Utilizarea telefonului mobil: 4 efecte negative - Doza de Sănătate
 

Utilizarea telefonului mobil: 4 efecte negative

Nu putem nega că telefonul mobil ne face viața mai ușoară. Însă folosirea excesivă a acestui dispozitiv electronic ne poate afecta sănătatea și bunăstarea emoțională.
Utilizarea telefonului mobil: 4 efecte negative
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Telefoanele mobile sunt mai dăunătoare decât ne-am putea închipui.Din păcate, în ziua de azi, efectele lor negative nu sunt băgate în seamă. Tocmai de aceea este necesar să le identificăm și să fim atenți la modul în care utilizarea telefonului mobil ne poate afecta viețile.

De-a lungul anilor, telefoanele mobile au devenit atât de avansate, încât am putea spune că sunt ca niște laptopuri în miniatură. Însă, în ciuda faptului că aceste dispozitive ne ușurează viața, nu putem trece cu vederea nenumăratele lor efecte negative.

Utilizarea telefonului mobil: efecte negative

Așa cum am menționat, există diverse efecte negative ale utilizării telefonului mobil, însă astăzi ne concentrăm doar asupra a patru dintre ele. Acestea sunt, în viziunea noastră, cele mai importante, necesitând o explicație detaliată pentru a putea fi înțelese.

1. Telefonul mobil te face să te abați de la sarcinile zilnice

Utilizarea telefonul mobil ne afectează sănătatea

Când lucrezi sau înveți, unde îți ții telefonul mobil? Probabil cât mai aproape de tine, în buzunar sau pe masă. Astfel, dacă te sună cineva sau primești un e-mail… ești „pe fază”. Însă acest obicei este foarte dăunător.

Telefonul mobil ne împiedică să ne concentrăm și ne ține în alertă cu privire la orice posibilă întrerupere. 

Nu contează cât suntem de concentrați când lucrăm sau studiem. Când sună telefonul, nu ne putem abține să nu îi acordăm toată atenția noastră. Prin urmare, nu profităm la maxim de tot timpul pe care îl avem la dispoziție. Răspundem la apeluri sau mesaje și, din una în alta, ne trezim acaparați de rețelele de socializare. Astfel, în cele din urmă, amânăm sarcinile cu adevărat importante. 

  • Este mult mai bine să îți lași telefonul în geantă, în ghiozdan sau în altă cameră. În acest fel, nu îți va mai distrage atenția.

2. Te împiedică să te bucuri de momentele frumoase

Și acest aspect este foarte important atunci când vine vorba de modul în care ne afectează utilizarea telefonului mobil.

De fiecare dată când mergem într-o excursie sau asistăm sau participăm la un moment special (artificii, zi de naștere, etc.), primul lucru care ne vine în minte este să facem o poză sau să filmăm un clip video.

De multe ori, nici nu stăm pe gânduri și postăm imediat materialul pe o rețea de socializare pentru a primi „like-uri”. Dar oare chiar este atât de important să facem aceste lucruri?

Ne-am obișnuit să privim și să trăim cele mai frumoase momente din viață printr-un ecran. În loc să punem deoparte telefonul și să ne bucurăm de clipele frumoase, suntem preocupați să facem poze pentru a vedea câți prieteni ne dau „like”. Acesta este unul dintre cele mai importante și cele mai triste dezavantaje ale utilizării telefonului mobil.

Îți recomandăm să citești și:

Câmpurile electromagnetice – cum ne afectează?

3. Riscuri privind bunăstarea și siguranța

Cum ne afectează utilizarea telefonul mobil la serviciu

Printre altele, utilizarea telefonului mobil ne pune sănătatea sau chiar viața în pericol. Am văzut deja multe cazuri la televizor de oameni care s-au lovit de felinare stradale sau alte obiecte pentru că se uitau în telefon și nu erau atenți pe unde mergeau.

Alte persoane au avut chiar accidente în trafic deoarece nu reușeau să vadă dincolo de ecranul celularului în timp ce conduceau. Prin urmare, mobilul este periculos atât pentru persoana care îl folosește, cât și pentru cei din jurul său.

Să nu uităm că un șofer care stă cu ochii în telefonul mobil poate accidenta un pieton. Oare aceste dispozitive creează așa o mare dependență încât nu le putem lăsa deoparte nici câteva secunde?

4. Telefonul mobil compromite relațiile interpersonale

Utilizarea telefonul mobil afectează relațiile interumane

Utilizarea telefonului mobil nu îți afectează doar sănătatea, ci și viața socialăNu o dată s-a întâmplat să asistăm la tristul tablou al unei familii care ia masa în oraș într-o tăcere absolută, deoarece fiecare membru este ocupat să tasteze pe telefon și să se distreze de unul singur cu ochii ațintiți în ecran.

Scena descrisă mai sus provoacă tristețe și îngrijorare în sufletele multor persoane, deoarece viitorul omenirii pare sumbru. De ce merg oamenii să mănânce la restaurant dacă nici măcar nu vorbesc unul cu celălalt?

Telefonul mobil ne face să pierdem multe momente minunate oferite de interacțiunea directă, față în față, cu oamenii de lângă noi.

Multe persoane susțin că sunt dependente de telefonul mobil și nu se pot despărți de el nicio clipă. Consideri că faci și tu parte din această categorie? Ce crezi că se va întâmpla dacă efectele negative ale utilizării telefonului mobil nu se diminuează, ci, din contră, se agravează?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.