranului unui computer, acordă-ți timp pentru a-ți relaxa vederea. Exersează privitul departe de ecran la fiecare 20 de minute timp de 20 de secunde și concentrează-te pe un obiect aflat la 20 de metri distanță.
- Stabilește o distanță sănătoasă față de dispozitivele electronice: Ecranele ar trebui să stea la cel puțin 24 cm distanță de ochi. Pentru ecrane mai mari, cum ar fi televizoarele, distanța ar trebui să fie de cel puțin 2 m.
- Clipește mai des: Știm deja că clipim mult mai rar atunci când folosim ecrane. Prin urmare, trebuie să facem un efort conștient și să ne forțăm să clipim atunci când petrecem mult timp în fața dispozitivelor electronice. Această clipire produce lacrimi care umezesc globul ocular.
- Asigură-te că ai o iluminare bună: Utilizarea dispozitivelor electronice în medii cu iluminare redusă este contraproductivă. Ochii noștri trebuie să depună un efort mai mare, iar efectul luminii ecranului asupra retinei crește.
Răspunsul nu este să renunți cu totul la ecrane. În lumea în care trăim, acest lucru ar fi imposibil. Totuși, ceea ce ar trebui să facem este să punem în aplicare aceste recomandări pentru a reduce impactul nociv al ecranelor asupra sănătății oculare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Díaz, Alejandro Arias, Neisy Bernal Reyes, and Luis Eduardo Camacho
- Rangel. “Efectos de los dispositivos electrónicos sobre el sistema visual.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.2 (2017): 103-106.
- Prado Montes, Ana, et al. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral.” Medicina y Seguridad del Trabajo 63.249 (2017): 345-361.
- CATTIAUX, L. (2019). LA LUZ. In El mensaje reencontrado. https://doi.org/10.2307/j.ctvt7x5xm.7
- Ministerio de Trabajo, E. y S. S. (2011). La iluminacion en el ambiente laboral. Superintendencia de Riegos Del Trabajo.
- Generalitat Valenciana. (2012). Fatiga Visual. Servicio de Prevencion de Riesgos Laborales.
- Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral. (2017). Medicina y Seguridad Del Trabajo.